Suomen suurin kuvakirja tehdään Turun kirjamessuilla

Tervetuloa Taiteen edistämiskeskuksen Turun kirjamessujen osastolle tutustumaan Suomen suurimpaan kuvakirjaan ja kohtaamaan kuvataiteilija Elsa Salonen ja runoilija Katariina Vuorinen työnsä ääressä. Sunnuntaina 4.10. klo 14 alkaen näyttelijä Minna Kivelä haastattelee taiteilijoita osastolla.

ELSA SALONEN – KATARIINA VUORINEN
MUODONVAIHDOS
TAITEEN EDISTÄMISKESKUS LOUNAIS-SUOMI
TURUN KIRJAMESSUT 2.–4.10.2015
OSASTO A36

Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste kutsui alkusyksystä avoimen haun kautta kuvataiteilijoita ja kirjailijoita yhteistyöhön toteuttamaan Suomen suurinta kuvakirjaa Turun Kirjamessuille. Hakuun osallistui yhteensä 31 taiteilijalta ja projektiehdotuksia tuli 20. Projektiehdotuksen pohjalta työskenteleväksi taiteilijapariksi valikoitui Elsa Salonen ja Katariina Vuorinen.

Muodonvaihdos on kuvataiteilija Elsa Salosen ja runoilija Katariina Vuorisen yhteistyönä syntyvä Suomen suurin kuvakirja. Taiteilijaparin Turun kirjamessuille suunnittelema yhteisteos toteutetaan Taiteen edistämiskeskuksen osastolla yleisön edessä perjantain ja lauantain aikana.

Teoksessa Vuorinen kirjoittaa uutta runoa, jonka virikkeisiin Salonen tarttuu antamalla säkeille visuaalisen muodon piirrettyinä varjoina. Sitä mukaa, kun Vuorinen luovuttaa säkeet Salosen piirrosten elementeiksi, kirjoittaa hän ne myös seinälle, josta yleisö voi seurata luovan prosessin kulkua. Lopputuloksena on tila, jossa Vuorisen säkeet piirittävät hänen kirjoituspöytäänsä seinänkokoisina piirroksina.

Yhteistyön keskeisenä teemana on muodonvaihdos, joka ilmenee niin taidemuodosta toiseen kulkevina ajatusvirikkeinä kuin sisällöllisinä piirteinäkin. Kaikessa luodussa piilee mahdollisuus muutokseen, muodonvaihdokseen, metafyysiseen toiseen, joka kulkee aina olevan rinnalla, varjona.

Molempien taiteilijoiden tuotantoa yhdistää luonnonelementtien käyttö ja usein myös niiden muuttuminen, yhdistyminen ja katoaminen elämän kiertokulussa. Yhteistyö sai alkuvireensä kesällä 2013 Suomen kulttuurirahaston residenssissä Künstlerhaus Schloss Wieperdorfissa, Saksassa, jossa taiteilijat työskentelivät samanaikaisesti.


Katariina Vuorinen (s. 1976 Janakkalassa) on runoilija, joka kirjoittaa, esiintyy ja matkustaa maailman eri kolkilla. Hänen neljäs runokokoelmansa Uudenvuodenlaki ilmestyi keväällä 2015.

Elsa Salonen (s. 1984 Turussa) on kuvataiteilja, jonka teokset yhdistävät alkemiaa ja luontoa. Vuodesta 2007 hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyjä kolmessa kotimaassaan: Suomessa, Saksassa ja Italiassa.

Lisätietoja

Hannele Romppanen, visuaalisten taiteiden läänintaiteilija, hannele.romppanen@minedu.fi, +358 29 5330823
FB: https://www.facebook.com/events/508926675942466/
#suomensuurinkuvakirja #taike