Kuvataiteilija Tero Puha sai valokuvataiteen valtionpalkinnon

Tero Puha. The Day Before He Came.

Valtion valokuvataidetoimikunta myönsi tunnustuksen kuvataiteilijalle, joka tutkii nykyihmisen elämää, erityisesti kehonkuvaa, identiteettejä, sukupuolirooleja ja kuluttamista.

Suuruudeltaan 15 000 euron arvoisen palkinnon jakoi kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen perjantaina Helsingissä. Palkinto myönnetään veikkausvoittovaroista.

Valtion taidetoimikuntien myöntämät valtionpalkinnot ovat tunnustuksia kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta kyseisen taiteenalan hyväksi.

Valtion valokuvataidetoimikunnan perustelut

Tero Puha (s.1971) on valokuvaan, videoon ja digitaaliseen taiteeseen keskittynyt kuvataiteilija, joka on rohkeasti liikkunut kuvataiteiden eri alueilla. Taiteellisessa työssään Puha tutkii nykyihmisen elämää, erityisesti kehonkuvaa, identiteettejä, sukupuolirooleja ja kuluttamista. Hänen tuotannossaan nousevat valokuva- ja videotaiteen sekä performanssin keinoin esille ajankohtaiset keskustelut muun muassa seksuaalisten vähemmistöjen asemasta.

Puhan teokset koskettavat ihmisen olemassaoloa, maailmankuvaa ja minuuden etsimistä. Hänen valokuvataiteellisen työskentelynsä pohjalla on vahva näkemys kuvan voimasta tuottaa mielikuvia, tunteita ja ajatuksia. Tero Puha on sanonut: "Identiteettiä ja elämän tarkoitusta etsivän nykyihmisen pyrkimykset löytää tasapaino luonnollisen ja luonnottoman välillä luovat väistämättä paineita ja ristiriitoja.

Puha on työskennellyt valokuvataiteilijana vuodesta 1995 lähtien. Sekä Suomessa että ulkomailla työskentelevä Puha on järjestänyt useita näyttelyjä ja hänen teoksiaan on museoiden kokoelmissa eri puolilla maailmaa.