Pohjanmaan taidetoimikunta jakoi vuoden 2009 kulttuuripalkinnot

Pohjanmaan taidetoimikunta on kokouksessaan 7.12.2009 päättänyt jakaa nuorisokulttuuripalkintoja lasten ja nuorten parissa ansioituneesti työtä tekeville yksityishenkilöille ja yhteisöille. Kulttuuripalkintoja jaettiin yhteensä kuusi kappaletta. Nuorisokulttuuripalkintojen saajien kotipaikkakunnat ovat Jalasjärvi, Kaustinen, Kokkola, Pietarsaari, Seinäjoki ja Vaasa. Pohjanmaan taidetoimikunnan Vaasassa 17.12 jakamien palkintojen suuruus oli 1.000 euroa/saaja.

Palkinnot jaettiin seuraavasti:

Musikcafé After Eight r.f., Pietarsaari
Nuorisoyhdistys Musiikkikahvila After Eight r.y. on tehnyt merkittävää nuorisotoimintaa Pietarsaaressa jo kahden vuosikymmenen ajan. Alusta asti on toiminnan perusideana ollut luoda vaihtoehtoinen kohtauspaikka nuorille. Samanaikaisesti on myös luotu työpaikkoja ja aktivoivaa toimintaa. Kulttuuri ja taiteista varsinkin musiikki on ollut vankka arvopohja After Eightin toiminnassa.

Taiteen maisteri Ritva Kangas, Kokkola
Ritva Kangas on toiminut pitkään ja määrätietoisesti lasten ja nuorten kuvataidekasvatuksen hyväksi Keski-Pohjanmaalla. Ritva Kangas johtaa Kokkolassa erästä maamme vanhimmista lasten ja nuorten kuvataidekouluista. Hän on yksi kuvataidekoulun perustajista. Hän on toiminut kouluttajana ja lasten ja nuorten kuvataideharrastuksen puolestapuhujana monille kohderyhmille. Ritva Kangas on laajalti ammat-tipiireissä tunnettu paneutuvasta ja määrätietoisesta työstään.

Rytmikorjaamo, Seinäjoki
Rytmikorjaamo tarjoaa monipuolisia musiikkielämyksiä erilaisille yleisöille. Se tarjoaa tukikohdan usealle nuorelle yhtyeelle esiintymismahdollisuuksien ja harjoittelutilojen puitteissa. Rytmikorjaamo on myös foorumi, joka on tarjonnut tilan ja tukea monille nuorille omaehtoiseen toimintaan. Vuosien varrella on Rytmikorjaamosta muodostunut yksi tärkeimmistä pohjalaisen nuorisokulttuurin estradeista ja lippulaivoista.

Kamariorkesteri Jalas Champer, Jalasjärvi
Jalas Chamber perustettiin yli kymmenen vuotta sitten Jalasjärven valtakunnallisten musiikkileirien yhteydessä. Yhteistyö kapellimestari Juhani Nummisen kanssa on jatkunut hyvän yhteishengen ja lukuisten esiintymispyyntöjen ansiosta. Eri puolilla Suomea pidettyjen konserttien lisäksi Jalas Chamber on esiintynyt useissa Euroopan maissa. Orkesteri on vuosien aikana niittänyt paljon mainetta ja kunniaa. Viimeisin merkittävä huomionosoitus Jalas Chamber -orkesterille oli opetusministeriön nimitys Nuori Kulttuuri -lähettilääksi vuosiksi 2009–2010 edustamaan suomalaista kulttuuria kotimaassa ja ulkomailla. Taidetoimikunta iloitsee, että sen toimialueella on näin merkittävää, pitkäjänteistä ja näkyvää musiikkikasvatustyötä tekevä orkesteri.

Pirjo Palosaari-Penttilä ja Ossi Penttilä, Kaustinen
Vuonna 1985 Kalevan Nuoret aloitti toimintansa Kaustisella. Ossi Penttilä ja Pirjo Palosaari-Penttilä alkoivat vetää lapsille ja nuorille tanhupiirejä hyvällä menestyksellä, joka kantaa hedelmää vielä tänäkin päivänä uusien kansantanssiryhmien muodossa. Nykyään kansantanssi- ja pelimanniryhmien toiminta on hyvin aktiivista. Ryhmät harjoittelevat viikoittain talvella ja ryhmillä on paljon esiintymisiä ympäri vuoden ja erityisesti kesällä Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla. Pirjon ja Ossin työ on osaltaan kantanut hienon sadon. Heidän perustamiensa kansantanssiryhmien kasvatteja löydämme nykyisin eri ammattiteattereiden kuin myös ammattitanssiryhmien tähtikokoonpanoista. Penttilöiden työ on oiva esimerkki toiminnan vetäjien ja taustatoimijoiden sitoutumisesta ja pyyteettömästä työstä lasten ja nuorten kulttuuritoiminnan hyväksi.

Skafferiet ry, Vaasa
Skafferiet r.f on aatteellinen yhdistys, jonka monimuotoinen toiminta elokuvateatteri Ritzin tiloissa on saanut vankan sijan Vaasan kulttuuritoiminnassa. Yhdistyksen nuoret aktiivit ovat rohkeasti luoneet Ritzin monipuolisiin tiloihin vaasalaisen nuorisokulttuurin kohtauspaikan. Keskeiseksi arvokseen yhdistys esittää seuraavaa: "mahdollisuus esiintyä tai asettaa taideteoksiaan näytteille - olipa muusikko/taiteilija tai ei". Pohjanmaan taidetoimikunta pitää hanketta raikkaana ja huomionosoituksensa arvoisena.

Lisätietoja:
suunnittelija Kai-Eerik Känsälä

puh. 044 0923292, kai-eerik.kansala@minedu.fi