Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun vuoden 2014 taidepalkinto teatteriohjaaja Eino Saarelle

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta myönsi teatteriohjaaja Eino Saarelle vuoden 2014 Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidepalkinnon ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä, selkeästä taiteellisesta työstä . Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Taidetoimikunta perustelee valintaa seuraavasti:

Teatteriohjaaja Eino Saaren ansiosta suomalainen yhteiskunta on ainakin askelen edellä siinä, miten teatteri ja taide voivat olla hedelmällisessä vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteisön kanssa. Saaren kantavana ajatuksena on ollut paikallisen yhteisön palveleminen ennen kaikkea kuuntelemisen kautta.  Ja ennen kaikkea Saari on kuunnellut kainuulaista ihmistä.

Saari saapui Kajaaniin, Kainuuseen vain runsas kymmenen vuotta sitten. Opintomatkoillakin voi olla merkitystä: Eino Saari sai ensi tuntuman Kajaaniin Turun taideakatemian kurssinsa opintomatkalla 2000-luvun alussa. Vuonna 2002 opintomatkan seurauksen tuli työharjoittelukeikka näytelmällä ’Nimeni on Isbjörg, olen leijona’. Ja sitten jo oltiin kajaanilaisen elämän syrjässä kiinni. Seurasi intohimoinen, ammattimainen ja moniääninen Generaattorin kausi 2004 - 2006.

Runsas kymmenen vuotta, 25 ohjausta, lähes 80 % niistä itse kirjoitettuja. Uuden poliittisen teatterin tutkimusprojektia, Teatteri 2010 –esityssarjaa, nopean toiminnan joukkoja, Kajaanin teatteritapaamisia, Kajaanin kaupunginteatteria, vapaata ammattiteatteritoimintaa Vaara-kollektiivissa. Paska kaupungissa on tanssittu Houstonin kanssa Radixia unohtamatta  ja lähdetty katoavaan maahan. Lähdetty elämään toista elämää mustan lesken kanssa ja ajateltu, että nainen on rakkauden höyläpenkki.

Teatteriohjaaja Eino Saaren kohdalla voi puhua todellisuustaiteesta: hän pohtii ja tutkii töissään fiktion ja faktan, taiteen ja todellisuuden suhdetta. Näyttämölle on mahdollista viedä lähestulkoon mitä materiaalia tahansa. Ja on sinne vietykin: teatterin keinoin on pohdittu suhdetta kotikaupunki Kajaaniin, on luovuttu Kajaanin yli 100-vuotisesta opettajakoulutuksesta, käännelty Talvivaaraa, tuettu koulukiusattuja, ymmärretty rakkaudella ja lämmöllä vanhenevaa ihmistä, luopumista.

Saaresta on sanottu, että hän on kajaanilaista teatterikenttää yhteenliimaava tekijä. Arvio on totta: Saaren työskentelytavassa korostuu yhdessä tekeminen, yhteisöllisyys. Saaren tekemä ansiokas työ on huomattu jo aiemmin: Teatterikeskus antoi Eino Saarelle ’Vuoden 2009 teatteriteko’ –kunniamaininnan.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikuntaa on kiinnostanut  Eino Saaren tie taiteilijana. Turun taideakatemian nälkäisten ja intohimoisten opiskeluvuosien jälkeen Kajaaniin tuli nuori ja vihainen kulttuuriperheen poika,   Kallion lukion kasvatti. Kymmenessä vuodessa nuoresta ja vihaisesta kuoriutui pitkäjänteinen, sitkeä ja selkeä Eino-niminen mies, joka tietää, mitä tekee.

Eino Saarta voi hyvällä syyllä verrata Anto Tsehoviin. Kumpaakin taiteilijaa yhdistää kolme sisarta. Saaren Olga, Masa ja Irina ovat Selma, Anki ja Verna.  Eino Saaren uusin ohjaus on ’Tänään koulun jälkeen’. Mutta tänään, tänään juhlan jälkeen Eino Saari palaa kotiin ja epäilemättä katsoo tyttäriään – parhaimpia teoksiaan - ja  kertoo, millainen työmatka isällä oli Oulussa.