Sarjakuva- ja kuvitustaiteen ensimmäinen viisivuotinen taiteilija-apuraha Ville Rannalle

Visuaalisten taiteiden toimikunta myönsi sarjakuva- ja kuvitustaiteen taiteilija-apurahan kahdeksalle alan ammattilaiselle. Jaossa oli ensimmäistä kertaa myös viisivuotinen taiteilija-apuraha. Sarjakuva- ja kuvitustaiteen apurahoja haki yhteensä 75 taiteilijaa. Sarjakuvan alan hakijoita oli 48 ja kuvituksen 27.

Sarjakuvataiteilija Ville Ranta on nykytaidekentän aktiivisimpia ja rohkeimpia tekijöitä, joka ottaa reippaasti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin sekä taiteessaan että henkilönä. Ranta on ahkera, taitava ja tuottelias tekijä, joka tuo suomalaiseen taiteen ja sarjakuvan kenttään viisaan ja humanistisen näkökulman. Teoksissaan Ranta kuvaa yhtä aikaa sekä vakavasti että lämpimällä, samaistuvalla huumorilla yksilöitä, jotka kohtaavat ympäristön ulkoiset paineet.

Kolmivuotisen apurahan sai kuvittaja Erika Kallasmaa. Kallasmaa on lastenkulttuuriin keskittynyt palkittu kuvittaja, jonka työt ulottuvat kirjojen sivuilta aina teatterilavastuksiin ja puvustuksiin sekä taideleikkipuiston ympäristötaideteoksiin. Kallasmaa vastaanotti kuvitustaiteen ensimmäisen valtionpalkinnon vuonna 2013.

Valtion visuaalisten taiteiden toimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelimistä. Se päättää vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista. Toimikunnan yhteydessä on kuvataiteen jaosto, valokuvataiteen jaosto sekä sarjakuva- ja kuvitustaiteen jaosto.
 

5-vuotinen apuraha
Ville Ranta, Oulu
 

3-vuotinen apuraha
Erika Kallasmaa, Espoo
 

1-vuotinen apuraha
Ilja Karsikas, Helsinki
Amanda Vähämäki, Helsinki
 

½ vuotinen apuraha
Jenni Erkintalo, Helsinki
Kaisa Leka, Porvoo
Christer Nuutinen, Helsinki
Riikka Sormunen, HelsinkiLisätietoja:
Erityisasiantuntija Viivi Seirala
p. 0295 330 707, viivi.seirala@minedu.fi