Kymijoen Lohisoitto sai Kaakkois-Suomen taidepalkinnon

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta myönsi 2 500 euron taidepalkinnon Matti Jylhä-Vuoriolle ja Kymijoen Lohisoitolle tunnustuksena merkittävästä taidesuorituksesta. Nuoren taiteilijan palkinnon, suuruudeltaan 2 000 euroa sai Taideyhdistys 80N. Palkinnot luovutettiin tiistaina 17. joulukuuta Taiteen edistämiskeskuksen Kaakkois-Suomen ja Hämeen aluetoimipisteen uusissa toimitiloissa, Kauppamiehenkatu 4, Kouvola.

Toimikunta perusteli palkintoja seuraavasti:

Kymijoen Lohisoitto on poikkimusikaalinen, korkeatasoinen tapahtuma, joka nimensä mukaisesti toteutetaan Kymijoen suistoissa ja rantamilla. Kymijoen Lohisoitosta on kasvanut 18 vuodessa laajasti tunnettu ja tunnustettu tapahtuma, jolla on vankka sija Suomen kesän festivaalitarjonnassa. Kymijoen Lohisoitto ry:n puheenjohtajan Matti Jylhä-Vuorion panos festivaalin hengelle ja jatkuvuudelle on korvaamaton mukaan lukien hänen luomansa kansainväliset kontaktit.

Nuoren taiteilijan palkinto Taideyhdistys 80N:lle

Taideyhdistys 80N sai Nuoren taiteilijan palkinnon tunnustuksena erittäin merkittävästä taidesuorituksesta.

Taideyhdistys 80N on nuorten eri alojen taiteentekijöiden yhteen saattamiseksi vuonna 2010 perustettu yhdistys. Yhdistys on tuottanut monialaista kaupunkitaidetta itsenäisesti nuorten taiteilijoiden ehdolla kaupungin julkisille paikoille. Lisäksi yhdistys avasi viime vuonna Galleria HOISIE:n Etelä-Karjalan maakunnan nuorten lahjakkuuksien sekä kiinnostavien vierailijoiden teosten esittelemiseen. Toiminnassa keskeistä on joustava tekeminen ja vahva kotipaikkatietoisuus. Yhdistys haluaa tuoda lisää vaihtoehtoja kaupungin kulttuurielämään.

Taiteen puolesta –tunnustus Seija ja Pentti Hasulle

Kauppiaspariskunta Seija ja Pentti Hasu ovat keränneet taidetta viitisenkymmentä vuotta. Harrastus on yhdistänyt pariskuntaa ja antanut elantoa elossa oleville taiteilijoille. Kokoelma saatiin esille vuonna 1997, jolloin Moision Taide- ja pitokartano Oy perustettiin. Hasujen omien kokoelmien esille tuominen on iso osa kartanon nykyistä interiööriä. Kartanossa on vanhojen mestareiden maalaustaidetta sekä Wäinö Aaltosen, Jussi Mäntysen, Johannes Takasen ja Ville Vallgrenin veistotaidetta.

Moision taidekesä on jo monelle tuttu käsite, silloin kartanon salit ja kesägalleria täyttyvät eri taiteilijoiden teoksista. Hasut ovat halunneet antaa mahdollisuuden myös paikkakunnan omille, nuorille taiteilijoille, joilla on usein myyntinäyttely alakerran pitokartanon tiloissa.

Tunnustus – taidegraafikko Jouni Salosen teos – myönnetään pitkäjänteisestä taideharrastuksesta ja taiteen tukemisesta ja kokonaisen sukupolven kasvattamisesta taiteen pariin.

Lisätiedot:

erityisasiantuntija Johanna Vuolasto, p. 0295 330 870, johanna.vuolasto@minedu.fi.