Erika Kallasmaa sai kuvitustaiteen valtionpalkinnon

Erika Kallasmaa vastaanotti ensimmäisen kuvitustaiteen valtionpalkinnon Säätytalolla. Kuva: Marek Pluciennik.

Kuvitustaiteen valtionpalkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa. Palkinnon myöntää valtion media-, sarjakuva- ja kuvitustaiteen toimikunta. Suuruudeltaan 15 000 euron palkinnon jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki perjantaina Helsingissä. Valtionpalkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.

Toimikunnan perustelut:

Erika Kallasmaa (s. 1969) aloitti kuvakirjojen kuvittajana 2000-luvun alussa Ruotsissa. Suomessa hän teki läpimurtonsa Allakka Pullakka -kuvakirjalla vuonna 2004, joka ilmestyi nimellä Erika Kovanen.

Erika Kallasmaan työn painopiste on lastenkulttuurissa. Hänen teoksilleen on tunnusomaista rento muotokieli ja rikkaat sommitelmat, joita sitoo näennäisestä riehakkuudesta huolimatta hallittu värisuunnittelu. Kallasmaan teokset ylittävät kaikki sovinnaisuuden rajat.  Lastenkulttuuripainotuksesta huolimatta hänen kuvallinen maailmansa vaikuttaa voimakkaasti kaikenikäisiin.

Kallasmaan kuvittama Yökyöpelit ilmestyi 2008. Sen pohjalta Helsingin kaupunginteatteri tuotti musiikkinäytelmän, johon Kallasmaa suunnitteli lavastuksen ja puvustuksen. Ohjaus ja käsikirjoitus olivat Laura Ruohosen.

Seuraavaksi Yökyöpelien satukirjamaailma siirtyy televisioon. Tunnettujen näyttelijöiden esittämät "höperön rehvakkaat" hahmot liikkuvat 3D-lavasteiden, perinteisten kulissien ja Kallasmaan piirrosanimaation keskellä.

Kallasmaa on myös ollut ideoimassa Tiitiäisen satupuistoa, joka valmistuu Tampereelle tämän vuoden lopulla. MA-arkkitehtiryhmän ja Kallasmaan yhteinen Kolonkolonkolo-ehdotus voitti kaupungin järjestämän kilpailun 2012.

Kallasmaa on koulutukseltaan graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Hän on toiminut alansa opettajana Aalto-yliopistossa. Aikaisemmin hänet on palkittu Kuvittajat ry:n Kaiku-palkinnolla (2005).

Lisätietoja: erityisasiantuntija Ansa Aarnio, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 701.