Taiteilija-apuraha 16 tanssitaiteilijalle

Valtion esittävien taiteiden toimikunta on jakanut vuonna 2016 alkavat taiteilija-apurahat. Hakemuksia saapui 113 kappaletta ja apuraha myönnettiin 16 tanssitaiteilijalle. Viisivuotisen apurahan saivat tanssitaiteilija Titta Court sekä koreografi-tanssija Reetta-Kaisa Iles.

Torniolainen tanssitaiteilija Titta Court tunnetaan omaperäisistä, usein poikkitaiteellisista teoksistaan ja ambitiostaan tuoda tanssi ulos näyttämöiltä ja kontaktiin ihmisten arjessa.  Tästä esimerkkejä ovat esimerkiksi Aineen taidemuseossa toteutettu projekti Piirretään pilvet, tanssitaan taulu yhdessä dystoniaa sairastavan torniolaisen Elli Närhen kanssa sekä uusimpana Pohjois-Suomessa toteutettu Kylässä-teossarja. Sodankylässä syntynyt Titta Court on esimerkki tanssitaiteilijasta, jonka intohimo tanssiin säteilee Kemistä laajalle: Oulusta napapiirin pohjoispuolelle. Pohjois-Suomen lisäksi Court on toiminut tanssitaiteilijana rajat ylittävässä Barenzin alueen yhteistyössä. Hän on myös Suomen ensimmäisiä Skinner Releasing tekniikan opettajia.

Tanssitaiteen maisteri Reetta-Kaisa Iles on yksi nykykansantanssin voimahahmoja Suomessa. Hän on tullut tunnetuksi monipuolisena ja valovoimaisena esiintyjänä, koreografina, pedagogina ja taiteellisena johtajana helsinkiläisessä Tanssiteatteri Tsuumissa sekä laulaja-esiintyjänä huumorillaan hurmaavassa Puhti-duossa. Tsuumin ja Puhdin lisäksi Iles on tominut tanssijana ja koreografina laajasti vapaalla kentällä, teattereissa ympäri Suomen, sekä pedagogina mm. Sibelius Akatemiassa ja Teatterikorkeakoulussa. Ilesin uusin koreografia Hiljaiset tunteet saa ensi-iltansa heinäkuussa.

Viisivuotinen

tanssitaiteilija Titta Court, Tornio

koreografi-tanssija Reetta-Kaisa Iles, Helsinki
 

Kolmevuotinen

koreografi, tanssija Joona Halonen, Helsinki

tanssitaiteilija Sari Palmgren, Vantaa

koreografi Jarkko Partanen, Helsinki

tanssija Esete Sutinen, Helsinki
 

Yksivuotinen

tanssitaiteilija Anne Hiekkaranta, Helsinki

tanssitaiteilija Minni Hirvonen, Joensuu

tanssitaiteilija Maija Hoisko, Tampere

tanssitaiteilija Kaisa Koulu, Turku

koreografi, taiteellinen johtaja Sonya Lindfors, Helsinki

tanssija-koreografi Kirsi Törmi, Kajaani
 

Puolivuotinen

tanssitaiteilija Auri Ahola, Helsinki

tanssitaiteilija Hanna Ahti, Helsinki

tanssitaiteilija, koomikko Johanna Keinänen, Siilinjärvi

tanssija, koreografi Liisa Ruuskanen, Kuopio

 

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Mari Karikoski

mari.karikoski@minedu.fi, puh. 0295 330 706