Installaatioita pakolaisten sandaaleista ja käsitöistä

Pakolaisaiheinen Pata, Sandaali ja Virkattu teltta -taidehanke saapuu helmikuussa Poriin. Helmikuun aikana pakolaisuudesta kerrotaan erilaisin teoksin ja toiminnallisin työpajoin. Kolme taiteilijaa luo Porin kaupunginkirjastoon installaatioita käyttämällä niissä pakolaisilta kerättyjä sandaaleita. Pakolaisnaisten käsitöistä valmistettu suuri virkattu teltta pystytetään kulttuuritalo Annikseen. Hanke toteutetaan yhteistyössä Satakunnan taidetoimikunnan kanssa.

Pata, Sandaali ja Virkattu teltta -hanke tuo Poriin pakolais- ja turvapaikanhakijanaisilta kerätyistä käsitöistä valmistetun virkatun teltan sekä sen osista valmistettuja pienempiä installaatioita. Teltta pystytetään kulttuuritalo Annikseen 13.-17.2. väliseksi ajaksi. Teltan osista valmistettuja virkattuja lyhtyjä nähdään Porin kaupunginkirjastossa ja Porin yliopistokeskuksessa 1.-13.2.

Hankkeen keräämistä pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden sandaaleista installaatioita luovat taiteilijat Raija Kuisma, Kai Ruohonen ja Tea Söderlund. Sandaalit on kerätty ympäri maailmaa vaihtamalla vanhat sandaalit uusiin. Installaatiot ovat esillä Porin kaupunginkirjastossa 1.-29.2.

Pata, Sandaali ja Virkattu teltta -hanke kertoo pakolaisuudesta, ihmisistä ja arkisista esineistä sanojen ”pakolaisuus”, ”turvapaikanhakija” ja ”maahanmuuttaja” taustalla. Hankkeen tavoitteena on tuoda kosketuspintaa aiheeseen taiteen ja kokemusperäisen oppimisen kautta. Hankkeen on aloittanut taiteilija Kristiina Tuura vuonna 2007. Sen tuotannosta vastaa somalinaisten järjestö Shiffa ry.

Satakunnan taidetoimikunnan visuaalisten alojen läänintaiteilija Taru Anttila ihastui Virkatun teltan värikkyyteen ja uskoo teltan osien yhdessä paikallisten taiteilijoiden installaatioiden kanssa synnyttävän puhuttelevan taidekokemuksen kirjaston aulan läpi kulkevissa matkaajissa.

 

Tietoja taiteilijoista

 

Raija Kuisma on porilainen kuvataiteilija, jonka teoksia on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla. Kuisma käyttää teoksissaan usein kierrätys- ja löytömateriaaleja. Teostensa välityksellä hän pyrkii ottamaan kantaa asioihin käyttäen usein huumoria höysteenä. Kuisman teoksille on tyypillistä kokonaisuuden koostuminen useasta pienestä uniikista osasta, jotka muodostavat yhtenevän kokonaisuuden.

Taiteilija Kai Ruohonen kuvailee taidetta työkaluksi, jolla ihmistä rakennettaessa rakennetaan myös ihmiskuntaa. Työssään kuvataiteen kentällä Ruohonen käyttää työkaluinaan leikkiä ja leikkimisen apuvälineitä. Ruohonen on viime vuosien ajan keskittynyt lasten työpajatoimintaan ja siinä käytettävän välineistön tuottamiseen. Työpajoja hänellä on ollut eri maissa Euroopassa ja Afrikassa.  Ruohosen mukaan taiteen puitteissa voidaan parhaimmillaan harjoittaa yksilöitä ja kulttuureja yhteen sovittavaa toimintaa, joka ei ole ego- tai kulttuurisidonnaista.

Tea Söderlund on porilainen kuvataiteilija ja graafinen suunnittelija. Hän on valmistunut Porin taidekoulusta vuonna 2001 ja on viime vuosina laajentanut työskentelyään myös installaatioihin. Söderlund on ollut Porin Taiteilijaseuran aktiivi useita vuosia, neljä vuotta puheenjohtajana. Hän asuu ja työskentelee Porissa, mutta on osallistunut näyttelyihin myös muualla Suomessa ja ulkomailla.

 

Lisätietoja antavat:

Jesper Dolgov, Pata, Sandaali ja Virkattu teltta, 040 965 7536, jesper.dolgov@gmail.com

 

Taru Anttila, Satakunnan taidetoimikunta, visuaalisten alojen läänintaiteilija,

050 3404 337,   taru.anttila@minedu.fi

Kuva: Heikki Pieniniemi