Varsinais-Suomen taidetoimikunta palkitsi Kolmas Tila -ryhmän ja kitaristi Ilpo Murtojärven

Vuoden 2011 Varsinais-Suomen taidetoimikunnan taidepalkinnot ovat saaneet Kolmas Tila – Tredje Rummet -ryhmä ja kitaristi Ilpo Murtojärvi. Varsinaissuomalainen kulttuuriteko -kunniamaininnat on myönnetty ansioistaan kirjallisuuden edistämisessä ohjelmapäällikkö Kari J. Kettulalle sekä kahdelle kustantamolle, Mansardalle ja Faros-kustannukselle.

Kolmas Tila – Tredje Rummet on monitaiteellinen ryhmä, joka perustettiin vuonna 2007. Se on nopeasti osoittanut merkittävyytensä turkulaisella teatterikentällä. Ryhmän tinkimättömyys, esteettisyys, taiteen ja tieteen yhdistäminen sekä eettinen ote tekevät Kolmannesta Tilasta poikkeuksellisen ansiokkaan ja monipuolisen ryhmän. Esitykset ovat kokonaistaideteoksia, jotka puhuttelevat tunnetta ja haastavat ajattelua.

Kitaristi Ilpo Murtojärvellä on pitkä ja monipuolinen ura. Hän työskentelee nykyisin Turun konservatorion pop/jazz-linjan vetäjänä ja kitaransoiton lehtorina. Pitkältä meriittilistalta löytyvät työt teatterimuusikkona, studiomuusikkona, tuottajana, sovittajana ja säveltäjänä lukuisissa levytyksissä.

Kari J. Kettula on suunnitellut Turun kansainvälisiä kirjamessuja jo yli kaksi vuosikymmentä ja innostanut matkalla koko Varsinais-Suomen kirjallisuuden kenttää. Turun kirjamessut on tehnyt näkyviksi niin pieniä kustantajia kuin myös kirjallisuuden yhteisöjä ja luonut niille hyvän verkottumis- ja kasvualustan. Kettula on myös ollut kirjoittajakoulutuksen ja pienkustantamisen pioneeri sekä sovittanut yhteen taiteen ja elinkeinoelämän mahdollisuuksia.

Faros-kustannus ja Mansarda ovat oman erikoisalansa tarkoin valinneita pienkustantamoja, jotka tekevät kustannustoiminnallaan valtakunnallisesti korvaamatonta kulttuurityötä. Kumpikin on keskittynyt valtavirran ulkopuolella olevan kirjallisuuden kustantamiseen ja tuonut ulottuvillemme ennen kääntämättömiä klassikoita, monia ilman syytä unohdettuja kirjailijoita, Balkanin ja itäisen Euroopan uutta ja vanhaa kirjallisuutta sekä kirjallisuuden tutkimusta. Vuonna 2005 perustettu Mansarda keskittyy eteläslaavilaisen kirjallisuuden suomentamiseen, ja vuonna 2002 toimintansa aloittanut Faros-kustannus julkaisee kulttuurihistoriallisia klassikkoja, käännöskirjallisuutta ja uutta tutkimusta.

Lisätietoja:

Henri Terho
Pääsihteeri
Varsinais-Suomen taidetoimikunta
henri.terho@minedu.fi
p. 040 7373 084