Taiteen valo kutsuu Taiteen edistämispäivänä 1. joulukuuta

Taide tulee näkyväksi ja ihmisten luo, kun Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) kaikilla toimialueilla, 14 paikkakunnalla syttyy hämärän tullen valotaideteos. Ympäri Suomea on esillä valoveistoksia ja -installaatioita. Taiteen edistämispäivää vietetään nyt kolmatta kertaa.

Osa teoksista elää yhden illan, osa valaisee ympäristöään pidemmän aikaa. Teokset tuovat eri tavoin näkyville uutta suomalaista taidetta ja esittelevät valon mahdollisuuksia rakennetussa ympäristössä. Jossain projisoidaan gobo-tekniikalla, toisaalla kymmenet strobo-soihdut valaisevat tutut rakennukset uudella tavalla. Tavoitteena on myös tukea ns. prosenttiperiaatteen näkyvyyttä, mikä on vuodesta 2013 lähtien ollut yksi Taiteen edistämiskeskuksen painopisteistä.

Valoa taiteelle! -tapahtumassa yleisöllä on mahdollisuus päästä karnevaalitunnelmaan osallistumalla yleisötyöpajoihin ja valoperformanssiin. Parimetrinen noppakuutio kutsuu kaikkia iästä riippumatta leikkimään hehkuvilla silmäluvuillaan, ja kaupungilla liikkuva teos kehottaa valovoimallaan hiljentymään.

Vuosi 2015 on myös YK:n nimeämä kansainvälinen valon ja valoon perustuvan teknologian vuosi, joka tuo esille valoa hyödyntävien tieteiden ja niiden sovellusten hyötyä ihmiskunnalle. Taiteen edistämiskeskus osallistuu Unescon Valon vuoteen 2015 nostamalla valon Taiteen edistämispäivän keskiöön ja tuo tällä tavoin myös taiteen osaksi Valon vuonna käytävää dialogia.

Valoa taiteelle! osana Valon vuotta osoittaa elävällä tavalla, miten taide, tiede, tiedonvälitys ja kulttuuri voivat sulassa sovussa keskustella keskenään.  Lähemmäs kaksikymmentä valotaideteosta antaa kukin oman erilaisen äänenpainonsa ja todistavat suomalaisen nykytaiteen elinvoimaa.

Valtakunnallisen tapahtuman paikallisina koordinaattoreina toimivat Taiteen edistämiskeskuksen läänintaiteilijat, ja tapahtumapaikkoina ovat: Helsinki, Joensuu, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahti, Mikkeli, Oulu, Pori, Rauma, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere ja Turku.

Taiteen edistämiskeskus nimesi vuonna 2013 joulukuun 1. päivän Taiteen edistämispäiväksi. Teemaksi annettiin lupa käydä avointa keskustelua tarpeistamme ja oikeuksistamme taiteeseen. Vuonna 2015 Taiteen edistämiskeskuksen erityisteema on ”Taide on lähellä”, ja kolmas Taiteen edistämispäivä kulkee nimellä Valoa taiteelle!

Taiteen edistämispäivä koskee kaikkia. Koska taide on jokaisen asia, Valoa taiteelle! on samalla avoin kutsu antaa tavalla tai toisella valoa taiteelle ja sen osallisuudelle elämässämme. Taiteen edistämiskeskus kutsuu kaikki taiteen tekijät ja taidetta tukevat toimijat mukaan valaisemaan taidetta ja haastaa museot, orkesterit ja teatterit paljastamaan olemassaolonsa ympäri Suomea Taiteen edistämispäivänä 1.12.2015.

Joulukuussa on aika kohdistaa valokeila taiteeseen!

Osallistu sinäkin valaisemaan Suomi taiteella! #valoataiteelle

Lisätietoja:

valoataiteelle.taike.fi

Erityisasiantuntija Henri Terho, p. 0295 330 901, henri.terho@minedu.fi