Dokumenttiohjaaja Markku Heikkinen sai elokuvataiteen valtionpalkinnon

Kajaanin seminaarin teatterilaiset. Olipa kerran seminaari -dokumenttielokuvan aineistoa. Kainuun museon kuva-arkisto.

Valtion audiovisuaalisen taidetoimikunnan myöntämän palkinnon jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen keskiviikkona Helsingissä. Suuruudeltaan 13 500 euron arvoinen palkinto maksetaan veikkausvoittovaroista.

Valtion audiovisuaalisen taidetoimikunnan perustelut

Dokumenttiohjaaja Markku Heikkinen (s. 1966) on aina tehnyt elokuvansa aiheista, joilla on yhteiskunnallista merkitystä. Kun Poikien bisnes (2009) avaa katsojille pornoteollisuuden brutaalin maailman, on Talvivaaran miehet (2014) taas tärkeä ympäristöpoliittinen kannanotto. Elokuva on viime vuoden tärkeimpiä dokumenttielokuvia, yhteiskunnallinen puheenvuoro, joka tuo parjatun kaivoksen työntekijöiden näkökulman katsojan ulottuville. Maailma ei ole mustavalkoinen, ja lopulta katsoja saa tehdä johtopäätökset.

Tänä vuonna valmistunut Olipa kerran seminaari taas kertoo Kajaanin opettajankoulutuksen lakkauttamisesta ja siihen liittyvästä taistelusta. Elokuva ottaa reippaasti kantaa, ja yksittäistapauksesta kasvaa laajempi kuva maamme reuna-alueita koskettavasta rakennemuutoksesta. Tarkasti leikattu ja ammattitaitoinen elokuva on tehty kokonaan ilman tavanomaisten rahoittajien, Suomen Elokuvasäätiön ja Yleisradion, tukea. Sanomisen tarve on ollut ilmeisen pakottava.

Dokumenttielokuvan perustehtävä on kertoa todellisesta maailmasta ja vaikuttaa siihen. Markku Heikkisestä on kasvamassa Kainuun dokumentaarinen ääni, jonka puheenvuoroilla on valtakunnallista merkitystä.