Taiteen puheeksiottamisen opas rohkaisee avoimeen keskusteluun

Oppaan kuvituksen laati pilapiirtäjä, sarjakuvantekijä ja kuvittaja Jyrki Vainio.

Poliitikoille taiteesta puhuminen on usein riski. Journalistit pommittavat poliitikkoja – ja varsinkin uutta kulttuuriministeriä – knoppikysymyksillä, mitä kautta poliitikot päätyvät taideväen maalitauluksi. Suuri yleisö lähtee helposti leikkiin mukaan mittamaan poliitikkojen sivistystasoa. Taiken Taiteen puheeksiottamisen opas antaa eväitä toisenlaiseen keskustelukulttuuriin.

”Hyvälle kulttuuripoliitikolle on lopulta melko yhdentekevää erottaako hän Järnefeltin Edelfeltistä – paljon oleellisempaa on tunnistaa se rooli, mitä taide yleisemmin voi näytellä hyvän elämän etsimisessä”, toteavat oppaan kirjoittajat, taidekriitikko Otso Kantokorpi ja kuvataiteilija Antti Majava.

”Olemme vakuuttuneita siitä, että ilman vireää taide-elämää, taiteen itseisarvon tunnustamista ja ilman taiteen julkista tukea yhteiskuntamme ja kulttuurimme näivettyy” kirjoittajat toteavat.

”Taike haluaa oppaallaan madaltaa keskustelukynnystä”, kertoo Taiken johtaja Minna Sirnö. ”Tässä ajassa on tärkeätä käydä keskustelua siitä, miksi taidetta tuetaan, ja mikä kansalaisten suhde on taiteeseen. Taidekeskustelussa ja taidepolitiikassa on tärkeätä kansalaisten poliitikkojen vuorovaikutus ja osallisuus. Siihen haluamme nyt julkaistulla oppaalla rohkaista”, Sirnö jatkaa.

Oppaan kuvituksen laati pilapiirtäjä, sarjakuvantekijä ja kuvittaja Jyrki Vainio.

Taiteen puheeksiottamisen opas on ilmestynyt osoitteessa http://taiteenpuheeksiottamisenopas.taike.fi/

Lisätietoja: Taiteen edistämiskeskus, johtaja Minna Sirnö, minna.sirno@minedu.fi