Tanssitaiteen valtionpalkinto tanssitaiteilija Raija Lehmussaarelle

Valtion tanssitaidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2011 tanssitaiteen valtionpalkinnon tanssitaiteilija Raija Lehmussaarelle. Suuruudeltaan 15 000 euron arvoisen palkinnon jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki keskiviiikkona Helsingissä.

Taiteen valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta taiteellisesta työstä tai pitkäaikaisesta ja merkityksellisestä toiminnasta taiteen alan hyväksi.

Valtion tanssitaidetoimikunnan palkintoperustelut:

Koreografi, balettipedagogi Raija Lehmussaari on uransa aikana palkittu lukuisin palkinnoin, kunniakirjoin ja mitalein, mikä kertoo hänen kiistattomista ansioistaan tanssitaiteen kehittäjänä Suomessa. Lehmussaari toimi vuonna 1981 perustamansa tanssiteatteri Aurinkobaletin taiteellisena johtajana ja pääkoreografina aina vuoteen 2004 saakka, luoden ryhmälle liki viisikymmentä tanssiteosta. Hänen johtajakaudellaan Aurinkobaletista kehittyi korkeatasoinen ammattiryhmä, joka otti tuotantoonsa myös muiden kotimaisten koreografien teoksia ja monipuolisti maamme tanssitarjontaa merkittävien ulkomaisten koreografien vierailuilla.

Klassisen baletin opettajana Lehmussaaren vaikutus on ollut merkittävä erityisesti Turussa ja sen ympäristössä. Hän toimii edelleen vuonna 1967 perustamansa balettikoulun pääopettajana. Lehmussaaren entisiä oppilaita työskentelee ammattitanssijoina niin Suomessa kuin ulkomailla. Monet Lehmussaaren oppilaista ovat päätyneet myös tanssinopettajiksi muun muassa Suomen kansallisoopperan balettioppilaitokseen ja Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiaan.

Lehmussaaren panos tanssialan ammatillisen koulutuksen kehittämiseen on huomionarvoista. Hänen asiantuntemustaan on käytetty esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön tanssitaiteen ammatillisen koulutuksen opetussuunnitelmatoimikunnassa sekä Turun ammattikorkeakoulun taideakatemian ja Turun Konservatorion tanssikoulutuksen suunnitteluryhmissä.

Lehmussaari on pitkäjänteisellä työllään vahvistanut tanssin asemaa ja arvostusta, kasvattanut tanssille yleisöä ja luonut tanssitaiteilijoille työmahdollisuuksia Varsinais-Suomessa.

Lisätietoja: taidesihteeri Mari Karikoski (Taiteen keskustoimikunta), puh. (09) 160 77064; mari.karikoski[at)minedu.fi