Pohjoispohjanmaalaista ja kainuulaista muotoilua NowHere 2012 –näyttelyssä

Jyväskylässä avataan 28.1.2012 valtakunnallinen muotoilunäyttely NowHere Finland 2012. Alueellisten taidetoimikuntien yhteistyössä järjestämä näyttely on esillä vuoden aikana myös Savonlinnassa ja Lahdessa. Oulun läänin taidetoimikunnan alueelta näyttelyyn on valittu kolme edustajaa: graafinen suunnittelija, teollinen muotoilija Annika Heikkinen Oulusta, kärsämäkinen ekologinen vaatemallisto Napikas sekä kainuulainen Kutomo Piitiäinen.

Näyttelyn teemana on ympäristömyötäinen muotoilu. Arviointikriteereinä jury painottikin mahdollisimman vaikuttavaa ympäristömyötäisyyttä ja tuotteen koko elinkaaren suunnittelua. Esimerkiksi tekstiilituotteiden osalta painotettiin myös tuotteiden huoltoa, joka aiheuttaa suurimman ympäristökuorman niiden elinkaaren aikana.

Huomiota kiinnitettiin teosten raaka-aineisiin, valmistusprosessiin, käyttöön ja elinkaaren loppuun. Tämän lisäksi tuotteiden esteettinen ja toiminnallinen laatu oli jurytyksessä tärkeää. Näyttelyyn haettiin teosten ja tuotteiden lisäksi myös tekoja ja jury olikin ilahtunut ehdotettujen tekojen eli aineettoman muotoilun määrästä.

Vuonna 2012 näyttelyn järjestämisessä ovat mukana kaikki alueelliset taidetoimikunnat, Taiteen keskustoimikunta ja Suomen käsityön museo. Teemana on ympäristömyötäinen muotoilu. Näyttely julkaistaan myös verkossa.

Näyttelyn juryttivät muotoilija Harri Koskinen, professori Pirjo Kääriäinen, graafinen suunnittelija Timo Berry ja muotoilun läänintaiteilija Paula Susitaival. Näyttelyyn saapui yhteensä 149 hakemusta.

www.nowherefinland.fi
www.kainu.net
www.napikas.com
www.annikaheikkinen.com