Satakunnan sairaanhoitopiirin lasten- ja naistentaloon uusi nykytaiteen kokoelma

Satakunnan sairaanhoitopiirin uudessa lasten ja naistentalossa toteutettiin prosenttiperiaatetta taidehankinnoissa. Taide on vahvasti läsnä rakennuksessa, teoksia löytyy runsaasti niin pihalta kuin osastoilta, tutkimushuoneista ja yleisistä tiloista. Mukana on teoksia 28 taiteilijalta.

Sairaalaympäristö on vaativa tila taiteelle. Lasten- ja naistentalon teosten aiheet ja materiaalit on tarkoitettu laajalle, hyvin moninaiselle yleisölle. Teokset on suunniteltu omalle paikalleen ja käyttäjiä on kuunneltu tarkasti. Käyttäjät elävät tunteikkaita hetkiä sairaalassa ja myös sairaalan taideteokset voivat tuoda lohtua.

Taidehankintojen päälinja on valoisa ja eteenpäin katsova ehkä leikkimielinenkin taide. Lisäksi hygieenisyys ja puhtaanapito on huomioitu materiaalivalinnoissa. Lasten- ja naistentalon kokoelmassa on erityisesti panostettu lapsille tehtyyn taiteeseen, ja myös leikkipaikat on suunnitellut ja pääosin toteuttanut kuvataiteilija Anna Turunen.

Satakuntalaisia taiteilijoita

Taidehankintojen aikataulu on ollut kiivas. Syksyllä 2014 herättiin ajatukseen taiteen hankkimisesta ja jo silloin virisi ajatus paikallisuudesta. Niinpä kaikki taiteilijat ovat satakuntalaisia ja monien teosten lähtökohta on alueen luonto: eläimet, metsät ja meri. Taideteoskokonaisuudesta on vastannut taidehankintatyöryhmä, jonka tavoitteena on ollut viihtyisä ja virikkeellinen sairaalaympäristö. Taidekoordinaattorina on toiminut läänintaiteilija Marjo Heino. Taidetta on hankittu yhteensä 100 000 eurolla.

Sairaalassa on teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Jan Eerala, Kirsi Jaakkola, Päivi Jokinen, Liisa Juhantalo, Ville Kirjanen, Kirsi Kuusisto, Marko Lampisuo, Laura Lehenkari, Toni Lehtola, Maarit Lipsanen-Rogers, Frida Moukulainen, Meri Pauniaho, Esko Railo, Anne Salmela, Janne Sammalmaa, Salla ja Tuuli Seppälä, Anu Sukanen, Anna Turunen, Henna Tyrväinen, Pasi Vainionpää ja Titta Valla. Vauvojen värikylpy -työpajojen teokset ovat esillä ruokalan isolla seinällä ja sitä ovat olleet lasten kanssa tekemässä Annina Cerón, Sanna Pajunen ja Päivi Setälä. Lisäksi käytävien akustolevyissä ja tutkimushuoneiden kattopaneeleissa olevat teoskuvat ovat tehneet Tomi Glad, Jan Eerala, Matti Luotola, Taru Muurain, taiteilijaryhmä Soft ja Titta Valla.

Taide julkisissa tiloissa tuo arkeen esteettisyyttä ja kauneutta mutta myös elämän aiheiden syvää pohdintaa. Taide tekee ympäristöstä uniikkia. Myös taiteilijoille on tärkeää saada teoksiaan julkisiin tiloihin. Prosenttiperiaate, jonka mukaan 0.5–2 % rakennuskustannuksista käytetään taidehankintoihin, on yleistynyt erityisesti sairaalarakentamisessa. Suomessa on 2010-luvulla rakennettu jo noin kymmenkunta uutta sairaalarakennusta, joissa on oma taideohjelma.

Lisätietoja
Marjo Heino, läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus / Porin toimipiste
p. 0295 330 822, marjo.heino@minedu.fi