KAUPUNKIKERROIN -kaupunkitaideteokset valloittavat jälleen Jyväskylän

Uusi ja yllätyksellinen tapahtumakokonaisuus Kaupunkikerroin elävöittää Jyväskylän keskustan julkista tilaa ja tuo taidetta kaupunkilaisten arkeen vielä syksyn ajan. Tapahtuman tarkoituksena on nostaa valokeilaan taidemuotoja, joita alueella on harvemmin nähty. Tapahtuman ensimmäinen kohokohta oli Jyväskylän kesä -festivaalin aikaan heinäkuussa ja nyt on vuorossa tapahtuman loppuhuipennus lokakuun aikana. Osa kesän teoksista jäi julkiseen tilaan ja osa hävisi kesähelteiden saattelemana, mutta syksyn taiteilijat herättävät taatusti hämmästystä siinä missä kesäohjelmistokin.

Syksyn Kaupunkikerroin-kaupunkitaideosiossa esittäytyvät niin paikalliset taiteilijat kuin valtakunnan huiput. Luvassa on mm. Andy Bestin & Merja Puustisen ilmalla täytettävä veistos, joka sijoitetaan Valtiontalon tontille ns. Soneran seinään. Uusia teoksia toteuttavat myös paikallinen taiteilija Jonna Jantunen, jonka teos SuperBOW sijoitetaan Kirkkopuistoon.

Sanataidetta kaduilla toteuttaa kolme paikallista kirjailijaa: Kaija Rantakari, Ville Luoma-Aho sekä Suvi Valli. Rantakarin ja Luoma-ahon tekstit ovat luettavissa Jyväsjärven rantaraitin valopylväiden 29 valolaatikossa, jotka sijoittuvat Korkeakoskenlahden ja Rauhalahden väliselle reitille. Yläkaupungilla Kauppakatu 2:n seinälle heijastetaan runoilija Suvi Vallin tekstiä. Hänen tekstejään on luettavissa myös Tourujoen polun varressa Kinakujan ja Vanhan hautausmaan välisellä alueella. Sanataideosion koordinaattorina toimii Taiteen edistämiskeskuksen kirjallisuuden läänintaiteilija Vesa Lahti.

Myös joitakin Kaupunkikerroin -kesäohjelmiston teoksia on edelleen nähtävissä: Harald
Karstenin paljon huomiota herättänyt äänitaideteos Hei sinä siellä toistetaan Vesilinnan tornista 1.-3.10. Samoin Timo O.Nenosen Kiinni jossakin veistos jatkaa paikoillaan vielä lokakuun loppuun.

Kaupunkikerroin -tapahtumakokonaisuuden ensimmäinen kohokohta oli Jyväskylän kesä -festivaalin aikaan 6.-12.7. jolloin kaupunkilaiset pääsivät ihastelemaan mm. Suomen suurinta pesugraffitia Paviljongin aukiolla sekä Suomen performanssitaiteen guru Roi Vaaran esityksiä Kirkkopuistossa ja kävelykadulla. Samaan aikaan katutaiteen huippunimet maalasivat kuusi sähkömuuntamoa ympäri Jyväskylän keskustaa, Harald Karsten hämmästytti kaupunkilaisia puhuttelevalla ääniteoksellaan, samoin hämmästystä herätti Timo O.Nenosen veistos Kauppakadun yläpäässä. Paviljongin aukiolla voi edelleen käydä ihastelemassa Jukka Silokunnaksen ja Olli-Pekka Tennilän toteuttamaa pesugraffitia.

Vuosi 2015 on Keski-Suomen kuvataiteen juhlavuoden lisäksi Valon vuosi. Tämän vuoksi luonteva yhteistyökumppani syksyn osiolle on ollut Valon kaupunki -festivaali. Kesällä toteutetut sähkömuuntamot valaistaan, samoin Andy Bestin ja Merja Puustisen, sekä Jonna Jantusen teokset. Valo on keskeinen elementti myös syksyn sanataideosion teoksissa.

Hankkeen toteutumisesta vastaa Taiteen edistämiskeskus ja visuaalisten taiteiden läänintaiteilija Kirsi Pitkänen sekä kirjallisuuden läänintaiteilija Vesa Lahti. Kaupunkikerroin -tapahtumakokonaisuus on osa kuvataiteen juhlavuoden ohjelmistoa.

Syksyn ohjelmiston viralliset avajaiset pidetään Bar Vakiopaineessa torstaina 1.10.2015 klo 20:30. Tilaisuus on kaikille avoin ja sinne on vapaa pääsy.

Yhteistyössä:
Taiteen edistämiskeskus
Valon kaupunki -festivaali
Jyväskylän kaupunki
Jyväskylän Taidemuseo
Jyväskylän Energia
Keski-Suomen Kirjailijat ry
Valtion taideteostoimikunta

Lisätietoja:
www.kaupunkikerroin.com
https://www.facebook.com/kaupunkikerroin
http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtumat/2015
Avajaistapahtuma 1.10.2015 Bar Vakiopaineessa -Facebook-sivut

Yhteystiedot:
Visuaalisten taiteiden läänintaiteilija
Kirsi Pitkänen
kirsi.pitkanen(at)minedu.fi
0295 330 838

Kirjallisuuden läänintaiteilija
Vesa Lahti
vesa.lahti(at)minedu.fi
0295 330 834