Valokuvataiteen viisivuotiset taiteilijaprofessoriapurahat Ritva Kovalaiselle ja Jorma Puraselle

Valtion valokuvataidetoimikunta on jakanut vuonna 2015 alkavat taiteilija-apurahat. Taiteilija-apurahaa haki 118 ja se myönnettiin 17 taiteilijalle. Valokuvataiteen taiteilija-apurahahakemusten määrä kasvoi 16 prosentilla edelliseen vuoteen verrattuna.

Muiden taiteilija-apurahojen lisäksi valokuvataidetoimikunnalla oli tänä vuonna mahdollisuus jakaa kaksi taiteilijaprofessoriapurahaa. Erittäin ansioituneelle taiteilijalle myönnettävän apurahan saivat Ritva Kovalainen ja Jorma Puranen. 

Ritva Kovalainen (s. 1959) on Kemiössä asuva valokuvataiteilija ja taiteen maisteri, joka käsittelee töissään usein luonnon ja ihmisen välistä vuorovaikutusta.  Aktiivisen näyttelytoiminnan lisäksi Kovalainen on julkaissut lukuisia valokuvateoksia. Hänet on palkittu Suomi-palkinnolla yhteistyössä Sanni Sepon kanssa tehdystä Puiden kansa -kirjasta. Taiteilijan työnsä ohella Kovalainen on toiminut Taideteollisessa korkeakoulussa opettajana sekä tehnyt taidekirjojen graafista suunnittelua.

Jorma Puranen (s. 1951) on kansainvälisesti arvostettu helsinkiläinen valokuvataiteilija, joka pohtii teoksissaan ihmisen ja kokonaisten kulttuurien jättämiä jälkiä historiassa, luonnossa ja erityisesti maisemassa. Muun muassa Pro Finlandia -mitalilla ja kaksi kertaa valokuvataiteen valtionpalkinnolla palkitun Purasen viimeisin tunnustus on arvostetun kansainvälisen Higashikawa-palkinnon voitto Overseas Photographer Award -kategoriassa toukokuussa 2014. Taiteellisen työnsä ohella Puranen on opettanut Taideteollisessa korkeakoulussa: vuodet 1996–1998 hän oli korkeakoulun valokuvataiteen professori.

Valokuvataiteen taiteilija-apurahat

Viisivuotinen taiteilijaprofessoriapuraha
Jorma Puranen, Helsinki
Ritva Kovalainen, Kemiönsaari

Viisivuotinen
Taneli Eskola, Helsinki
Tiina Itkonen, Helsinki
Anni Leppälä, Helsinki

Kolmevuotinen
Jaakko Heikkilä, Tornio
Juha Nenonen, Helsinki

Yksivuotinen
Markus Henttonen, Lahti
Nanna Hänninen, Kuopio
Raakel Kuukka, Helsinki
Sami Parkkinen, Helsinki
Harri Pälviranta, Helsinki
Tuomo Rainio, Helsinki
Iikka Tolonen, Helsinki

Puolivuotinen
Milja Laurila, Helsinki
Noomi Ljungdell, Helsinki
Hannu Pakarinen, Tuusula

Lisätietoja:
Nea Leo, erityisasiantuntija
p. 0295 330 718, nea.leo@minedu.fi