Oulun läänin taidetoimikunta myönsi vuoden 2011 taidepalkinnot

Oulun läänin taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2011 taidepalkinnon arkkitehti, sisustusarkkitehti, taiteilija Päivi Mikolalle. Vuoden 2011 taidetunnustukset on myönnetty kolmannen ja neljännen sukupolven luovan talouden yrittäjille, Puolangan kirjakaupalle ja elokuvateatteri Starille.

Toimikunta halusi vuoden 2011 taidepalkinnossa ja -tunnustuksessa nostaa esiin henkilöitä ja tahoja, joita voi pitää peruspilareina luovan talouden kehittämisessä. Taidetoimikunnan mielestä luovan talouden kehittämisessä on syytä muistaa yksittäisten taiteilijoiden ja tekijöiden merkitys ja rohkeus omalla taiteen alalla ja toiminnassa.

Vuoden 2011 taidepalkinnon perustelut

Vuoden 2011 taidepalkinto myönnetään arkkitehti, sisustusarkkitehti, taiteilija Päivi Mikolalle (s. 1949) Oulusta. Taidetoimikunta arvostaa taiteilija Päivi Mikolan vahvaa pohjakoulutusta, joka epäilemättä näkyy rohkeutena hänen omissa valinnoissaan. Mikola on työskennellyt eri arkktitehtitoimistoissa ja esimerkiksi ma. professorina Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolla opetusalanaan muotoilu. Mikolalla on ollut rohkeutta oman yrityksensä, Colmio oy:n, kautta vuodesta 2003 toteuttaa huonekalu- ja sisustusalan suunnittelua ja tuotekehitystä.  Muotoilija Mikolan Colmio-keintuoli on tänä päivänä jo legenda. Missä vain on Mikolan keinutuoli, se on aina varattu.

Taiteilija Päivi Mikolan filosofiaa: 'Yksinkertaisen kaunis muoto on ajaton. Ja ajattomuus on parasta ekologiaa. Jokaisen uuden tuotteen on tavallaan ansaittava olemassaolon oikeutensa: oltava samalla kertaa käytännöllinen, järkevä ja kaunis. Ei muotoa muodon vuoksi.'

Vuoden 2011 taidetunnustusten perustelut

Vuoden 2011 taidetunnustukset myönnetään kolmannen ja neljännen sukupolven luovan talouden yrittäjille, Puolangan kirjakaupalle ja elokuvateatteri Starille. Taidetoimikunta haluaa kiinnittää huomion myös siihen, että yritykset työllistävät 3 - 5 henkilöä kulttuurin kautta.

Liikkeenharjoittaja Jaakko Paavola on kolmannen sukupolven kirjakauppias Kainuussa: Paavolan isoäiti on ostanut liikkeen 40-luvun lopulla, Paavola itse aloittanut äitinsä jälkeen vuonna 1987. Tätä nykyä Paavolalla on myös Suomussalmen kirjakauppa. Kauppojen kirjojen osuus myynnistä on 40 - 50%. Taidetoimikunta näkee kirjakauppias Paavolan ja hänen kirjakauppansa tärkeänä kulttuuripalvelujen tarjoajana harvaanasutun alueen ihmisille: esimerkiksi Puolangalla on noin 3000 asukasta, jotka asuvat 100 kilometrin päässä Kajaanista ja 130 kilometrin päässä Oulusta.

Kirjakauppias Jaakko Paavolan filosofiaa: 'Auttaa ihmisiä löytämään tuote tai palvelu, jota tarvitsee, vaikka trumpetinvoiteluöljy tai luciankruunu'. 'Normaalit asiat tehdään päivässä, mahdottomiin menee kolme päivää'. 'Kainuulainen perusluonne: Pessimismi alkoi siitä, kun ensimmäinen Moilanen nousi Puolankajärvestä tuhat vuotta sitten ja heitti selkäevän pois. Se on geeneissä.'

Kantalan suvulla on ollut elokuvateatteritoimintaa jo neljässä sukupolvessa Oulussa: Kalle Kantalan isovanhemmilla elokuvateatteri Tähdessä sodan aikana, hänen vanhemmillaan vuodesta 1946 Bio Kuohussa, sittemmin elokuvateatteri Stariksi muuttuneessa, ja lopulta Kalle Kantalalla ja hänen vaimollaan Pirkko Vesalla vuodesta 1969 lähtien. Nyt neljännen polven elokuvateatterisuvun työtä jatkaa Kari Kantala.

Elokuvateatteri Bio Kuohu / Star on osa oululaista kulttuurihistoriaa. Samalla paikalla on ollut elokuvateatteri jo vuodesta 1938 lähtien. Samassa liiketilassa on ollut Karjapohjolan lihakaupaa ja Valion baaria. Kantalat ovat kunnostaneet liiketilaa vuosien varrella vanhaa säilyttäen ja kunnioittaen. Viimeisin laajennus on vuodelta 2005. Tätä nykyä viikoittain on noin 50 normaalinäytöstä, istumapaikkoja on 242. Merkittävää elokuvateatteri Starin toiminnassa on esteettömyys: Star sai tunnustuksen esteettömyydestä vuonna 2007. Myös koulujen kanssa elokuvateatteri Star tekee yhteistyötä.

Kantaloiden ja elokuvateatteri Starin filosofiaa: 'Palvellaan ja joustetaan. Mikään inhimillinen ei ole vierasta - vaikka häänäytös järjestetään, kuten muutama vuosi sitten.'

Lisätiedot:

Taiteilija Päivi Mikola, puh. 0500 581 656

Kirjakauppias Jaakko Paavola, puh. 0400 299 531

Liikkeenharjoittaja Kari Kantala, puh. 050 543 75 11

 

Pääsihteeri Ulla Lassila. puh. 040 771 22 90

Puheenjohtaja Helena Jäykkä, puh. 045 110 42 31.