Satakunta taidetoimikunta myönsi Luomuna-palkinnon Noora Männistölle

Satakunnan taidetoimikunta on myöntänyt porilaiselle elokuvaohjaaja Noora Männistölle Luomuna-palkinnon 2010 korkeatasoisesta, pitkään jatkuneesta työstä satakuntalaisen kulttuurin hyväksi. Palkinnon suuruus on 5000 euroa.

Noora Männistö on tehnyt niin liikkuvan kuvan kuin teatterinkin aloilla vaikuttavaa työtä varsinkin lasten- ja nuortenkulttuurin edistäjänä, joskin hänen tuotantonsa on kohdistunut myös kaikenikäisiin.

Noora Männistö on käsikirjoittanut ja ohjannut valtakunnan verkkoon yli 30 dokumenttielokuvaa, lastenohjelmaa, opetusohjelmaa ja fiktiota ja työ jatkuu täydellä teholla Kankaanpäähän sijoittuvalla dokumenttihankkeella. Männistön aiheet sijoittuvatkin pääasiassa Satakuntaan.

Näytelmien, dramatisointien, näytelmäsovitusten, dokumentti- ja lastenelokuvien käsikirjoitusten lisäksi hän on ollut mukana laatimassa opasta lasten tekemään teatteriin ja kirjoittanut artikkeleja teatteri-, elokuva-, nuorisotyö- ja lastenkulttuurijulkaisuihin.   

 

Noora Männistö on ollut perustamassa Porin Videootit ry:tä ja Satakunnan Elävän Kuvan Keskus ry:tä sekä kahta alueellista, kiertävää nukketeatteria. Porin Teatterinuoret ry:n perustajajäsen ja valtakunnallisesti tunnetun Annankatu 6:n keskeisen hahmon teatteriohjauksissa on ollut olennaista lasten ja nuorten teatteriharrastuksen mahdollisuuksien luominen. Männistön työtapana on usein ollut työryhmän osallistaminen niin ideointiin kuin ohjaukseenkin.

 

Noora Männistö on ollut monissa taide- ja kulttuurialojen maakunnallisissa ja valtakunnallisissa työryhmissä ja järjestöissä, mm. valtion elokuvataidetoimikunnassa. Noora Männistön taiteellista työtä on leimannut tarttuminen yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja ns. tavallisen ihmisen näkökulman korostaminen. Hänen merkityksensä nuorten kasvattajana ja sosiaalisen mielen kehittäjänä taiteen välinein on huomattava.

 

Noora Männistö on työskennellyt useassa koulutuspaikassa teatteri-, lastenkulttuuri- ja elokuva-alan koulutussuunnittelijana erikoisalojensa läänintaiteilijana sekä Turun ja Porin läänin että Satakunnan taidetoimikunnassa.

Luomunaan sisältyvät rahapalkinnon lisäksi taiteilija Laura Lehenkarin suunnittelema betoninen pienoisveistos ja kunniakirja.