Kotimainen elokuva sai laatutukea puoli miljoonaa euroa

Dokumenttielokuva Eedenistä pohjoiseen on toimikunnan mielestä yksi viime vuoden onnistuneimmista elokuvista.

Valtion audiovisuaalinen taidetoimikunta myönsi laatutukea 25 elokuvalle yhteensä 505 000 euroa. Pitkistä näytelmäelokuvista suurimmat 50 000 euron tuet saivat J-P Valkeapään He ovat paenneet, Antti Heikki Pesosen Päin seinää ja Saara Cantellin Onneli ja Anneli. Dokumenttielokuvista suurimman potin – 40 000 euroa – sai Virpi Suutarin Eedenistä pohjoiseen. Tuen saajat julkistettiin Tampereen Raatihuoneella perjantaina 6. maaliskuuta Tampereen elokuvajuhlien yhteydessä.

Laatutukea myönnetään taiteellisesti korkeatasoisen ja laadukkaan elokuvan tai muun kuvaohjelman tuottajalle uuden tuotannon kehittämiseksi. Toimikunta sai 52 hakemusta, ja se teki päätöksensä vuonna 2014 ensi-iltansa saaneiden teosten perusteella.

Toimikunta pitää kotimaisen elokuvateatterielokuvan tarjontaa kiitettävän monipuolisena. Eri lajityyppejä on tarjolla suuren yleisön komediasta vaativaan taide- ja dokumenttielokuvaan. Elokuvia tehdään myös eri kohderyhmille. Erityisen ilahduttavaa on, että kotimainen lastenelokuva tuntuu vakiinnuttaneen asemansa. Lisäksi joukossa oli myös varhaisnuorille suunnattua laadukasta elokuvaa. Vaikka elokuvien taso vaihtelee, on suomalaisen elokuvan kärki omaleimaista ja sisällöllisesti ja ilmaisullisesti vakuuttavaa. 

Suomalainen dokumenttielokuva jatkaa laadukkaalla ja monipuolisella linjalla. Useat pitkistä dokumenttielokuvista on suunnattu alusta lähtien kansainväliselle markkinoille eikä puhtaasti kotimaiselle yleisölle.

Animaatioelokuva taas tuntuu olevan hyvässä iskussa. Tekijät hallitsevat suvereenisti erilaisia tekniikoita, ja elokuvat ovat omaperäisiä ja rohkeita sekä muodoltaan että sisällöltään. Animaatioita tehdään niin aikuisille kuin lapsillekin. Parhaimmillaan suomalainen animaatio onkin kansainvälistä huippua.

J-P Valkeapään käsikirjoittama ja ohjaama, Helsinki-Filmin tuottama He ovat paenneet on kunnianhimoinen ja visuaalisesti upea teos. Ohjaaja rakentaa oman elokuvallisen maailmansa, jota tukee nuorien näyttelijöiden taitava ja herkkä työskentely.

Pitkän elokuvan ohjaajana onnistuneesti debytoivan Antti Heikki Pesosen ja Helsinki-Filmin tuottama Päin seinää taas on traaginen komedia, joka juonenkäänteissään ja maailmankuvallaan onnistuu yllättämään katsojan useammankin kerran.

Saara Cantellin ohjaama ja Zodiak Finlandin tuottama Onneli ja Anneli edustaa suomalaisen lastenelokuvan kärkeä. Visuaalisesti kiehtova lavastus, puvustus ja taitava kuvaus yhdistyvät kauniisti luontevaan näyttelijätyöhön.

Virpi Suutarin ohjaama ja Elokuvatuotantoyhtiö Made Oy:n tuottama dokumenttielokuva Eedenistä pohjoiseen on toimikunnan mielestä yksi vuoden onnistuneimmista elokuvista, häkellyttävän kaunis ja koskettava teos, jossa puutarhanhoidon kautta käsitellään syvempiä teemoja.

Suomalaisen lyhytelokuvan tarjonta oli vuonna 2014 epätasaista ja huomattavan vähäistä. Kärkeen nousee tässä kategoriassa suurimman 13 000 euron tuen saanut Hamy Ramezanin ohjaama ja For Real Productionin tuottama Paratiisin avaimet, koskettava ja hallittu kertomus ohjaajan lapsuuden kotimaasta Iranista.

