Satakunnan taidetoimikunta jakoi Luomunan kuoret -palkinnon

Luomunan kuoret -palkinnon saa tänä vuonna porilainen Kulttuuriyhdistys Rapajööti ry. Satakunnan taidetoimikunta myöntää palkinnon taiteen kentillä rivakoita ensiaskeleitaan ottaneelle taholle, jolla on tekemisen meininki. Rapajööti on isolla ja raikkaalla tavalla ottanut nopeasti tilansa näkyvänä ja uusia energioita kulttuuriin tuovana toimijana Porissa. Luomunan kuoret sisältää kunniakirjan lisäksi 2000 euron rahapalkinnon.

Rapajööti on vuonna 2009 perustettu yli sadan jäsenen yleishyödyllinen yhdistys, joka edistää taiteita ja musiikkia  ja kokoaa alan toimijoita yhteen. Se toteuttaa kulttuuritilaisuuksia, konsertteja, juhlia sekä teatteri- ja elokuvanäytäntöjä. Mitä yhdistys sitten tekeekin, se ei tee sitä ryppyotsaisesti, vaikkakin vakavissaan, mikä taidetoimikunnassa on pantu iloiten merkille.

Rapajöötin harjoittaman tiedotus-, julkaisu- ja kustannustoiminnan virkeä lehdykkä on nelisen kertaa vuodessa ilmestyvä Jöözine-niminen jäsenlehti. Loppukeväästä julkaistiin kokoelma-CD, jolla on monipuolinen ja yllätyksellinen kattaus tuoretta, aiemmin julkaisematonta musiikkia porilaislähtöisiltä, valtavirran ulkopuolisilta artisteilta.

Yhdistys on toiminut myös porilaisten yhtyeiden ohjelmatoimistona. Vuoden 2011 alusta tämä toiminto irrotetaan omaksi yhtiökseen.

 

Vuoden 2009 kymmenestä tapahtumasta ja noin 1500 kävijästä luvut kaunistuivat kuluvana vuonna entisestään. Viime kevään merkkipaaluja olivat Porin taidemuseon kanssa toteutettu Museoiden Yö -tapahtuma ja osana Viikkarin kyläjuhlia järjestetyt iltamat Rakennuskulttuuritalo Toivon pihassa.

Syksyllä kuultiin Rapafolk-konsertin tarjoamia etnisiä säveliä Pori Folk -tapahtumassa ja toteutettiin vaihtoehtomusiikin ja -kulttuurin spektaakkeli Millai Muute Porin Teatterissa. 

Satakuntalaista kulttuurimaaperää ja -persoonia kartoittava Tasankosafari toteutui kahden bussin voimin. Lisäksi pidettiin ensimmäiset Kuoppakaupungin kyläjuhlat mm. nostalgiasävyisen elävän musiikin, klovniesityksen, työpajojen ja yhteisötaiteen tahtiin.

 

Yhdistys jatkaa vuonna 2011 jo vakiintuneiden tapahtumiensa tuottamista ja tekee uusia jännittäviä aluevaltauksia. Yhteistyötä kulttuuri- ja muiden alojen toimijoiden kanssa yhdistys kiihdyttää entisestään.