Barents Movement & Berlin Sessions

Taiteilijoiden & tutkijoiden kehitys- ja verkostoitumisjaksot Petroskoissa ja Berliinissä vuosina 2016-17

Lapin taiteilijaseura, Lapin esittävien taiteiden keskus LETKE sekä Taiteen edistämiskeskus järjestävät yhdessä eri alojen taiteilijoille ja tutkijoille tarkoitetuttuja kehitys- ja verkostoitumisjakson Petroskoissa (Barents Movement) ja Berliinissä (Berlin Sessions)

Edellä mainitut toimijat etsivät nyt kiinnostuneita taiteilijoita ja tutkijoita osallistumaan kehitys- ja verkostoitumisjaksoille. Osallistujilta edellytetään kiinnostusta aktiiviseen osallistumiseen ja ammattilaisena kehittymiseen kirjallisen ja suullisen palautteen muodossa. Kehitys- ja verkostoitumisjaksoja on vuosina 2016-17 neljä ja jokaiseen valitaan yksi taiteilija. Tutkijat voivat hakea taiteilijan pariksi Petroskoin residenssiin. Residenssi ja siihen liittyvä ohjelma ovat taiteilijoille ja tutkijoille maksuttomia.

Verkostoitumisjaksot:

Syyskuu 2016, Petroskoin taiteilijaresidenssi
Lokakuu 2016, Petroskoin taiteilijaresidenssi
Marraskuu 2016, Berlin Sessions -ohjelma
Marraskuu 2017, Berlin Sessions –ohjelma

Erilaisesta rahoituspohjasta johtuen taiteilijan/tutkijan tuki kehitys- ja verkostoitumisjaksolla muotoutuu eri tavoin:

Barents Movement, Petroskoi

Petroskoin taiteilijaresidenssi sijaitsee Petroskoin historiallisessa keskustassa kerrostalon ensimmäisessä kerroksessa. Residenssissä on olohuone, hyvin varusteltu keittiö sekä kylpyhuone. Residenssi tarjoaa vieraileville taiteilijoille työskentelytiloja. Lue lisää Petroskoin taiteilijaresidenssistä:

http://develop.karelia.ru/article/1717?lang=eng

Petroskoin taiteilijaresidenssiin haetaan erityisesti taiteilijoita ja tutkijoita, jotka ovat kiinnostuneita tutkimaan/käsittelemään liikkumista, liikettä, maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta. Taiteilija ja tutkija muodostavat työparin. Valituille osallistujille tarjotaan ilmainen asuminen Petroskoin taiteilijaresidenssissä sekä mahdollisesti avustetaan matka- ja muissa kuluissa. Yhteistyössä Centre of Cultural Initiativesin kanssa räätälöidään lähtevälle taiteilijalle/tutkijalle sisältö residenssikaudelle. Keskuksen työntekijät auttavat myös käytännön asioissa ja vinkkaavat tarvittaessa sopivista esityksistä, näyttelyistä ja muista taide-elämyksistä Petroskoissa. Osallistujilla on halutessaan mahdollisuus pitää näyttely Vyhod Media Centerissä sekä mahdollisuus osallistua paikallisten taiteilijoiden pitämille Master Class -kursseille. Lisäksi osallistujilla on käytössään grafiikan työpaja. Osallistuvaa taiteilija/tutkijaa pyydetään jättämään jälki paikalliseen yhteisöön. Jälki voi olla esimerkiksi taideteos, performanssi, workshop tai taiteilijaesittely. Petroskoin taiteilijat valitsevat kuraattori Sergey Terentyev ja manageri Merja Briñón. Osana Barents Movement -hanketta tuodaan karjalaisia taiteilijoita Tornion taiteilijaresidenssiin elo-syyskuussa 2016. Myös heidän työskentelynsä teemoina ovat liikkuminen, maahanmuutto ja monikulttuurisuus.

 

Berlin Sessions, Berliini

Residenssi sijaitsee Pfenphulin kaupunginosassa entisen Itä-Berliinin alueella. Residenssissä on työskentelytila, ruokasali-oleskelutila-keittiö, wc-kylpyhuone sekä neljä taiteilijoille varattua huonetta, joista yksi on varattu lappilaisen taiteilijan käyttöön. Yhteisessä työskentelytilassa on työpöytiä ja tuoleja sekä tyhjää lattiatilaa. Lue lisää Berlin Sessions -residenssistä: http://berlinsessions.org/

Valitulle taiteilijalle tarjotaan ilmainen asuminen Berlin Sessions -taiteilijaresidenssissä (sis. myös työskentelytiloja). Lisäksi kehitys- ja verkostoitumisjaksoon sisältyvät taiteilijan ja berliiniläisen kuraattorin/kurattoreiden tai koreografin/koreografien väliset keskustelut sekä portfolioarvioinnit. Kuraattorit/koreografit tuottavat valitun taiteilijan teoksista ja yhteisistä keskusteluista lyhyen tekstimuotoisen palautteen ja kritiikin. Berlin Sessions -ohjelman työntekijät auttavat myös käytännön asioissa ja vinkkaavat sopivista esityksistä, näyttelyistä ja muista taide-elämyksistä Berliinissä. Osa tapahtumista (näyttelyistä, esityksistä) sisältyy ohjelmaan. Jos taiteilijalla on jo mielessä Berliniissä tapahtuva oman näyttelyn tai esityksen tuottaminen, Berlin Sessions -ohjelman laajasta verkostosta etsitään sopivia kontakteja asiaa edistämään. Berliinin taiteilijat valitsee kuraattorityöryhmä, johon kuuluvat: kuraattori/taidekriitikko Gauthier Lesturgie sekä Berlin Sessions -ohjelman johtaja Andrzej Raszyk.

Hakeminen
Kehitys- ja verkostoitumisjaksoille haetaan oheisella lomakkeella 15.2.2016 mennessä. Valituille taiteilijoille ilmoitetaan tuloksista maaliskuun 2016 loppuun mennessä.

Osallistuvan taiteilija tulee esittelemään itsensä taiteilijana ja keskustelemaan taiteestaan englanniksi ja/tai venäjäksi Petroskoissa ja englanniksi ja/tai saksaksi Berliinissä. Ohjelmaan hakevilta taiteilijoilta edellytetään vähintään perustasoista kielitaitoa. Lisäksi valitut taiteilijat käyvät lyhyen palautekeskustelun residenssijakson jälkeen. Kehitys- ja verkostoitumisohjelmaan haku on suunnattu Lapin alueella asuville ja työskenteleville ammattitaiteilijoille sekä muille lappilaisten ammattitaiteilijaseurojen jäsentaiteilijoille. Valinnan kriteereinä ovat taiteen ammattilaisuus, ammatillinen tarve kehittämiselle sekä esitetty projekti-idea (erityisesti Petroskoin residenssi).

Kehitys- ja verkostoitumisohjelman hakulomakkeen voit pyytää sähköisenä osoitteesta lapintaiteilijaseura@gmail.com. HUOM! Hakulomake on palautettava 15.2.2016 klo 16 mennessä.

 

Lisätiedot: Miia Mattila, galleristi, tel. 050 406 3632, lapintaiteilijaseura@gmail.com