Laatutuesta päättää elokuvataiteen jaoston esityksestä valtion audiovisuaalinen taidetoimikunta, joka on yksi Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelimistä. Se päättää myös elokuvataiteen taiteilija-apurahoista sekä muista alan taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Nea Leo, nea.leo@minedu.fi, p. p. 0295 330 718.

Laatutuen saajat

Helsinki-filmi Oy, 50 000 €, He ovat paenneet
Jukka-Pekka Valkeapään ohjaama ja käsikirjoittama He ovat paenneet on ehditty jo palkita Göteborgin kansainvälisillä elokuvajuhlilla kuvauksesta sekä meillä Jussi-palkinnoin. Elokuva tuo kotimaiseen elokuvaan kaivattua uutta särmää. Lupaavien lahjakkaiden nuorten näyttelijöiden työskentely hitsautuu upeasti toisiinsa.

Helsinki-filmi Oy, 50 000 €, Päin seinää
Päin seinää, ohjaajansa Antti Heikki Pesosen debyytti pitkässä elokuvassa, onnistuu tuomaan taidokkaasti esiin lähiössä asuvan perheen traagisuuden paikoin komediallisinkin keinoin. Tyttären roolissa Mimosa Willamo on häikäisevä uskaltaen heittäytyä rooliinsa antaumuksella.

Zodiak Finland Oy, 50 000 €, Onneli ja Anneli
Onneli ja Anneli on ihastuttava ja värikäs, pieteetillä lavastettu ja puvustettu herttainen seikkailu, joka kuuluu kotimaisten lastenelokuvien parhaimmistoon. Satukirjaklassikosta tehty filmatisointi paitsi yhdistää eri sukupolvien katsojia myös päivittää tarinaa sopivasti tähän päivään. Suosittujen kirjojen reippaat, tyttöenergiset ja suloiset nimihenkilöt ovat saaneet Saara Cantellin ohjauksessa arvoisensa elokuvan.

Elokuvatuotantoyhtiö Made Oy, 40 000 €, Eedenistä pohjoiseen
Virpi Suutarin Eedenistä pohjoiseen on yksi vuoden 2014 parhaista elokuvista, kaikki lajityypit huomioon ottaen. Se on visuaalisesti häkellyttävän kaunis, koskettava ja hauska elokuva, joka onnistuu puutarhanhoidon kautta - ja sen varjolla – kertomaan jotain syvästi totta elämästä ja rakkaudesta.

Kinotar Oy, 30 000 €, Ei kiitos
Anna-Leena Härkösen romaaniin Ei kiitos perustuva samanniminen elokuva toimii suorasukaisena ja humoristisena, hetkittäin traagisenkin rajapinnalla liikkuvana kuvauksena pitkän parisuhteen seksiongelmista: nainen haluaisi, mutta miestä ei huvita. Ohjaaja Samuli Valkaman toinen pitkä elokuva ei ehkä pääse haastavassa aiheessaan kovin syvälle, mutta taitavat näyttelijät ja luonteva dialogi kannattelevat kokonaisuutta pitkälle.

Oy Bufo Ab, 30 000 €, Korso
Visuaalisesti vahva ja energinen elokuva piirtää synkän kuvan suomalaisesta yhteiskunnasta ja nuorten mahdollisuuksista. Elokuvan visuaalinen ilme ja uutta ilmaisua hakeva kuvaustyö elää vahvasti elokuvan henkilöiden mukana, samoin näyttelijätyö on vakuuttavaa.

Helsinki –filmi Oy, 25 000 €, Tuulensieppaajat
Tuulensieppaajat tutustuttaa katsojat Brasilian faveloissa syntyneeseen taiteeseen, joka on yhtä aikaa poliittista ja fyysistä. Perinteinen eurooppalainen taidekäsitys on ihmeissään yrittäessään jäsentää Pixação-elämäntapaa. Elokuva on niin aiheeltaan kuin kuvaukseltaankin kansainvälistä huipputasoa.

