Lapin taidepalkinto Helena Junttilalle ja Länsi-Pohjan jousikvartetille

Lapin taidetoimikunta palkitsee taidemaalari Helena Junttilan sekä Länsi-Pohjan jousikvartetin tunnustuksena Lapin taide-elämän hyväksi tehdystä merkittävästä työstä. Molemmat palkinnot ovat suuruudeltaan 5000 euroa ja ne maksetaan veikkausvoittovaroista.

Toimikunta perusteli palkintoja seuraavasti:

Länsi-Pohjan jousikvartetti (Mikko Sorri, konserttimestari, Anna-Maija Ylisuvanto, 2. viulu, Karri Perälä, alttoviulu, Olli-Pekka Kajasviita, sello) on toiminut ansiokkaasti ja monipuolisesti jo kolme vuosikymmentä. Se perustettiin syksyllä 1983 Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan ja Tornion kuntien yhteisenä hankkeena. Kvartetin kotipaikkana on Kemin kaupunki ja se toimii edellä lueteltujen viiden kunnan alueella. Yhtyeen perustamisen keskeisinä tavoitteina olivat jousisoitinten koulutuksen tehostaminen sekä kamarimusiikin edistäminen. 

Länsi-Pohjan jousikvartetin toiminta on merkittävää, se soittaa konserttikauden aikana noin neljäkymmentä omaa konserttia. Jousikvartetin konserttiyleisö on monipuolinen, kvartetti konsertoi niin päiväkodeissa, kouluissa kuin palvelukodeissakin kaikkien edellä mainittujen viiden kunnan alueella. Näiden esiintymisten lisäksi Länsi-Pohjan jousikvartetilla on oma klassisen musiikin konserttisarja, jonka myötä konserttiyleisöt pääsevät nauttimaan taidokkaasti soitetusta kamarimusiikista. Toiminnallaan Länsi-Pohjan jousikvartetti toteuttaa ansiokkaasti taiteen saavutettavuuden periaatteita tarjotessaan musiikillisia elämyksiä laajalle kuulijajoukolle Lapissa. Yhä kiristyvän kuntatalouden aikana on erittäin tärkeää tarjota ihmisille taidekokemuksia harmaan arjen keskelle. Taidepalkinto myönnetään Länsi-pohjan jousikvartetille tunnustuksena taide-elämän edistämisestä sekä ansiokkaasta ja peräänantamattomasta työstä taiteen hyväksi Lapissa.

Helena Junttila (synt. 15.2.1963) on Sodankylässä työskentelevä kuvataiteilija. Helena Junttila on yksi merkittävimmistä lappilaisista nykytaiteilijoistamme. Kansainvälistä huomiota saanut taidemaalari on tullut tunnetuksi taidokkaasti kuvaavista tussipiirroksistaan ja maalauksistaan, joissa hän kuvaa ihmistä eläinten, kasvien, myyttisten hahmojen ja luonnonvoimien kanssa. Helena Junttilan teoksia on esitelty eri puolilla maailmaa, muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Islannissa, Saksassa, Espanjassa, Venäjällä, USA:ssa, Australiassa ja Japanissa.

Helena Junttila on järjestänyt myös Sodankylän alueella ja muualla Lapissa useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä. Esimerkkinä mainittakoon Art Aska, joka on ollut useana vuonna toteutettu kesänäyttely sekä näyttelyt ja taidelainaamotapahtumat joita on nähty Sodankylän elokuvajuhlilla. Junttila on toiminut aktiivisesti useissa luottamustehtävissä, kuten Lapin taiteilijaseurassa sekä Sodankylässä toimivan kädentaito- ja kulttuuriseura Askare ry: ssä. Hän on myös ylläpitänyt kotisivuilla lappilaisen kuvataiteen internet -sivustoa, joka erityisesti 1990-luvulla toimi keskeisenä Lapin kuvataiteen tiedonlähteenä. Taidepalkinto myönnetään Helena Junttilalle tunnustuksena lappilaisen taide-elämän edistämisestä sekä ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta työstä taiteilijana.

Lapin taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää muun muassa alueensa taidepalkinnoista.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Tomi Aho, p. 0295 330850.