Urjalan lasitaidekilpailussa palkitut julki

Läänintaiteilija Vesa Varrela edusti palkitsemistilaisuudessa juryä. Ulos sijoitettavien teosten sarjan voitti ehdotus "Hippa", jonka suunnitteli opiskelija Miia Lötjönen (Ammattiopisto Tavastia, lasialan koulutus) ohjaajanaan Marika Kinnunen. Kuva: Marika Kinnunen.

Urjalan kunnan ja Taiteen edistämiskeskuksen järjestämän kilpailun tarkoituksena on löytää kaksi päämateriaaliltaan lasista taideteosta, jotka sijoitetaan Urjalaan rakennettavaan yhtenäiskouluun.

Toinen hankittavista teoksista sijoitetaan koulurakennuksen julkisivuun tai sen ulkoalueelle, toinen teos rakennuksen sisäosiin yhteisiin aulatiloihin. Kilpailuun on budjetoitu yhteensä 55.000 € (alv 0 %), joka sisältää taiteilijapalkkiot, teosten materiaalit ja muut valmistuskustannukset.

Kilpailun palkintolautakunnan muodostivat Urjalan kunnan nimeäminä jäseninä sivistystoimenjohtaja Juha Salo, rakennuksen pääsuunnittelija, arkkitehti Mikko Uotila, Urjalan kunnanhallituksen nimeämä edustaja Paula Virtanen, Väinö Linnan lukion nimeämä oppilasedustaja Inka Hänninen, kilpailun järjestäjän nimeämä taiteilijajäsen Vesa Varrela sekä Suomen Taiteilijaseuran nimeämät taiteilijajäsenet, kuvanveistäjä Emma Helle ja taidemaalari Maaria Märkälä. Lautakunnan sihteerinä toimi Pentinkulman päivien toiminnanjohtaja Laura Jänisniemi ja kilpailun välitysmiehenä Suomen Kuvanveistäjäliiton toiminnanjohtaja Tiina Veräjänkorva.

Kilpailulautakunnan puheenjohtajan toimi läänintaiteilija Vesa Varrela.

Lautakunnan yksimielisellä päätöksellä palkitaan seuraavat kilpailuehdotukset:

Kilpailu A. Teos sijoitettavaksi rakennuksen julkisivuun tai rakennuksen ulkoalueelle

1. palkinto: Hippa
Ammattiopisto Tavastia, lasialan koulutus. Suunnittelija Miia Lötjönen, ohjaaja Marika Kinnunen (3.500 €)

Ehdotuksen valojen ja varjojen herkkä leikillisyys sopii hyvin nykyaikaisen koulurakennuksen arkkitehtuuriin, johon teos on erinomaisesti integroitavissa. Teoksen ideaa voidaan käyttää tarvittaessa myös koulun muilla ulko- ja sisäseinillä.

Teos kommentoi hienosti ajan kulkua, ja sen mekanismi, valon ja varjon kierto ajan myötä, on ajaton.

Ehdotuksen leikillisyys sopii hyvin kouluun ja koululaisen maailmaan. Tekijä on perehtynyt rakennettavan koulun sijaintiin ja materiaaleihin erinomaisen hyvin.

Jaettu 3. palkinto: Urjalan taika
Ammattiopisto Tavastia, lasialan koulutus. Suunnittelija Sani Lappalainen, ohjaaja Marika Kinnunen (1.500 €)

Teos on hienosti paikkasidonnainen. Mikä taika sitten lieneekin, niin teoksen taikavoima kaikkine öisine valoilmiöineen on ainakin luonnostasolla hieno.

Ajatus ajan kulun merkitsemisestä ilman numeroita on kaunis ja tarpeellinen muistutus ilmaisun mahdollisuuksien moninaisuudesta kouluympäristössä. Teos voisi olla vielä monumentaalisempi.


Jaettu 3. palkinto: Piiperöinen
Alma Jantunen (1.500 €)

Ehdotus on hauska, naivistinen ja sopisi erittäin hyvin koulumaailmaan. Teos on hyvin tilansa ottava värikäs ja moniulotteinen veistos, jossa lasin ja valon liitto toimisi hyvin ehdotetussa sijoituspaikassaan. Lopullinen koko sekä rakenteet vaatisivat vielä kehittämistä.


Kilpailu B. Teos sijoitettavaksi rakennuksen sisäosiin rakennuksen yhteisiin aulatiloihin

1. palkinto: Toukka
Johannes Rantasalo (3.500 €)

Teos on valloittava, ja se on nähtävissä kasvun symbolina, mikä teemana sopii hyvin monikerroksiseen kouluympäristöön.

Toukka sopii nuoruuden ensimmäiseksi taideteokseksi, joka on lasiominaisuuksien vuoksi kauniin värinen jo itsessään. Hyvin valaistuna Toukka tulee heittämään kauniita värikkäitä varjoja seinä- tai lattiapinnoille.

Toukan sijoituspaikat ovat lähes rajattomat. Toukka sopii koulun ja opiskelijoiden symboliksi. Koulussa voidaan viettää vaikka toukkapäiviä. Nuori toukka varttuu perhoseksi, kun se on valmis maailmaan.

Teos on ihmisläheinen ja aiheeltaan helposti lähestyttävä. Se tuo ympäristöön iloa ja leikkisyyttä. Kuva-aihe sopii monin tavoin hyödynnettäväksi koulun tiedotuksessa ja muualla.

2. palkinto: Asukkaat
Ammattiopisto Tavastia, lasialan koulutus. Suunnittelija Paula Pääkkönen, ohjaaja Marika Kinnunen (2.000 €)

Kaunis ja vaikuttava teos, jonka väri- ja muotomaailma on mietitty huolella.

Teoksen omat kauniit ja harkitut värit sekä teoksesta heijastuva värillinen valo, varjot sekä heijastukset elävöittävät tilaa hienosti.

Teoksen koko ehdotettuun koulurakennuksen tilaan on liian pieni.

3. palkinto: Talon henki
Heikki Viinikainen (1.000 €)

Monumentaalinen, kaunis ja tilan haltuun ottava klassinen teos.

Teos heijastaa aivan konkreettisesti tilan ja ihmiset, kaiken mitä tilassa ja sen ympärillä tapahtuu sekä nostaa koulun arjen toimijat, oppilaat ja opettajat, yhdeksi aiheekseen.

Lisätiedot: sivistystoimenjohtaja Juha Salo, juha.salo@urjala.fi