Illume Oy, 25 000 €, Sokurovin ääni   
Venäläinen elokuvaohjaaja kertoo työstään ja elämästään. Ohjaajan haastattelujen lomaan leikataan lyhyitä katkelmia elokuvista. Kun elokuvan kohde on karismaattinen, hänen uransa mielenkiintoinen ja elokuvan tekijät hallitsevat elokuvan tekemisen eri osa-alueet, tuloksena on tunteita liikuttava, mielenkiintoinen ja pitkään mielessä pysyvä dokumenttielokuva.

First Floor Productions Oy, 20 000 €, Ulvilan murhamysteeri
Pekka Lehdon taidolla rakennettu dokumenttielokuva purkaa kaikkien tunteman murhaoikeudenkäynnin taustoja ja seurauksia elokuvallisia kerrontakeinoja monipuolisesti hyödyntäen. Ulvilan murhamysteeri laittaa katsojan kyseenalaistamaan aiemmat totuudet, mutta avaa myös laajemmin kriittisen ja tärkeän näkökulman suomalaiseen oikeusvaltioon.

Saamifilmi Oy, 20 000 €, Olga – To My Friends
Paul-Anders Simman dokumenttielokuva kertoo talvet yksin poroyhteisön ruokavarastoja vartioivasta nuoresta saamelaisnaisesta, Olgasta. Ehyt ja kaunis elokuva vie katsojan lähelle persoonallista päähenkilöään, paljastaen vähitellen yhä enemmän hänen rohkeudestaan ja lahjakkuudestaan.

Solar Films Inc Oy, 20 000 €, Kesäkaverit
Kesäkaverit saattaa äkkiseltään vaikuttaa kevyeltä kesäkuvalta, jossa levottomat neitoset lähtevät kikatellen kauniiseen rantakohteeseen. Draamakomediasta paljastuu kuitenkin yllättävän tarkkanäköistä kuvausta tämän päivän nuorista naisista ja heihin kohdistuvista odotuksista ja ristipaineista. Raikkaan tyttöelokuvan Niemen tekijäsiskokset eivät sorru mystifioimaan ikäpolvensa naishahmoja – saati moralisoimaan näiden tekemisiä.

Yellow Film & TV Oy, 20 000 €, Lomasankarit
Aurinkoinen nuorten seikkailuelokuva Lomasankarit on kreikkalais-suomalainen yhteistuotanto. Elokuva tuo toivottua pakoa arjesta pitäen sisällään kosolti vauhtia ja vaarallisia tilanteita, ihmissuhteita unohtamatta. Nuoret näyttelijät nousevat hyvin esiin koko elokuvan aikana jäämättä ammattilaisnäyttelijöiden varjoon.

Illume Oy, 16 000 €, Himmlerin kanteleensoittaja
Ohjaaja Heikki Huttu-Hiltunen on kirjallisten lähteiden pohjalta tehnyt elokuvan suomalaisesta opiskelijasta Yrjö von Grönhagenista, joka päättää kävellä Pariisista Helsinkiin keväällä 1935. Matkan varrella hän tapaa Heinrich Himmlerin, joka on kiinnostunut suomalaisesta kansanperinteestä osana natsi-Saksan propagandaa. Elokuva on oivallinen esimerkki siitä, kuinka hyvinkin kirjallisesta historiallisesta materiaalista voi taitavissa käsissä syntyä elävää elokuvaa edelleen tärkeästä aiheesta.

Gateway Films Oy, 15 000 €, Tolonen
Tolonen on hieno musiikkidokumentti taidokkaasta kitaristista Jukka Tolosesta. Elokuva kertoo kursailematta värikkään historian omaavan Tolosen tarinan mitään alleviivaamatta. Dokumentista käy ilmi myös se, miten arvostettu kitaristi Tolonen on vielä tänäkin päivänä.

Helsinki –filmi Oy, 15 000 €, Presidentintekijät
Presidentintekijät vie katsojan Suomessa ainutlaatuisella tavalla poliittisen vaalikampanjan kulissien taakse ja näyttää, miten ammattimainen vaalikoneisto toimii erityisen ehdokkaan kampanjan taustalla. 

