Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta palkitsi elokuvaohjaaja Mika Ronkaisen

Elokuvaohjaaja Mika Ronkainen (s.1970) sai Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunnan vuoden 2013 taidepalkinnon. Palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa, ja se myönnetään veikkausvoittovaroista.

Oululaista Mika Ronkaista voi pitää yhtenä lahjakkaimmista suomalaisista dokumentaristeista. Viimeksi hänet on palkittu Laulu koti-ikävästä  -dokumenttielokuvasta Göteborg Film Festival 2013 -tapahtumassa. Samasta elokuvasta hän sai Tampere Film Festival 2013 -tapahtumassa pää- ja yleisöpalkinnon sekä Risto Jarva palkinnon, Eurodoc 2013 Norway myönsi kunniamaininnan.  Valtion elokuvataiteen laatupalkintoja Ronkaiselle on myönnetty kaksi kertaa.

Vuodesta 1997 lähtien Ronkainen on ohjannut yhdeksän dokumenttielokuvaa. Elokuvaohjaaja Mika Ronkaisen työnlaatua on määritelty sanoilla ’sympaattinen ja kunnioittava havainnoija’.

Taidetunnustukset galleristi Tarja Myllyaholle ja kuvataiteilija Urho Kähköselle

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta myönsi kaksi taidetunnustusta visuaalista taidetta edistäneille henkilöille.

Galleristi Tarja Myllyaholle Oulusta myönnettiin vuoden 2013 taidetunnustus hänen pitkäaikaisesta ja laadukkaasta työstään Galleria Harmajassa. Galleria Harmaja aloitti aikanaan toimintansa taiteilijoiden toivomusten pohjalta, mutta galleristi Tarja Myllyaho on tehnyt omalla ammattitaidollaan galleriasta sen, mitä se nykyään on: Taide-lehden sanojen mukaisesti ’oululainen laatugalleria’.

Tarja Myllyaho on tarjonnut Galleria Harmajan 20 toimintavuonna  ponnahduslaudan lukuisille suomalaisille taiteilijoille. Galleria Harmajassa kiteytyy galleristi Tarja Myllyahon työn filosofia: ’Näyttely on aina enemmän kuin pelkät työt’.

Kuvataiteilija Urho Kähköselle myönnettiin vuoden 2013 taidetunnustus  pitkäjänteisestä työstä kainuulaisen kuvataiteen hyväksi. Kuhmolainen Urho Kähkönen liitetään niin Art Kainuu –ryhmään kuin Ars Pettu  –näyttelyynkin. Art Kainuussa  Kähkönen on kehittänyt sitkeästi kainuulaista kuvataidetta.  Ryhmän uusin projekti on Helsinkiin levittäytyvä Hiljaisuus-näyttely. Ars Pettu  on kainuulaisten kuvataiteilijoiden yhteisnäyttely  vuodesta 2010 lähtien Kuhmon kamarimusiikkiviikkojen yhteydessä.

Urho Kähkönen on itse aktiivinen kuvataiteilija, jolla on ollut lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä koti- ja ulkomailla. Tämän lisäksi Kähkönen jaksaa edistää yhteisöllisellä toiminnallaan kainuulaisten kollegoidensa työtä. Jo pelkästään tänä vuonna Kähköseltä on ilmestynyt 14 lehtiartikkelia eri lehtiin. Hän on mukana ArtTavis-projektissa, jossa yhdistetään taide- ja matemaattis-luonnontieteellisiä aineita Kainuun lukioissa. MARU-hankkeessa Kähkönen on kulttuurimaisemoinut Kuhmon Kuusamonkylän maisemia lampailla. Hän on järjestänyt puutarha- ja taidepäiviä kotitilallaan.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää muun muassa alueensa taidepalkinnoista.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Ulla Lassila p. 0295 330 860
Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipiste