Kuvataiteilija Tapani Kokko ja korutaiteilija Helena Lehtinen saivat Hämeen taidepalkinnot

Hämeen taidetoimikunta myönsi kaksi taidepalkintoa, kaksi Pro Arte Tawastica -kunniakirjaa ja yhden Kulttuuriteko-tunnustuksen.

Toimikunta perusteli palkintoja seuraavasti:

Taidepalkinnot (à 3000 €) myönnettiin tunnustuksena valtakunnallisesti merkittävästä toiminnasta.

Tapani Kokko (s. 1969) on laajasti tunnettu kuvataiteilija ja kuvanveistäjä. Orimattilassa asuva kuvanveistäjä Tapani Kokko on 2000-luvulla vakiintunut yhdeksi suomalaisen puuveiston kiintotähdistä. Hänet tunnetaan parhaiten persoonallisista puuveistoksista, joiden pääasiallisena aiheena ovat ihmiset.

Helena Lehtinen (s.1952) on lahtelainen hopeaseppä ja muotoilija, joka on tuotannossaan paneutunut hopeakorujen lisäksi ns. uuteen koruun, joita hän valmistaa mm. kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Hän on hienostuneen muodon ja materiaalinkäytön taitaja.

Pro Arte Tawastica (à 1000 €) on tunnustus ansiokkaasta toiminnasta joko taide- tai kulttuuriharrastuksen tai kulttuuripolitiikan piirissä.

Riitta Niskanen (s. 1953) on ansioitunut taidehistorian dosentti (Helsingin yliopisto) ja tutkija, joka työskentelee Lahden kaupunginmuseossa. Hän on tehnyt arvokasta tutkimustyötä ja kansanvalistustyötä useilla artikkeleillaan niin paikallisissa sanomalehdissä kuin erikoisjulkaisuissakin. Erityisesti hän on tutkinut ja kirjoittanut Lahden arkkitehtuurista ja osallistunut vilkkaasti ja asiantuntevasti kaupunkiympäristöstä ja rakennuskannasta käytyyn keskusteluun sekä vaikuttanut kaupunkikuvan arvokkaiden piirteiden säilymiseen.

Heidi Wasko (s.1968) toimii baletin opettajana Sibelius-opistossa. Heidi Wasko on opettanut balettia Hämeenlinnassa vuodesta 1993 ja tehnyt pitkäjänteistä työtä Hämeenlinnassa lasten ja nuorten parissa. Heidi Wasko on pitänyt Hämeenlinnassa taidetanssin ja erityisesti baletin opetuksen puolia samoin kuin taidekasvatustyön puolia nyky-yhteiskunnassa jossa muotilajit ja lyhytjänteisyys harrastamisessa ovat korostuneet. Heidi Wasko on osoittanut sitoutumistaan taidetanssin ja baletin maailman, oppilaisiinsa ja oman alueensa taidetanssin kehittämiseen sekä osaltaan edistänyt uuden tanssin ammattilaisten sukupolven syntyä.

Kulttuuriteko -kunniakirja myönnetään kulttuuritapahtumalle tai teolle, joka halutaan nostaa esiin.

Perjantai-parlamentti ja sen vetäjä Johannes Ojansuu valikoitui vuoden kulttuuriteoksi. Filosofi Johannes Ojansuun ideoima ja luotsaama keskustelufoorumi on käsitellyt suuria ihmistä koskettavia kysymyksiä jo lähes kymmenen vuoden ajan. Parlamentin keskustelijavieraat ovat olleet oman alansa asiantuntijoita ja vaikuttajia tieteen, taiteen ja politiikan saroilta. Mukana illoissa ovat olleet muun muassa Sauli Niinistö, Pentti Linkola, Arja Alho, M.A. Numminen, Sirpa Kähkönen, Esa Saarinen ja Tommy Taberman. Perjantai-Parlamentti käynnistyi epävirallisena keskustelupiirinä hämeenlinnalaisessa Olutravintola Birgerissä  jo 1990-luvulla. Ensimmäisen virallisen Parlamentin vieraana oli Terho Pursiainen vuonna 2007.

Perjantai-Parlamentin keskustelutilaisuudet ovat olleet suosittuja, usein tungokseen asti. Keskusteluja on päässyt kuuntelemaan myös radion kautta, sillä Yleisradio on taltioinut ja välittänyt niitä Radio Hämeen taajuudella ja verkossa.

Hämeen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka päättää muun muassa alueensa taidepalkinnoista.

Lisätiedot:
Palkittujen yhteystiedot: suunnittelija Senni Suomala, p. 0295 330 891.
Johanna Vuolasto, erityisasiantuntija, p. 0295 330 870, johanna.vuolasto@minedu.fi, Taiteen edistämiskeskus, Kaakkois-Suomen ja Hämeen toimipiste.