Pohjoispohjalainen visuaalinen taide esillä Stuttgartissa

Pohjoispohjalaiset taiteilijat Mary Gregory, Vuokko Isaksson, Juha Laakso, Raija Korppila, Vuokko Isaksson ovat esillä Kunsthaus Schill galleriassa Stuttgartissa 26.11.-18.12.2015.

Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteen ja Kunsthaus Schill gallerian yhteistyönä tuotettu visuaalisen taiteen näyttely avautuu marraskuun 26. päivä. Näyttely on osa visuaalisen taiteen manageri/läänintaiteilija Antti Rundelinin IntArt –hanketta , jonka tavoitteena on edistää Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun visuaalisen taiteen vientiä ja näkyvyyttä kansainvälisesti.

Mary Gregory
Mary Gregory syntyi Alaskassa ja on asunut Suomessa 1978 vuodesta lähtien. Mary Gregoryn lasiteokset ovat värin maisemia, jotka luovat meditatiivisia maailmoja. Näissä maailmoissa hiljaisuus ja heijastus ovat hengellisiä laadultaan. Tämä ilmentää hänen pohjoisia juuriaan ja hänen lapsuuttaan, joka oli pelottavan sumea johtuen hänen likinäöstään. Hän usein kuvailee töitänsä Haiku runojen kaltaisiksi. Näyttelyssä olevat teokset luovat intiimin tilan sekä puhuvat julmasta kauneudesta jota sekä Suomi että Alaska edustavat. Ja kuten Mary asiaa kuvaa: ” tämä on tilassa olevaa kauneutta, jossa valo painottuu”


Vuokko Isaksson
Vuokko Isaksson on tekstiilitaiteen pioneeri. Käsityötieteen professori, emerita Pirkko Anttila kuvaa Vuokko Isakssonin työskentelyä seuraavasti: ”Vuokon henkinen laatu on taiteilijan laatua – ei jäljentäjän eikä säilyttäjän laatua. Tämän asian ymmärtäminen tekee selväksi sen, miksi tämä vakiintuneita tapoja ja malleja rynkyttänyt kapinallinen kulkija ei ole tyytynyt valmiiksi annettuun ja valmiiksi pureskeltuun. Vuokko Isaksson edustaa omilla töillään uutta henkistä ulottuvuutta. Hän on alkanut pienistä asioista ja kehittynyt kohti suurta ja syvää ilmaisua. Hän on käsityötaiteilija, joka pystyy töillään tuomaan esille myös taiteen syvällisyyttä. Hän haluaa tehdä taidetta, jossa on elämisen maku vastapainoksi niille neutraaleille, värittömille, mauttomille, voimattomille töille, joita niin usein nykytaiteessa näkyy.”

Juha Laakso
Maisema ei ole pelkkä kuvaus olemassa olevasta näkymästä. Kokemus maisemasta taideteoksena on kuin ovi tai portti, jonka kynnyksellä katsoja seisoo astuakseen sisään teokseen, sen esittämään tilaan. Metsä. Vesi. Kaupunki. Työskentelen Suomen Raahen Lapaluodossa meren äärellä, tuulen keskellä, tovin matkan päässä meren kohinasta. Metsän laidalla. Elän keskikesän yötöntä valoa ja sydäntalven tumminta päivää. Kaupunkimaisema on vastakohta. Betonia. Asvalttia. Terästä. Lasia. Vastakohdat eivät sulje pois, vaan ne täydentävät toisiaan. Niitä tarkastelen ja niistä teen kuvia.

Raija Korppila
Liikkuessani luonnossa tutkin maisemaa ja luonnon yksityiskohtia – kasvien kiehtovaa, mystistä ja intiimiä maailmaa. Sitä tarkastellessani voin hiljentyä ja tuntea niiden universaalin kauneuden ja herkkyyden. Teokseni ovat kertomuksia hetkistä, joita sävyttää nostalginen tunnelma. Pohdin teoksissani ajan tuntua, muistojen kerroksellisuutta ja haurautta. Asun ja työskentelen Raahessa, Pohjois-Suomessa. Kotini sijaitsee meren äärellä. Luonto ja vuodenaikojen vaihtelut vaikuttavat työskentelyyni – valoisat kesät ja tummat talvet.

 

Lisätietoja: Antti Rundelin
Läänintaiteilija/ visuaalisen taiteen manageri
Taiteen edistämiskeskus
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipiste
antti.rundelin@minedu.fi
puh. 02 95330 866