Mediataiteen valtionpalkinto Maija Blåfieldille

Maija Blåfield. Yksityiskohta videoinstallaatiosta KULTA-Aika6.

Palkittu kuvataiteilija ja elokuvantekijä haastaa katsojaa pohtimaan kuvien merkityksellisyyttä.

Suuruudeltaan 15 000 euron arvoisen palkinnon jakoi kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen perjantaina Helsingissä. Palkinto myönnetään veikkausvoittovaroista.

Valtion taidetoimikuntien myöntämät valtionpalkinnot ovat tunnustuksia kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta kyseisen taiteenalan hyväksi. Mediataiteen valtionpalkinto jaettiin nyt toista kertaa.

Valtion media-, sarjakuva- ja kuvitustaiteen toimikunnan perustelut

Maija Blåfield (s.1973) edustaa hienosti ja varmasti sitä monipäistä keskipolven suomalaisten mediataiteilijoiden kenttää, joiden töitä esiintyy tiheään niin kansainvälisesti kuin kotimaammekin taidekentässä. Kymmenen vuotta sitten Kuvataideakatemiasta valmistunut Blåfield tekee niin valokuvia kuin videoitakin: eri välineiden käyttö on sujuvaa ja arkipäiväistä ja työskentely sisältölähtöistä. Hänen teoksissaan dokumentaarinen kuvamateriaali yhdistyy usein fiktiiviseen kokonaisrakenteeseen.

Viimeaikaisista teoksista keväällä 2014 Valokuvataiteen museossa nähty videoinstallaatio KULTA-AIKA 6 kertoo pieniä, välähdyksenomaisia tarinoita, joissa tekstin konteksti yhdistyy dokumentaarisiin videopätkiin. Tästä kuvavirrasta syntyy uudelleenmietitty tarina, joka antaa katsojalle mahdollisuuden palata oman elämänsä välähdyksenomaisiin muistikuviin. Installaatio on osa Maija Blåfieldin prosessina rakentuvaa ja täydentyvää KULTA-AIKA -videoteosten sarjaa, jonka ensimmäinen osa valmistui vuonna 2012.

Maailmassa, jossa ajattelumme alkaa yhä enemmän tiivistyä kuviksi, yksi taiteilijan monista tehtävistä on auttaa meitä pohtimaan, mikä on merkityksellistä, mikä jää eläväksi kuvaksi ja ajatukseksi, mikä on hetkessä unohdettavaa unta ja mikä vain visuaalista virtaa, johon ei voi kahdesti astua. Blåfield onnistuu tässä tehtävässä hienosti.

Blåfield itse sanoo, että kaikki materiaali on hänelle samanaikaisesti reliikki, jäte, aarre ja taakka. Mutta onneksi on tarinoita.