Reviiri 2015 julkaistaan Turun kirjamessuilla

Varsinaissuomalaisen kirjallisuuden vuosikirja Reviiri tarjoaa vuonna 2015 näköalapaikan monipuoliseen uuteen lasten- ja nuortenkirjallisuuteen. Neljätoista debytanttia iskee nuorisonovellia, kertoo satuja, puhkuu tarinoita ja kuvittelee mielikuvitusmatkoja.

Lasten- ja nuortenkirjallisuus on leikin, kuvittelun, ilottelun ja haaveilun valtakuntaa, jonne mahtuu paljon painavaa ja ajankohtaista asiaa. ”Kirjallisuudenlajina lastenkirjallisuus on lähellä sydäntäni sen omalaatuisen maailman, kielen ja kirjoittajalle tarjoaman haasteen vuoksi”, yksi kirjoittajista, Johanna Aina­soja, toteaa.

Lasten- ja nuortenkirjallisuus on Suomessa elinvoimainen kirjallisuudenlaji, joka heijastelee ajankohtaisia ilmiöitä. Se luo kestäviä elämyksiä ja antaa siivet elinikäiselle lukuharrastukselle. Lasten lukuharrastuksen edistäminen on nykyisenä, laajaa medialukutaitoa vaativana aikana entistä keskeisempää, ja kentälle ovat tervetulleita uudet tekijät ja uudet näkökulmat.  

Reviiri 2015 -antologian kirjoittajat ovat Johanna Ainasoja, Monika Antikainen, Marjut Brunila, Saara Kallio, Camilla Kantola, Sami Lehtinen, Sanni Pesonen, Frida Pessi, Minerva Piha, Verna, Ville & Pekka Remes, Satu Rakkolainen-Sossa, Mia Salminen, Marianne Toivonen ja Heidi Viherjuuri.

Reviirin päätoimittaja on tällä kertaa lasten- ja nuortenkirjailija, lastenkulttuurin läänintaiteilija Tittamari Marttinen. Tekstien valinnasta ja kirjoittajien ohjaamisesta ovat vastanneet kirjailijat Kari Levola ja Emma Puikkonen.  Kirjan vinjettikuvitus on Miina Pohjolaisen. Reviirin on tuottanut Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste ja kustantanut Savukeidas Kustannus.

Reviiri julkaistaan nyt jo 16. kerran. Se on ollut monen kirjailijan ja kirjallisuusvaikuttajan ensimmäinen julkaisukanava. Vuosien varrella Reviiriin ovat ensiteoksensa kirjoittaneet mm. Riku Korhonen, Satu Manninen, Jenni Haukio, Tuukka Hautala, Reetta Niemelä ja Seppo Lahtinen. Yhteensä Reviirissä on debytoinut yli 250 kirjoittajaa.

Antologian teemaksi on valittu lasten- ja nuortenkirjallisuus, koska se on Lounais-Suomen keskeinen painopistealue, ja lastenkulttuuri on Taiteen edistämiskeskuksen valtakunnallinen teema vuonna 2016.

Turun kirjamessujen ohjelmassa
Perjantaina 2.10. Agricola-lava klo 10.40–11.00 Reviiri 2015! Lasten- ja nuortenkirjallisuuden antologian julkistus.
Runohuone klo 12.20–13.00 Uutta lasten- ja nuortenkirjallisuutta! Reviiri 2015 –debytantit lukevat tekstejään.

Lisätietoja:

Lastenkulttuurin läänintaiteilija Tittamari Marttinen
+358295 330 903, tittamari.marttinen(at)minedu.fi
Taiteen edistämiskeskus