Kulttuurimuuvit-kiertue tuo elokuvaa ja keskustelua Keski-Suomeen

Taiteen edistämiskeskus ja Keski-Suomen elokuvakeskus yhteistyössä keskisuomalaisten kuntien kanssa toteuttavat elokuvakiertueen tänä syksynä. Elokuvaesityksen lisäksi näytöksiin on kutsuttu vierailijoita keskustelemaan elokuvasta yleisön kanssa.

Elokuvana nähdään Erik Poppen palkittu elokuva Tuhat kertaa hyvää yötä (2013), jota tähdittää Juliette Binoche. Tapahtumiin on vapaa pääsy. Vierailupaikkakuntina on Petäjävesi, Joutsa, Saarijärvi, Kivijärvi, Jämsä, Kuhmoinen, Jyväskylä sekä Uurainen.

Kiertueen puhujavieraiksi on kutsuttu eri alojen taiteilijoita ja asiantuntijoita erilaisilla kulttuuritaustoilla. Ajankohtainen teema elokuvassa pureutuu mediakasvatuksen ja taiteilijuuden kautta moniin eettisiin ja inhimillisiin kysymyksiin, joita käydään läpi eri paikkakunnilla eri vierailijoiden kanssa. Mukana kiertueella on myös kaksi koululaisnäytöstä (Petäjävesi, Jämsä), jolloin kiertue on suunnattu koulun oppilaille. Mukana kiertueella ovat kuvataiteilija Anna Ruth, tanssitaiteilija Sanaz Hassani, nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja Emmanuel Sibomana sekä mediakasvattaja Sisko Vähämäki.

Kiertueen aikataulu ja vierailijat:

Ma 19.10. Petäjävesi Miilu (koululaisnäytös) vieraana Anna Ruth
Ke 28.10. klo 18.00 Joutsan Kino, vieraana Emmanuel Sibomana
TI 10.11. klo 17.30 Saarijärvi-Sali, vieraana Anna Ruth
Ke 11.11. klo 19.00 Kivijärven valtuustosali, vieraana Anna Ruth
To 12.11. (koululaisnäytös) Kankarisveden koulu, Jämsä, vieraana Sanaz Hassani
Pe 13.11. klo 19.00 Kuhmola, Kuhmoinen, vieraana Sanaz Hassani
Pe 27.11. klo 13.00 Minnansali, Jyväskylä, vieraana Sanaz Hassani
Pe 27.11. klo 18.00 Koulukeskus, Uurainen, vieraana Sisko Vähämäki

Lisätietoa vierailijoista:

Anna Ruth on on kanadalaislähtöinen kuvataiteilija ja taideorganisaattori, joka on asunut ja työskennellyt Jyväskylässä viimeiset kymmenen vuotta. Useassa maassa asuneena ja kansainvälisten taidehankkeiden organisaattorina Ruth on tutustunut taiteilijoiden ja kulttuurin, sekä näiden tekijöiden työskentelymahdollisuuksiin eri maissa. Ruthin nykyvalokuvaan keskittyvä Laatikkomo – six degrees of Photography -projekti kartoittaa maailman valokuvaajia reaaliajassa. Näin Ruth on saanut ensiluokkaisen mahdollisuuden tutustua myös mm. dokumenttivalokuvaajien toimintaan eri puolilla maapalloa.

Sanaz Hassani on tanssitaiteilija, koreografi ja tanssin opettaja Jyväskylästä. Sanaz on monipuolinen tanssin ammattilainen, joka luotsaa omaa tanssiryhmäänsä Urban Movements Companya. Hän on opiskellut ja opiskelee jatkuvasti katutanssin eri lajeja ja hakee oppia paljon myös ulkomailta. Sanaz Hassani on menestynyt kilpaurallaan sekä Suomessa että kansainvälisesti (mm. EM-kisojen 6. sija hip hop -soolossa). Hip hopin ohella Sanazilla on suomenmestaruus ja mitalisijoja myös disco- ja showtanssista.

Emmanuel Sibomana tekee monikulttuurista nuorisotyötä Jyväskylässä ja hänellä on yhtenä välineenä elokuvien tekeminen nuorten kanssa. Mä oon mukana –projektissa hän on ohjannut elokuvaprojektin TWIBUKE, jossa kuusi nuorta miestä halusivat tehdä oman näköisensä elokuvan ja elokuvan keinoin kertoa millaista on asua rauhan aikana, sodan keskellä ja lähteä kotimaastaan vieraaseen maahan. Emmanuel itse on tullut Suomeen Kongon demokraattisesta tasavallasta kahdeksan vuotta sitten, jossa hän asui pakolaisleirillä kokonaiset kuusi vuotta.

Sisko Vähämäki on mediakasvattaja ja yrittäjä, joka on toiminut Keski-Suomessa useissa hankkeissa ja työpajoissa elokuvan parissa jo vuosia. Siskolla on kokemusta niin lapsien kuin vanhustenkin kanssa työskentelystä ja hänellä on pitkäaikainen kokemus erilaisissa yhteisöissä toimimisesta. Sisko hallitsee video- ja valokuvaamisen ohella myös perinteisen animaation tekemisen. Hän on toiminut muun muassa Keski-Suomen taidetoimikunnan jäsenenä elokuvan asiantuntijana. 

Tietoa elokuvasta:
Norjalaissyntyinen ohjaaja Erik Poppe (s. 1960) on vuosien ajan dokumentoinut sotia ja aseellisia konflikteja työskennellessään valokuvaajana mm. Reutersille. Vuonna 2013 valmistunut draama Tuhat kertaa hyvää yötä on näiden tosielämän konfliktien inspiroima. Elokuva voitti Montrealin elokuvajuhlilla ansaitusti tuomariston erikoispalkinnon.

Elokuvassa Rebecca (Juliette Binoche), pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä afganistanilaisten itsemurhapommittajien iskua. Naisen kamera ei lakkaa räpsymästä edes tuhoisan pommin räjähdettyä ja hänen itsensä loukkaannuttua vakavasti. Kriisien kuvaamisesta on tullut hänelle hengenvaarallinen addiktio. John C. Rosenlundin Afganistanissa, Irlannissa, Marokossa ja Keniassa kuvaama elokuva on ulkoisesti hivelevää ja aiheensa puolesta järkyttävääkin katsottavaa. Rebecca ei asetu kuvattaviensa yläpuolelle, hän haluaa ymmärtää mitä ja miksi.

Elokuvan traileri

Kulttuurimuuvit –tapahtuman info

Facebook-tapahtuma
 

Kiertueen tuotanto:

Taiteen edistämiskeskus
Keski-Suomen aluetoimipiste
Pauliina Lapio
Läänintaiteilija /Taide ja hyvinvointi
pauliina.lapio (at) minedu.fi
p. 0295330833