Muotoilun valtionpalkinto 2015 muotoilija Mikko Kärkkäiselle

Mikko Kärkkäinen ja Swan pöytävalaisin.

Mikko Kärkkäinen on puualan artenomi, käsityömuotoilija, valon ja puun yhdistäjä sekä Järvenpäässä toimivan Tunto-yrityksen perustaja ja pääsuunnittelija.

Toimikunnan perustelut

Kärkkäinen on keskittynyt uusien valoteknologioiden ymmärtämiseen ja soveltamiseen. Hän on kehittänyt puun muotoilun osaamistaan ja yhdistänyt uudella, hienostuneella tavalla vaneritaivutuksen, massiivipuun ja lediteknologian. Tuloksena on valaisimia, jotka loistavat niin toimitiloissa kuin kodeissa.

Kärkkäinen on aktiivisesti seurannut valoteknologioiden murrosta ja ensimmäisinä muotoilijoina kehittänyt uusia innovatiivisia valaisimia. Hän huomioi digiajan tuomalla valaisimiin latauspisteitä mobiililaitteille ja kehittämällä älypuhelimilla tapahtuvaa valonohjausta. Kärkkäinen on osallistunut useisiin tila- ja näyttelysuunnitteluprojekteihin, joissa on tarvittu uutta näkemystä valaistuksen integroituessa osaksi historiallisia kohteita, moderneja työympäristöjä ja tilan ergonomiaa.

Tunto yhtiö työllistää kymmenkunta käden- ja suunnittelun taitajaa. Se on erinomainen esimerkki yrityksestä, jossa taideteollisuuteen liittyvä luovuus, rohkeus ja kunnianhimo tuottavat kansainvälisesti palkittuja tuotteita ja asiantuntemusta.

Suuruudeltaan 13 500 euron arvoisen palkinnon jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen torstaina Helsingissä. Palkinto maksetaan veikkausvoittovaroista.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote