Taidekäsityömallisto Juureva Satakuntaan

Satakunta saa oman taidekäsityömalliston. Mallisto lanseerataan 25.9 Porin Taitokeskuksessa nimellä Juu-reva – satakuntalaista muotoilua. JUUREVA on toteutettu SatakuntaMallisto – taidekäsityön tuotekehitys-hankkeen 2008 – 2009 tuella. Hanketta koordinoi Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuk-sen laitos Porissa.

Maakunnan nimikkomallistoa toteuttaa 10 satakuntalaista muotoilijaa, taidekäsityöläistä ja käsityöyrittäjää. Heidät on valittu tuotekehitystyöhön 28 hakijan joukosta. Valittujen muotoilijoiden kanssa käynnistettiin intensiivinen tuotekehityskoulutus, jota vetämään saatiin muotoilija (MA), konsultti Paola Cabrera Viancha Taideteollisesta korkeakoulusta Helsingistä (Bogota, Kolumbia / Helsinki). Malliston visuaalisen ilmeen suunnittelijana ja valokuvaajana toimii porilainen Heidi Valtonen (Vida Design).

 

Paikallisesti ainutlaatuinen mallisto

 

JUUREVA vastaa kuluttajien tarpeeseen ostaa paikallisia ja hyvin suunniteltuja käsityötuotteita, joita voi antaa lahjaksi sekä hankkia omaan kotiin. Malliston tuotteita löytyy erityisesti juhlavaan ja arkiseen kattaukseen sekä rentoon löhöilyyn sisällä ja ulkona. Mukana on myös Yyteristä inspiraation saanut hopeinen korusarja. Kaikki tuotteet ovat laadukkaita käyttötuotteita, joihin on sisäänrakennettuna satakuntalaisuus ja paikallinen kulttuuriperinne.

 

Tuotekehityksellä on tähdätty ajan mukaisiin ja aikaa kestäviin tuotteisiin ja tuoteperheisiin. Konseptoinnin avulla yhtenäinen ilme toistuu paitsi tuotteiden värimaailmassa myös kaikessa graafisessa materiaalissa sekä näyttely- ja myyntikonsepteissa. Jokaiselta tekijältä on mallistossa tuotteita kolmesta seitsemään.

 

JUUREVAN arvot näkyvät tuotemaailmassa. Malliston tuotteet ovat rehtejä, ekologisia, maanläheisiä sekä eleettömyydessään sukupuolettomia. Materiaaleista löytyvät pellava, puuvilla, tervattu hamppu, huopa, kierrätyslasi, taottu metalli, suomalainen puu ja luu, keramiikka sekä hopea. Malliston värimaailma on mustavalkoinen, kattaen myös harmaan ja luonnonvalkoisen eri sävyt. Tehostevärinä on vahva sammaleen vihreä.

 

Lanseerauksella tähdätään joulumarkkinoille. Malliston tuotteita on tarkoitus saada myyntiin loppuvuoteen mennessä kattavasti eri puolille Satakuntaa, erityisesti seutukuntien keskuksiin Poriin, Kankaanpäähän ja Raumalle. Jouluun mennessä JUUREVA löytyy ainakin Porin ja Rauman tarjonnasta.

 

Ensi vuonna malliston elinvoimaisuutta testataan muualla Suomessa. Myös satakuntalaisen taidekäsityön verkkokauppaa suunnitellaan. JUUREVAN tärkeä kohderyhmä ovat myös satakuntalaiset yritykset sekä kunnat ja muut julkiset tahot.

 

JUUREVA osana SatakuntaMallistoa

 

SatakuntaMallistolla on lukuisia alueellisia ja valtakunnallisia yhteistyökumppaneita. Hankkeen tavoitteena on kehittää ja parantaa maakunnassa työskentelevien käsi- ja taideteollisuusalan ammattilaisten toimintaedellytyksiä antamalla tuotekehitysapua sekä luomalla uusia asiakkuuksia, yhteistyöverkostoja ja liiketoimintaa parantavia malleja.

 

Taidekäsityömallisto JUUREVA on kaksivuotisen tuotekehityshankkeen

merkittävin konkreettinen saavutus. Malliston toivotaan edistävän satakuntalaisten käsityöammattilaisten näkyvyyttä, vahvistavan positiivisesti ammatti-imagoa sekä vakauttavan toimintamahdollisuuksia käsityötaiteen ja muotoilun kentällä Satakunnassa. SatakuntaMallisto-hanketta rahoittaa Satakuntaliitto (maakunnan kehittämisraha) sekä Suomen kulttuurirahaston Satakunnan rahasto. Satakunnan taidetoimikunta on ollut merkittävä tukija

erityisesti hankkeen käynnistämisvaiheessa.

Julkistamisen juhlaa

Julkistamistilaisuus pidetään Porin Taitokeskuksen tiloissa, Taito Shopin yhteydessä, torstaina 25.syyskuuta klo 18.00 alkaen. Julkistamisnäyttely on avoinna yleisölle 11.lokakuuta asti (avoinna ma-to 10–17, pe 10–18 ja la 10–14).

 

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan paikalliseen muotoiluosaamiseen!

 

 

Muista myös    JUUREVAN tekijöiden avoimet ovet osana Ilon ja valo Satakunta-tapahtumia

la 18.10 klo 10 - 18:00

 

Galleria Gylich, Vuojoen kartano

JUUREVAN myyntinäyttely 20.11.–31.12

 

Rakennuskulttuuritalo Toivo

Vanhan Ajan Joulutori 29.11 klo 10–15

                                                       JUUREVALLA oma torimyyntipiste

 

Vuojoen kartanon joulumyyjäiset 30.11

JUUREVAN tekijät esittelevät näyttelyä sekä paketoivat asiakkailla kauniit JUUREVA joululahjat.

 

Aineisto                               Tekijäesittelyt on luettavissa ja kuvallinen aineisto ladattavissa: www.juureva.fi [aineisto]. Tuotekatalogia työstetään parhaillaan, sivuille se saadaan lokakuun alussa.

 

Tuote- ja tekijäkuvien lataamiseen tarvitset tunnukset:

                                                                käyttäjätunnus: pressi

salasana: juureva

 

Visuaalinen ilme ja kuvat: Vida Design/Heidi Valtonen

Lisätiedot

projektipäällikkö Emma Susi, puh. 050 330 8370

emma.susi@utu.fi

Turun yliopisto, Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitos

PL 124, 28101 Pori

www.satakuntamallisto.fi

www.juureva.fi