Oy Bufo Ab, 15 000 €, Ruotsalainen hetki
Äkkivääriä juonenkäänteitä tarjoileva Ruotsalainen hetki on kevyellä kalustolla tehty isomman tekijäjoukon ensemble-tuotanto, joka haastaa perinteistä käsikirjoitus- ja ohjaajavetoista tapaa tehdä elokuvaa. Päänäyttelijät on kreditoitu myös ohjaajiksi ja he ovat saaneet tavallista enemmän tilaa kehitellä kajahtaneita hahmojaan työprosessin aikana. Rujous ja kepeys kättelevät sysimustassa komediassa, ja elokuvassa kuullut iskelmät ovat korniudessaan aivan hillittömiä.

Oy For Real Productions FRP Ltd, 13 000 €, Paratiisin avaimet  
Elokuvan ohjaaja vie katsojat entisen kotimaansa sotaiseen menneisyyteen, oman lapsuutensa maisemiin. Valitettavan ajankohtainenkin elokuva on hallittu ja koskettava ja näyttää miten elokuvan painoarvo ei ole elokuvan kestosta kiinni.

Illume Oy, 10 000 €, Monsterimies
Dokumenttielokuva muusikko- ja showmies Lordista avaa kiinnostavalla tavalla sitä, miten pitkäjänteistä työntekoa, millaista intohimoa ja persoonaa vaatii Mr Lordin tapaisen kansainvälisen tason viihdeilmiön rakentaminen ja ylläpitäminen. Suosion kipeys tuntuu katsojan sydämessä asti. 

Inland Film Company Oy, 10 000 €, Uusi suomalainen
Ville Mäkelän sympaattinen ja mukaansa tempaava dokumenttielokuva onnistuu eestiläis- ja somalialaistaustaisen päähenkilöpariskuntansa arjen kautta kuvaamaan syvemminkin tämän päivän suomalaista yhteiskuntaa.

Elokuvaosuuskunta Camera Cagliostrom, 7 000 €, BabyBox  
Elokuvan työryhmällä on perinteinen, Tsekeissä huippuunsa kehitetty nukke-elokuvaperinne suvereenisti hallussa.  Baby Box yhdistää animaation perinteen ajankohtaiseen tärkeään aiheeseen esimerkillisellä tavalla. 

It’s Alive Films Oy, 7 000 €, #lovemilla3
Lovemilla on raikas ja elokuvan uusia levityskanavia ymmärtävä sarja. Tämän vuoden miellyttävä yllätys.  Lovemillan tekijät ovat ymmärtäneet, että jos elokuvat pienenevät fyysisesti kun siirrytään valkokankailta yhä pienempiin ruutuihin, tekemiseen pitää heittäytyä erilaisella, mutta yhtä suurella intohimolla.

Oy Bufo Ab, 7 000 €, Den förträfflige herr Glad
Sympaattinen, hyvässä mielessä perinteinen animaatioteos, joka antaa paljon sekä lapsille että aikuisille. Elokuva on taiten toteutettu ja rytmitetty yksityiskohtiaan myöten. Myös tarina ja käsikirjoitus herättävät oikealla tavalla ajatuksia.

Oy For Real Productions FRP Ltd, 4 000 €, Santra ja puhuvat puut
Santra ja puhuvat puut on persoonallinen ja elokuvien lajityyppien rajoja ylittävä lyhytdokumentti, jossa ohjaajan oman henkilön kautta mietitään ihmisenä olemisen rakennuspalikoita.  Santra ja puhuvat puut on oman laatuisensa, erilaisuudessaan tuen ansaitseva elokuva.

Hallava Filmi Oy, 3 000 €, Occupy Jämsä
Vahvoja henkilöhahmoja hyödyntävä minikomedia, jossa juonenkäänteet ja yllätykset ovat kohdillaan. Hyvä käsikirjoitus ja dialogi vievät eteenpäin lähes uskomatonta tarinaa. Elokuva todistaa, että lyhyessäkin muodossa taitava tekijä pystyy kertomaan vankkoja tarinoita.

Kaiho Republic Oy, 3 000 €, Hummeri nimeltä Frank
Kummallinen tarina Frank-hummerista on ironis-surumielisen maailmankuvan hillitön manifestaatio. Elokuvan sisältö ja omaperäinen ja vahva visuaalinen maailma muodostavat katsojaa säväyttävän kokonaisuuden.