Valoa taiteelle! Avoin kutsu taiteilijoille

Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste esittää avoimen kutsun ammattitaiteilijoille Turun kaupunkitilaan hetkellisen valotaideteoksen toteuttamisesta 1.12.2015 osana Valoa taiteelle! -tapahtumaa. Teos voi elää yhden päivän tai mahdollisuuksien mukaan valaista ympäristöä pidemmän aikaa. Teosehdotuksen voi tehdä suomalainen tai Suomessa asuva taiteilija tai työryhmä. Etsimme teosta, jossa valo on pääosassa. Teos voi idealtaan olla valoveistos, valokineettinen teos, tilateos valolla tai jotain ihan muuta. Teoksen toteuttamistapa on vapaa.

Taiteen edistämiskeskus nimesi vuonna 2013 joulukuun 1. päivän Taiteen edistämispäiväksi. Teemana oli lupa käydä avointa keskustelua tarpeestamme sekä oikeuksistamme taiteeseen.

Vuonna 2015 Taiteen edistämispäivän teemana on valo. Taiteen edistämiskeskuksen kaikilla toimialueilla, 13 paikkakunnalla ympäri Suomea syttyy hämärän tullen valotaideteos. Osa teoksista elää yhden illan, osa valaisee ympäristöään pidemmän aikaa. Sisällöiltään erilaiset teokset toteuttavat valotaiteen moninaisia mahdollisuuksia julkisessa kaupunkitilassa. Tavoitteena on samalla tukea ns. prosenttiperiaatteen näkyvyyttä, mikä on vuodesta 2013 lähtien ollut yksi Taiteen edistämiskeskuksen painopisteistä.

Myös YK on nimennyt vuoden 2015 kansainväliseksi valon ja valoon perustuvan teknologian vuodeksi. Tarkoituksena on tuoda esille valon ja erilaisten valoteknologien osallisuutta ja merkitystä ihmisen arjessa.

Kutsu Turun kaupunkitilaan sijoitettavasta teoksesta

Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste esittää avoimen kutsun ammattitaiteilijoille Turkuun 1.12.2015 sijoitettavasta valotaideteoksesta. Teos toteutetaan Turun keskusta-alueelle kaupunkitilaan vapaasti valittavaan kohteeseen. Toteuttamismahdollisuudet tulee ottaa huomioon sijaintia valittaessa. Mahdollisia kohteita ympäristöineen ovat esimerkiksi vuonna 2007 valmistunut Turun kaupunginkirjaston pääkirjasto tai vanhan köysitehtaan ja Wärtsilän entisissä tiloissa toimiva Turun Taideakatemia. Teos voi myös hyödyntää muita elementtejä valaisupintana, kuten ihmisiä, luontoa, vettä tai jäätä. Mitä sinun mielestäsi on turkulaisuuden sydämessä - jokin kaupunkiin olennaisesti kuuluva rakennus, Aurajoki ja sen ympäristö vai jotain ihan muuta?

Taiteilija tai työryhmä voi ehdottaa korkeintaan kolmea teosideaa. Saapuneista teosehdotuksista yksi teos valitaan toteutettavaksi ja se julkistetaan Taiteen edistämispäivänä 1.12.2015 osana valtakunnallista VALOA TAITEELLE! -tapahtumaa. Teoksen tulee valitsemaan taiteen asiantuntijoista koottu jury. Taiteilijoille ilmoitetaan valinnasta lokakuun loppupuolella. Valitun teoksen toteuttamisesta maksetaan taiteilijalle vähintään 1000 euron palkkio.  Työryhmältä pyydetään esitys palkkiosumman jaosta. Tekniikka- ja materiaalikuluihin on käytettävissä 2000 - 3000 euroa.

Ohjeet

Yhdistä hakemus kuvaliitteineen yhdeksi PDF-tiedostoksi ja nimeä se muotoon etunimi_sukunimi.pdf  tai työryhmännimi.pdf.  Tiedoston maksimikoko saa olla 5 MB.

Lähetä hakemus 12.10. klo 16:00 mennessä osoitteella vstaide(at)minedu.fi. Merkitse viestin aiheeksi ”VALOA TAITEELLE”. 

Teosehdotukseen

  • Tekijäesittely ja yhteystiedot (nimi, osoite, puhelin, sähköposti, kotisivut sekä vapaamuotoinen esittely tai cv, max yksi A4 eli n 2200 merkkiä). Työryhmän kohdalla yhteyshenkilön nimi mainittava
  • Teosesittely (teosnimi ja lyhyt teoskuvaus, max yksi A4)
  • Tekniikkatiedot ja kuvaus teknisestä laitteistosta (max yksi A4)
  • Ehdotus teospaikasta (tai yleisluonteisempi kuvaus ympäristöstä)
  • Luonnoskuvat teosideasta (korkeintaan 3 kpl/ teosidea)
  • Kustannusarvio

Lisätietoja

Hannele Romppanen, visuaalisten taiteiden läänintaiteilija, hannele.romppanen@minedu.fi, +358 29 5330823
Pirita Kärkkäinen, projektituottaja, pirita.karkkainen@minedu.fi, +358 29 5330907