Kuvitustaiteen valtionpalkinto Matti Pikkujämsälle

Matti Pikkujämsän kuvitusta Heslingin Sanomille 12.12.2015.

Valtion visuaalisten taiteiden toimikunnan myöntämän palkinnon jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen keskiviikkona Helsingissä. Arvoltaan 13 500 suuruinen palkinto maksetaan veikkausvoittovaroista.

Valtion visuaalisten taiteiden toimikunnan perustelut

Kuvittaja Matti Pikkujämsällä (s. 1976) on pitkä työhistoria lehti- ja kirjankuvituksen parissa.  Pikkujämsä on kuvittanut useita lastenkirjoja, joista kaksi on ollut Finlandia Junior -palkintoehdokkaana. Pikkujämsän kuvitustekniikka on ilmaisuvoimainen ja herkkä ja hänen omaleimainen tyylinsä on avoin uusille kokeiluille. Hänen kädenjälkeensä on voinut tutustua niin Helsingin Sanomien, Annan, Imagen kuin monen muunkin lehden sivuilla.

Kirja- ja lehtikuvitusten lisäksi Pikkujämsä on suunnitellut tekstiilejä muun muassa Marimekolle, Samujille ja Lapuan Kankureille. Lisäksi hänen töitään on ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä.

Pikkujämsän tuoreimpia projekteja on livemaalausmuotokuva, eli elävän mallin tallentaminen tauluksi taiteilijan tunnistettavalla ja omaleimaisella tyylillä. Projekti tuo kuvan tekemisen lähelle yleisöä, kun kuvitustapahtumassa syntyy kohtaaminen tekijän ja kohteen välillä. Tekemisen prosessi avataan ja tehdään näkyväksi sekä maalaustapahtumassa että verkossa, jossa muotokuvat malleineen ovat nähtävillä.

Vuonna 2013 Pikkujämsä palkittiin kuvituksistaan Rudolf Koivu -palkinnolla.