”Ole kuin kotonasi” - Pirkanmaan 6. Triennaali 12.9.–15.10.2015

Pirkanmaan 6. Triennaali on vuodesta 2000 alkaen aina kolmen vuoden välein järjestettävä pirkanmaalaisen nykykuvataiteen katselmus. Triennaalin järjestävät syksyllä 2015 Tampereen Taiteilijaseura ry, Taiteen edistämiskeskuksen Pirkanmaan toimipiste, Tampereen taidemuseo ja Tampereen kulttuuripalvelut.

Näyttely levittäytyy Tampereella useisiin näyttelypaikkoihin. Mukana ovat ainakin Taidekeskus Mältinranta, Galleria Saskia, Galleria Emil ja Studio Emil, TR1 Taidehalli, Työväenmuseo Werstaan Komuutti, Tampere-talon Talvipuutarha sekä Finlaysonin mediakäytävä. Lisäksi yksittäiset teokset levittäytyvät eri puolille kaupunkitilaa. Jotkut teoksista tulevat paikoilleen jo kesän 2015 aikana.

Varsinaisten jurytettyjen Triennaalinäyttelyjen lisäksi useat Tampereen ja Pirkanmaan maakunnan kohteet ovat mukana Triennaalin OFF-osiossa esittelemällä pirkanmaalaista kuvataidetta vuoden 2015 aikana.

Teosehdotuksia pyydettiin kuraattori Sirpa Joenniemen antamalla teemalla Ole kuin kotonasi. Taiteilijoiden toivottiin lähestyvän kotia mahdollisimman monesta eri näkökulmasta niin paikkana, instituutiona kuin käsitteenäkin. Ehdotuksia saatiin yhteensä 130. Lisäksi tarjottiin eri tapahtumia itsenäisiksi Triennaalin OFF -satelliiteiksi.

Näyttelyn taiteilijat ovat kotoisin pääasiassa Tampereelta, koska tarjontaa oli ylivoimaisesti eniten Tampereelta, mutta mukana on muutama taiteilija myös Mäntästä, Orivedeltä ja Hämeenkyröstä. Nimilista täydentyy vielä kevään aikana.

Triennaalin teoksissa käsitellään yksinäisyyttä, syrjäytymistä, ihmissuhteita, muistoja, omaa lähiympäristöä, perhettä ja identiteettiä, unohtamatta globaaleja ympäristökysymyksiä. Esille nousee niin mummouden ihanuutta ja lapsuuden leikkipaikkojen muistelua kuin työtilojen ja kotien näkymiä ja tunnelmia. Välillä siirrytään kotibileisiin tai seuraamaan dementoituvan äidin arkea. Myös vieraat niin kotona kuin ympäristössäkin askarruttavat taiteilijoita eri tavoin. Taidetta jaetaan vähävaraisille vastikkeena aika, jonka saaja antaa taiteilijalle jonkun yhteisen kokemuksen muodossa. Pieniä taidenäyttelyitä tarjotaan myös yksityisten tai yhteisöjen jääkaapinoviin.

Tämänkertaisessa Triennaalissa erityisen merkille pantavaa on sen runsas yhteisöllinen osuus. Tesomalla tullaan näkemään sekä Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden että muiden taiteilijoiden teoksia sekä näyttelyissä että ympäristössä. Myös Messukylässä, Koivistonkylässä ja Hervannassa on vireillä omia taideprojekteja.

Triennaalin OFF-satelliittitapahtumia ovat esimerkiksi Arjen huoneet - valokuvan suurnäyttely Voipaalan taidekeskuksessa Valkeakoskella, Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskuksen yhteisöprojekti ja Kolmenmaan projekti Nokian, Hämeenkyrön ja Ylöjärven alueella. Pirkanmaan kuntien osalta Triennaalin tapahtumaluettelo täydentyy kevään aikana. Tiedot tapahtumista löytyvät Triennaalin nettisivuilta.

Pirkanmaan Triennaalista ei julkaista tällä kertaa näyttelyluetteloa, vaan sen sijaan panostetaan 6. Triennaalin näkyvyyteen sosiaalisessa mediassa, #triennaali, triennaali6@gmail.com, YouTube, Facebook, Twitter.

Lisätiedot:
www.pirkanmaantriennaali.fi
Arja Moilanen, Tampereen taiteilijaseura: arja.moilanen(at)tampereen-taiteilijaseura.fi
Vesa Varrela, Taiteen edistämiskeskuksen Pirkanmaan toimipiste, visuaalisten taiteiden läänintaiteilija: puh. 0295 330 842, vesa.varrela(at)minedu.fi

5.3.2015 Pirkanmaan 6. Triennaalin taiteilijat (muutokset mahdollisia):

Näyttelytiloissa

Teija-Tuulia Ahola
Jan Anderzén & Lars Mattila
Terhi Asumaniemi
Sebastian Boulter
Tomas Byström
Katri Heinänen
Liisa Hietanen
Sirpa Hirvikoski
Lars Holmström
Helinä Hukkataival
Arja Jämsä
Anssi Jääskeläinen
Mikko Kallio
Sanna Kauppinen
Sari Kemppinen
Koti ja taide-ryhmä (Pia Feinik, Anne Mäkelä, Janne Laine)
Anne Lehtelä
Leena Lehti
Tuula Lehtinen
Henrietta Lehtonen
Riikka Lenkkeri
Virve Lilja
Johanna Lonka
Harri Lundelin
Hannamari Matikainen & Johanna Lonka &  Johanna Pihlajamaa
Tommi Musturi
Fanni Niemi-Junkola
Janne Nytorp
Hanna Oinonen
Kaija Papu
Erno Peltonen
Jyri Pitkänen
Ulla Pohjola
Helge Riskula
ROP-ryhmä (Tuomo Rosenlund & Pekko Orava)
Kukka-Maria Rosenlund
Heli Ryhänen
Annu Salminen
Heidi Saramäki
Sanni Seppä
Marja-Liisa Torniainen
Juhani Tuomi
Elsa Trzaska
Taina Valkonen
Jarno Vesala
Meri Westlin
Hanna Vihriälä 
Sampsa Virkajärvi
Ilkka Virtanen  
Jenni Yppärilä

Kaupunkitilassa tai muussa julkisessa tilassa

Liisa Ahlfors
Hanna-Riikka Heikkilä
Jarmo Kallinen
Maija Kovari
Elina Lind
Maarit Luttinen (TAMK)
Paula Ollikainen
Reija Pasanen
Tomas Regan & Wille Klén & kumpp.
Tesoman taidehalli (Hinni Huttunen, Laura Impola, Mirja Kurri, Laura Laukkanen, Jemina Lindholm, Emmi Nieminen, Ismo Torvinen)
Kulma Kollektiivi (Heli Ström & Peppi Reenkola & Henna Nerg & Miska Allonen)
Peppi Reenkola & Henna Nerg (TAMK)
H+SS -ryhmä (Helinä Hukkataival, Sinikka Törmälä, Soile Iivonen)

Lista täydentyy kevään ja kesän aikana, myös OFF-tapahtumat: www.pirkanmaantriennaali.fi