Pirkanmaan taidepalkinnot Salla Simukalle ja Sami Sänpäkkilälle

Pirkanmaan taidetoimikunta myönsi vuoden 2014 taidepalkinnot kirjailija Salla Simukalle sekä muusikko ja elokuvaohjaaja Sami Sänpäkkilälle. Taidetoimikunta halusi nostaa esiin nuoria, mutta jo kansainvälisesti menestyneitä taiteentekijöitä. Kumpikin palkinto on 2 500 euroa ja ne maksetaan veikkausvoittovaroista.

Pirkanmaan taidetoimikunnan puheenjohtaja Maila-Katriina Tuominen ja Pirkanmaan aluetoimipisteen erityisasiantuntija Armas Ketonen luovuttivat Pirkanmaan taidetoimikunnan palkinnot muusikko, elokuvaohjaaja Sami Sänpäkkilälle ja kirjailija Salla Simukalle.
Pirkanmaan taidetoimikunnan puheenjohtaja Maila-Katriina Tuominen ja Pirkanmaan aluetoimipisteen
erityisasiantuntija Armas Ketonen luovuttivat Pirkanmaan taidepalkinnot muusikko, elokuvaohjaaja
Sami Sänpäkkilälle ja kirjailija Salla Simukalle. Kuva: Tuija Halttunen.

Taidetoimikunta perusteli palkintoja seuraavasti:

Salla Simukka on tuottelias tamperelaiskirjailija, joka on viiden nuortenromaanin ja viiden Tapio ja Moona -sarjan kirjan jälkeen tehnyt Lumikki-trilogiallaan (Punainen kuin veri, Valkea kuin lumi, Musta kuin ebenpuu) kahden vuoden aikana 2013–2014 todellisen kansainvälisen läpimurron. Trilogia on myyty jo lähes 40 maahan. Simukka on tehnyt lisäksi useita kirjoja Karo Hämäläisen kanssa ja hänen toimintansa myös suomentajana ja kriitikkona on mittava. 

Sami Sänpäkkilä on monipuolinen taiteentekijä, ensisijaisesti kuitenkin muusikko ja elokuvaohjaaja. Hän johtaa omaa levy-yhtiötään ja on julkaissut viisi omaa albumia. Hän on tehnyt lukuisan määrän lyhytfilmejä ja musiikkivideoita, joita on voitu nähdä eri puolilla maailmaa festivaaleilla, museoissa ja gallerioissa. Gallerioista ansaitsevat maininnan mm. Espace Louis Vuitton Tokiossa sekä PS1 Moma New Yorkissa. Tänä vuonna yleisöä ihastutti erityisesti Sänpäkkilän ja kuvataiteilija Tomas Reganin yhteistöiden näyttely Haiharan taidekeskuksessa. Vuoden 2014 aikana Sänpäkkilältä on ilmestynyt myös kaksi musiikkivideota ja minidokumenttisarjan seitsemäs osa.

Pirkanmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka muun muassa päättää alueensa taidepalkinnoista.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Armas Ketonen p. 0295 330 840, armas.ketonen@minedu.fi
Taiteen edistämiskeskuksen Pirkanmaan aluetoimipiste