Metsän henki -valoteos Tampereen Tesomalla osana Pirkanmaan 6. Triennaalia

Tämänvuotisessa Pirkanmaan Triennaalissa osa teoksista on sulautunut osaksi tamperelaista kaupunkikuvaa. Teokset ovat paitsi aiheiltaan niin myös esillepanollaan osoitus Triennaalin koti-teeman laajuudesta. Töiden myötä koti laajenee konkreettisesti neljän seinän ulkopuolelle ulkomaailmaan – kaupungille.

Tesoman aluetta on kutsuttu metsälähiöksi sen ympäröivän luonnon ja metsäisen maiseman vuoksi. Tulevaisuudessa alueen täydennysrakentaminen kuitenkin muuttaa ympäröivää luontoa ja sen viheralueita. Metsän henki -valoteos korostaa Tesoman alueen identiteettiä nostamalla esiin erilaisia puita valaistuksen avulla.

Kuva: Reija Pasanen.

Tesomajärven rannan ja uimahallin alueelta on valittu erilaisia puuyksilöitä sekä metsää valaistavaksi pimeän ajan kaupunkikuvaan. Kunkin puun valaistus on yksilöllinen, kuten puut ja ihmisetkin ovat. Tämä kuvastaa erilaisuutta ja sen arvostamista sellaisenaan. Valaistut puut toivottavat asukkaat ja vierailijat tervetulleeksi sekä ilahduttavat meitä syyspimeällä "Ole kuin kotonasi" -teeman mukaisesti.

Valoinstallaatio sijaitsee Tesoman uimahallin ja Tesomajärven rannan alueella, Tesoman Rantapolun varrella 18.9.–18.10.2015 välisen ajan. Teoksen valot syttyvät iltaisin noin klo 20. Valaistut kohteet ovat parhaiten nähtävissä Tesoman Rantapolun varrella (kevyenliikenteen väylä) sekä Tesomanjärven rannalla.

Metsän henki -valoteoksen on toteuttanut osaksi Pirkanmaan triennaalia valaistussuunnittelija ja teollinen muotoilija (TaM) Reija Pasanen. Tampereella syntynyt Pasanen on teollinen muotoilija, jolla on yli 10 vuoden kokemus muotoiluprojekteista Suomessa ja ulkomailla. Kalusteiden ja rakenteiden muotoilun lisäksi hän on tullut tunnetuksi kaupunkivalaistuksen suunnittelusta.

Tekijän yhteystiedot ja kuvamateriaalit:
Reija Pasanen, Teollinen muotoilija TaM
Puhelin: +358 44 581 1745
reija.pasanen@gmail.com
studioluxnova.com

Väliaikaisen valoteoksen toteuttamiseen ovat osallistuneet sekä kaupunkilaiset että kaupungin kehittäjät. Teoksen toteutuksesta kiitokset Tampereen kaupunki (Oma Tesoma -hanke) sekä Tampereen Vera Oy. Lisäksi kaluston lainaamisesta kiitokset Studiotec, Misal Oy ja Tehomet Oy.

Pirkanmaan Triennaali esittelee alueen ajankohtaista kuvataidetta kolmen vuoden välein. Triennaalin järjestävät Tampereen taidemuseo,  Taiteen edistämiskeskuksen Pirkanmaan aluetoimipiste, Tampereen Taiteilijaseura ry sekä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut. Pirkanmaan 6. Triennaalin kuraattorina on Sirpa Joenniemi ja teemana Ole kuin kotonasi. Pirkanmaan 6. Triennaalin teoksissa käsitellään yksinäisyyttä, syrjäytymistä, ihmissuhteita, muistoja, omaa lähiympäristöä, perhettä ja identiteettiä, unohtamatta globaaleja ympäristökysymyksiä.

Lisätietoja: pirkanmaantriennaali.fi