Ensimmäinen valtion ympäristötaiteen taiteilija-apuraha Tuike Alitalolle

Valtion arkkitehtuuri-, muotoilu- ja ympäristötaidetoimikunta on jakanut alojen vuoden 2016 alusta alkavat taiteilija-apurahat. Toimikunnan uuden taiteenalan, ympäristötaiteen, taiteilija-apuraha jaettiin nyt ensimmäistä kertaa.

Ympäristötaiteen kahdeksan hakemuksen joukosta yksivuotinen taiteilija-apuraha myönnettiin äänisuunnittelija Tuike Alitalolle. Alitalon ääneen liittyvät ympäristötutkielmat, kuten Kuuntelukävelyt ja yhteisölliset kuunteluteokset tuovat mielenkiintoisen lisänsä ympäristötaiteen käsitteistöön. Säällä, luonnonmuodostelmilla ja materiaaleilla on oma vaikutuksensa ympäristössä esiintyviin ääniin, joita Alitalo hyödyntää teostensa lähtökohtana mielenkiintoisella tavalla.

Toimikunta valitsi 17 muotoilun apurahan saajaa 153 hakijan joukosta. Eniten hakemuksia saapui keraamikoilta, tekstiili- ja korusuunnittelijoilta. Viisivuotinen taiteilija-apuraha myönnettiin Jukka Isotalolle, Aino Kajaniemelle sekä Mika Tolvaselle.

Teollinen muotoilija Jukka Isotalo tunnetaan kierrätyslasin muotoilijana ja jatkojalostajana. Hän on kokenut ja ekologisen vastuun sisäistänyt suunnittelija, joka omassa työssään esimerkkiä näyttäen edistää vastuullisempaa kuluttamista ja muotoilua, jossa ympäristöarvot ja kierrätys toteutuvat.

Tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemi on herkkien kuvakudosten taitaja, joka on pitkäjänteisesti kehittänyt ranskalaista kuvakudostekniikkaa Suomessa. Kajaniemen monikerrokselliset ja koskettavat teokset puhuttelevat useita eri ihmisiä taustoista ja tilanteista riippumatta niin meillä kuin maailmalla.

Mika Tolvanen on kansainvälisestikin tunnustettu suomalainen suunnittelija. Hän on onnistunut innostamaan useita merkittäviä brändejä ja valmistajia asiakkaikseen vahvalla omaan intuitioon ja ilmaisuun perustuvalla muotokielellään.

Kolmevuotisen taiteilija-apurahakauden aloittavat vuoden 2014 muotoilun valtionpalkinnolla huomioitu keraamikko Erna Aaltonen, tekstiilitaiteilija Merja Keskinen sekä Dusty -miestenvaatesarjastaan tunnettu vaatetussuunnittelija Marjut Uotila. Yksivuotisen apurahan saajia on viisi, ja puolivuotisella apurahalla työskentelee ensi vuonna kuusi taiteilijaa.

Arkkitehtuurin taiteilija-apurahajaossa painotettiin monialaisuutta ja suunnittelua. Myös taidearkkitehtuuri, kestävä rakentaminen ja vanhustyö nousevat esiin apurahan saajien töissä. Lisäksi tuetaan valon mahdollisuuksien tutkimista tilassa ja arkkitehtuurin alasta kirjoittamista.

Kolmivuotisen taiteilija-apurahan saaja Esa Laaksonen on poikkeuksellisen monipuolinen, kansainvälisesti verkottunut suunnittelija, kirjoittaja, opettaja ja tutkija.

Esa Ruskeepää on nuori, koti- ja kansainvälisissä kilpailuissa menestynyt arkkitehti, joka kehittää nykyaikaista monikansallista suunnittelukulttuuria.

Alan taiteilija-apurahaa haki 25 henkilöä, joista kuusi aloittaa apurahalla työskentelyn ensi vuoden alusta. Toimikunta kiinnitti huomiota hakijoiden miesvaltaisuuteen ja helsinkiläisyyteen.


Ympäristötaide
1-vuotinen
Alitalo Tuike, Turku
 

Muotoilu
5-vuotinen
Isotalo Jukka, Helsinki
Kajaniemi Aino, Jyväskylä
Tolvanen Mika, Helsinki

3-vuotinen
Aaltonen Erna, Fiskari
Keskinen Merja, Helsinki
Uotila Marjut, Lahti

1-vuotinen
Hyttinen Reetta, Joensuu
Kayiwa Lincoln, Helsinki
Matikainen Tiia, Helsinki
Pärnänen Inni, Helsinki
Rajakallio Tiina, Lappeenranta

½-vuotinen
Ahonen Anna
Lamberg Päivi
Pasanen Jesse, Helsinki
Seitsonen Merja, Riihimäki
Toivonen Pekka, Helsinki
Vainio Johanna, Helsinki
 

Arkkitehtuuri
3-vuotinen 
Laaksonen Esa, Helsinki
Ruskeepää Esa, Helsinki
 
1-vuotinen 
Alanen Ulla-Maija, Helsinki
Mattila Lars-Erik, Helsinki
 
1/2-vuotinen 
Böök Netta, Helsinki
van der Puij Kai, Helsinki
 

 

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Viivi Seirala
p. 0295 330 707, viivi.seirala@minedu.fi