Annu Vertanen sai kuvataiteen valtionpalkinnon

Annu Vertanen. Breathing Touch, woodcut, 300 x 540 cm, 2012-13, detail. Photo Jussi Tiainen.

Valtion kuvataidetoimikunta palkitsi kuvataiteilija Annu Vertasen taidegraafisen ilmaisun taitajana.

Suuruudeltaan 15 000 euron arvoisn palkinnon jakoi kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen perjantaina Helsingissä. Palkinto myönnetään veikkausvoittovaroista.

Valtion taidetoimikuntien myöntämät valtionpalkinnot ovat tunnustuksia kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta kyseisen taiteenalan hyväksi.

Valtion kuvataidetoimikunnan perustelut

Annu Vertanen (s. 1960) on kansainvälisesti menestynyt taidegraafikko, joka on uransa aikana kehittänyt ilmaisuaan monipuolisesti. Taitavana puupiirtäjänä tunnettu Vertanen kuuluu maamme kuvataiteilijoiden ja taidegraafikoiden kärkikaartiin. Tällä tavallahan usein luonnehdimme kuvataiteilijoita; kertomalla, minkä taidelajin edustajiin hän kuuluu. Annu Vertasen kohdalla täsmennys on erityisen hankala: hänen asemointinsa taidegraafikoksi on yhtä totta kuin harhaakin. Vertasen mittavat graafiset tilainstallaatiot uudistavat käsitystämme sekä taideobjektista että taidegrafiikasta.

Valtion kuvataidetoimikunta haluaa palkita Annu Vertasen hänen ansioistaan taidegraafisen ilmaisun monipuolisena kehittäjänä ja laajentajana. Vertanen on kiinnostava kuvapintojen rakentaja. Hän syntetisoi ja hyödyntää työssään modernin maalaustaiteen ja piirustuksen keksimiä, mutta sittemmin maalaustaiteessa hylättyjä mahdollisuuksia ja asenteita.

Vertasen kerroksellinen ilmaisu ei rakenna meille valmista, kerronnallista draamaa. Sen sijaan hänen teoksensa saattavat katsojan hiljaisuuden äärelle ja mykistävät meidät vain katsomaan. Annu Vertanen vie laajentuneen kentän grafiikassaan perille sen, mitä suomalaisessa kuvanveistossa ja maalaustaiteessa sallitaan harvemmin, rauhan ja vähäeleisyyden.