Tajunnanräjäyttävä Reaktio-festivaali avautuu Jyväskylässä

Monisäikeinen tapahtumakokonaisuus Kaupunkikerroin tarjoaa heinäkuun alussa esitystaiteeseen keskittyvää Reaktio-festivaalia, eri puolille Jyväskylää levittäytyviä kaupunkitaideteoksia sekä sähkömuuntamot taideteoksiksi muuntavaa katutaidetta.

Reaktio on toista kertaa Jyväskylässä järjestettävä esitystaiteen festivaali, joka tarjoilee hämmentävän coctailin performanssia, nykytanssia ja äänitaidetta. Teokset esitetään tällä kertaa julkisessa tilassa ympäri Jyväskylän keskustaa ja festivaali toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän kesä –festivaalin kanssa 6.-12.7.

Reaktio-festivaalin taiteilijat ovat esittelyssä myös Jyväskylän kesän Mitä noi tekee? -ohjelmistossa. Reaktio tulee sykähdyttämään katsojia ja ohikulkijoita yllättävissä tilanteissa yllättävillä tavoilla. Reaktion pääesiintyjä on kansainvälisesti tunnettu performanssitaiteilija Roi Vaara esityksellään As It Stands. Roi Vaara esiintyy myös festivaaliklubilla 9.7. sekä pitää kaksiosaisen yleisöluennon 8.7. osana Reaktion oheisohjelmistoa. Muita Reaktion esiintyjiä ovat paikalliset taiteilijat Marko Kaiponen, Helena Ratinen, Harald Karsten sekä festivaaliklubilla esiintyvä ja tällä hetkellä Berliinissä asuva muusikko Tatu Rönkkö.

Kaupunkitaideteokset valloittavat Jyväskylän

Uusi ja yllätyksellinen tapahtumakokonaisuus Kaupunkikerroin elävöittää Jyväskylän keskustan julkista tilaa ja tuo taidetta kaupunkilaisten arkeen. Kesä-lokakuun aikana tapahtuma nostaa valokeilaan taidemuotoja, joita alueella on harvemmin nähty. Kaupunkitaideosiossa esittäytyvät niin paikalliset taiteilijat kuin valtakunnan huiput. Tapahtuman kohokohdat ovat 6.-12.7. sekä 1.-3.10.

Julkisessa tilassa esitettävä taide toimii kaupunkilaisten kokoonkutsujana ja kaupungin maamerkkinä sekä lisää kaupunkiympäristön viihtyisyyttä. Julkisen taiteen äärelle on vapaa pääsy ja se on saatavilla jokaiselle. Kaupunkikerroin –tapahtumakokonaisuus on osana kuvataiteen juhlavuoden ohjelmistoa.

Teoksista Timo O. Nenosen Kiinni jossakin teos koostuu noin 150m pitkästä puukettingistä, joka sijoitetaan Kauppakadun yläpäähän. Teoksen yhteistyökumppanina toimii Kuusakoski Oy. Paikallinen taiteilija Pekka Suomäki toteuttaa Prosenttiperiaate -teoksensa Kirkkopuiston muuntamon kylkeen. Teos koostuu 99 kirkkaanvärisestä rantapallosta. Galleria Ratamossa on esillä Merja Niemisen & James Andeanin sekä Juhana Moisanderin kaikkia aisteja herättelevä mediataidenäyttely 18.6.- 12.7.2015.

Katutaiteen ammattilaiset käyvät Jyväskylän kaupunkikuvan kimppuun.

Kuusi Jyväskylän Energian sähkömuuntamoa visualisoidaan katutaiteella. Muuntamoihin tehdään suurikokoisia teoksia hyvin erilaisilla tyyleillä ja maalaustavoilla. Muuntamot jäävät pysyviksi teoksiksi, joten kaupunkilaiset voivat käydä nauttimassa niistä milloin vain.

Kaupunkikerroin –katutaideosion taiteilijat ovat: Jukka Hakanen, Jussi Riihelä, Jukka Peltosaari, Anna Ruth, Jukka Silokunnas, Olli-Pekka Tennilä sekä taidekollektiivi Super Best Frieds. Kuraattorina toimii Jukka Silokunnas, joka ei ole edes halunnut nähdä luonnoksia taiteilijoilta etukäteen, sillä hänkin haluaa yllättyä taiteesta, samoin kuin satunnainen ohikulkija.

Muuntamot valaistaan lokakuun alussa osana Valon kaupunki-festivaalia, joka viettää tänä vuonna 10. tapahtumavuottaan ja juhlistaa samalla Valon juhlavuoden ohjelmistoa. Myös valot jäävät teoksiin pysyviksi elementeiksi, jotka nostavat teoksia vahvemmin esiin pimeässä katukuvassa.

Kaupunkikerroin tuo Jyväskylään myös sellaista katutaidetta, jota täällä ei ole aikaisemmin nähty. Runoilija Olli-Pekka Tennilä ja taiteilija Jukka Silokunnas toteuttavat Lutakon aukiolle pesugraffitin. Pesugraffititekniikka perustuu likaisen pinnan pesemiseen painepesurin ja sabluunoiden avulla. Katupinnalle toteutettava runoilijan teksti tulee varmasti herättämään huomiota ohikulkijoissa. Teos säilyy kadun pinnassa niin pitkään kunnes se taas likaantuu.

Kaupunkikerroin-tapahtumakokonaisuuden toteutumisesta vastaa Taiteen edistämiskeskus ja visuaalisten taiteiden läänintaiteilija Kirsi Pitkänen. Muut tiimin jäsenet ovat kuvataiteilijat Jonna Jantunen sekä Jukka Silokunnas.

Yhteistyökumppanit:
Taiteen edistämiskeskus, Keski-Suomen aluetoimipiste
Jyväskylän Energia
Valon kaupunki –festivaali
Jyväskylän kaupunki
Keski-Suomen kirjailijat ry
Scandic Jyväskylä
Jyväskylän Taidemuseo
Galleria Ratamo
Jyväskylän Kesä -festivaali
Jyväskylän taiteilijaseura
Jyväskylän Kangas

Lisätietoja:
Läänintaiteilija Kirsi Pitkänen, puh. 0295 330 838, kirsi.pitkanen@minedu.fi
www.kaupunkikerroin.com
http://www.reaktiofestival.com/wp/