TAIDE ULKOILEE – Pysähdy taiteen äärelle!

Ellu Saartola valitsi ulkoilutettavakseen Gunvor Sarelin-Sjöblomin taideteoksen Omakuva. Ulkoilutettaviin teoksiin tutustutaan tarkemmin muun muassa kirjallisten ja kuvallisten tehtävien avulla. KUVA: Jenni Latva

Miksi koirien ulkoiluttajien kanssa on helppoa rupatella? Voisiko taideteoksen ulkoiluttajan kanssa syntyä yhtä rentoa jutustelua? Nyt siitä otetaan selvää, sillä yleisötyön läänintaiteilija Hanna Korhonen on ideoinut Taide ulkoilee -konseptin. Sen tavoitteena on saada aikaan helppo ja välitön kohtaaminen taiteen rakastajan, taideteoksen ja vastaantulijan kanssa.

Pysähdy taiteen äärelle juttelemaan ja ihmettelemään, kun Seinäjoen kaupungin taidekokoelman teoksia ulkoilutetaan alkavan Seinäjoki Art & Design Week -tapahtuman kunniaksi tiistaina 8.9.2015! Taidetta ulkoiluttaa Seinäjoen taidehallin Torstai-tapaamisten senioriryhmä. Heidän kanssaan voit keskustella mukana olevista taideteoksista tai taiteesta yleisemmin.

Taideteoksia ja niiden ulkoiluttajia voit kohdata Torikeskuksessa ja Komia Liikenteen paikallisbusseissa. Projektin toteuttavat Taiteen edistämiskeskuksen Pohjanmaan aluetoimipiste, Seinäjoen taidehalli ja yhteisötaiteilija Minna Bengs-Shrestha osana Seinäjoki Art & Design week:iä.

Taidetta ulkoiluttava ryhmä koostuu pääosin Taidehallin Torstai-tapaamisissa käyvistä senioreista. Taiteen ulkoiluttamiseen valmistaudutaan työpajoissa: ulkoiluttajat valitsevat mieleisensä teokset ja tutkivat niitä sanallisin ja kuvallisin tehtävin. Pajoissa myös mietitään, miten lähestyä muita ihmisiä teosten kanssa. Pajoja ohjaavat yhteisötaiteilija Minna Bengs-Shrestha ja yleisötyön läänintaiteilija Hanna Korhonen.

Yksi senioreista, taiteen ulkoiluttaja Ellu Saartola valitsi Gunvor Sarelin-Sjöblomin teoksen ”Omakuva”.
–Ihana, hauska, puhutteleva teos. Iloa ja ihmettelyä tuottavaa, kuvaili Saartola valitsemaansa taulua.
–Tämä on kokonaisuudessaan hurjaa uutta tekemistä, parasta hyvän mielen tuottavaa hassuttelua! kommentoi Saartola taiteen ulkoiluttamista.                                                                                                   

Taide ulkoilee -projekti on osa Taiteen edistämiskeskuksen Taiteen hyvinvointivaikutusten kehittämisohjelman* jalkautumista ihmisten pariin.

–Taide tulee sinne missä ihmisiä on! Tällä pyritään lisäämään taiteen saatavuutta ja saavutettavuutta, mikä on myös yleisötyön perimmäinen tavoite, toteaa Korhonen.
–Projektin tavoitteet, demokraattinen ja osallistava toiminta innoittavat myös yhteisötaiteilijaa,  Bengs-Shrestha kommentoi.

– Moni taiteilija ja taiteen tutkija ajattelee, että teoksista tulee oikeita taideteoksia vasta vastaanotettuina.  Mukaan valitut kaupungin taidekokoelman teokset ovat olleet varastossa, osa pidempään, osa lyhyemmän ajan, nyt ne pääsevät vuorovaikutukseen kaupunkilaisten kanssa, sanoo Taidehallin näyttelykoordinaattori ja SADW-tuottaja Sanna Karimäki-Nuutinen ja jatkaa
–Taide ulkoilee -kokeilu sopii hyvin myös Taidehallin toiminnan tavoitteisiin ja on erinomainen avaus alkavalle taide- ja designviikolle.

–Taiteen ulkoilutukset jatkuvat läänintaiteilijoiden toimesta myös Pirkanmaalla ja Uudellamaalla myöhemmin tänä vuonna, ja ehkä Pohjanmaallekin saadaan vielä lisää Taiteen ulkoilutus -tempauksia! tuumailee Korhonen.

Aikataulu ti 8.9.2015

Torikeskus klo 11.00-11.45                                                                                                                             
Komia Liikenteen paikallisbusseissa  linja 1 klo 15 ja linja 10 klo 15 (lähtö Matkakeskuksesta)

Päivän aikana vieraillaan myös Simunanrannan palvelukeskuksen asiakkaiden luona.

Lisätietoja:
Hanna Korhonen
Yleisötyön läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskuksen Pohjanmaan toimipiste
puh. 029 5330 813
sähköposti: hanna.korhonen@minedu.fi
http://www.taike.fi/fi/web/pohjanmaa/hanna-korhonen-yleisotyo

 

*Taiteen hyvinvointivaikutuksien kehittämisohjelmasta:
Taiteen edistämiskeskuksessa on vuosina 2015-2020 käynnissä Taiteen hyvinvointivaikutuksien kehittämisohjelma (Taiteen käytön, hyvinvoinnin ja osallistamisen kehittämisohjelma). Kehittämisohjelman tavoitteena on vaikuttaa rakenteisiin ja asenteisiin siten, että vuonna 2020 eri alojen ammattitaiteilijoita on työllistynyt pysyvästi elämän eri osa-alueille, ja taiteen saatavuus ja saavutettavuus on parantunut, vastuunjako STM:n, OKM:n ja niiden alaisten toimijoiden kesken on selvillä ja toiminta on vakiintunutta ja rakenteet selvät.