Taike myönsi rakennetun ympäristön taidehankkeisiin
380 000 euroa

Luonnos osasta Markku Salon teosta Veden tarinoita, TAYS:n dialyysikeskus, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Taidehankintatukea saa 13 rakennuttajaa eri puolilta maata. Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen -avustuksen tavoitteena on, että taidehankinnat otettaisiin mukaan rakennusten ja ympäristön suunnitteluun jo varhaisessa vaiheessa.

Suurimmat avustukset saavat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Outokummun kaupunki. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tilaa TAYS:n dialyysikeskukseen kuvanveistäjä Markku Salolta taideteoksen Veden tarinoita. Teos läpäisee sisääntuloaulan kolmessa kerroksessa. Outokummun kaupunki on rakentamassa Kummun koulun uudisosaa, johon teoksia tekee viisi taiteilijaa: Jaakko Niemelä, Helena Hietanen, Petri Eskelinen, Pasi Rauhala ja Esko-Pekka Tiitinen.

Avustetut kohteet ovat monipuolisesti erilaisia rakennushankkeita. Mukana on puistohankkeita, väylärakentamista ja yksittäisiä rakennuksia. Avustuksen saavat ensimmäisen kerran myös prosenttiperiaatteen mukaisen kohteen kunnostushanke ja yksityisen rakennusliikkeen järjestämä taidekilpailu.

Kaikkiaan hakemuksia tuli 29, mikä kertoo prosenttiperiaatteen yleistymisestä: taidehankkeita halutaan tehdä rakentamisen yhteydessä. Yhä useampi rakennuttaja ja kaupunki haluaa sitoutua taidehankintoihin hyvän ympäristön rakentamisessa.
Prosenttitaide työllistää taiteilijoita ja lisää ympäristön esteettisyyttä ja viihtyisyyttä. Laadukas taide nostaa asuinalueiden ja kiinteistöjen arvoa ja parantaa taiteen tasa-arvoista saatavuutta koko maassa.

Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) ja opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteena on lisätä sitoutumista prosenttiperiaatteen mukaiseen toimintaan. Vuonna 2015 prosenttiperiaatteen edistämistyössä on mukana 11 Taiken läänintaiteilijaa.

Avustuksen saivat:

Oulun kaupunki, Oulun Hiukkavaaran monitoimitalon ja siihen läheisesti linkittyvän keskusaukion kuvataidehankintaan, 35 000 €.

Mikkelin kaupunki, Mikkelin 2017 asuntomessujen Kirkonvarkauden alueelle toteutettaviin taidehankintoihin, 25 000 €.

Imatran kaupunki, Teatteri Imatran rakennushankkeen prosenttitaidehankintoihin 2015–2016, 15 000 €.

Kymenlaakson liitto, Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden taidekilpailun teoksen toteutuksen 1. vaiheeseen Vaalimaan kiertoliittymään Virolahdelle, 22 000 €.

Outokummun kaupunki, Outokummun kaupungin Kummun koulun 3-siipisen uudisosan taidehankintojen suunnitteluun ja toteutukseen, 50 000 €.

Lappeenrannan kaupunki, Lappeenrannan kaupungin Vapaudenaukion – Paasikivenpuiston veistosten taiteilijapalkkioihin ja materiaalikustannuksiin, 45 000 €.

Kokkolan kaupunki, Kokkolan kaupungin sivistystoimen vuonna 2015 toteutuviin prosenttitaidehankintoihin, 30 000 €.

Lahden kaupunki, Lahden kaupungin Alatorinpuistoon toteutettavan Uusi herääminen -taideteoksen kuluihin, 20 000 €.

Lahden kaupunki, Lahden kaupungin prosenttitaideperiaatteella hankitun Kukkatervehdys-taideteoksen korjaus, kunnostus, kuljetus ja ympäristötöihin uudella sijoituspaikalla, 10 000 €.

Hanasaari – ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Hanasaaren kiinteistön peruskorjauksen ja -parannuksen yhteydessä toteutettavien taidehankkeiden taiteilijapalkkioihin ja perustuskuluihin, 35 000 €.

Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin Kuntayhtymä, Markku Salon Veden tarinoita -teoksen hankintaan, 52 500 €.

YIT Rakennus Oy, Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen -periaatteen mukaisen taidekilpailun kuluihin, 15 500 €.

Porin kaupunki, Porin kaupungin Karjarannan alueen taidesuunnittelukilpailun voittaneen työn toteutukseen, 25 000 €.

Lisätietoja: Taiteen edistämiskeskus, erityisasiantuntija Henri Terho, p. 0295 330 901, henri.terho@minedu.fi