Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun visuaalisessa taiteessa tapahtuu

Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipiste on mukana useassa visuaalisen taiteen edistämishankkeessa vuonna 2016.

Ilo ja valo – suru ja pimeys Galleria Kajasteessa Helsingissä 9.-27.3.2016 ja Valvegalleriassa Oulussa 8.9.-2.10.2016

Ilo ja valo – suru ja pimeys -näyttelykokonaisuus tuo esiin kainuulaisia taiteilijoita. Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteen ja Galleria Kajasteen yhteistyönä tuotettu visuaalisen taiteen näyttely Ilo ja valo – suruja pimeys avautuu Helsingissä maaliskuun 9. päivä. Valvegallerian kanssa yhteistyössä tuotettu näyttely Oulussa avautuu 8.9.2016. Näyttelyt ovat osa visuaalisen taiteen manageri/läänintaiteilija Antti Rundelinin Syrjästä esiin  -hanketta , jonka tavoitteena on edistää Kainuun visuaalisen taiteen näkyvyyttä. Näyttelyjen kuraattoreina toimivat Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju sekä taidehistorioitsija ja Kansallisgallerian erikoissuunnittelija Juha Kotipelto.

Lumipalloefekti 2016 10.6.-2.10.2016

Aineen taidemuseo ja Kemin taidemuseo järjestävät yhdessä pohjoissuomalaista nykytaidetta esittelevän Lumipalloefekti-biennaalin 10.6.–2.10.2016. Näyttely tuotetaan yhteistyössä pohjoisten taidemuseoiden sekä Taiteen edistämiskeskuksen Lapin sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteiden kanssa. Näyttelyyn ovat tarjonneet teoksiaan Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa kirjoilla olevat taiteilijat. Näyttely esittäytyy yhtä aikaa Aineen ja Kemin taidemuseoissa. Näyttelyn tavoitteena on toimia pohjoisen nykytaiteen näkyvyyden edistäjänä ja keskustelun herättäjänä. Näyttely tarjoaa yleisölle aikalaistaidetta sen kaikissa muodoissa. Vuoden 2016 Lumipalloefektin kuraattorina toimii Veikko Halmetoja, joka vastaa biennaalin teosvalinnoista. 

 

Syrjästä esiin -seminaaripäivä Mustarindassa Hyrynsalmella 13.8.2016

Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteen ja Mustarinda*-seura ry:n yhteistyönä tuotettu seminaaripäivä avaa keskustelun teemasta, kuinka taide voi tulla syrjästä suurempaan tietoisuuteen ja näkyville. Seminaaripäivä on osa Mustarindan kansainvälistä Frontiers in Retreat –hanketta, jossa etsitään uudenlaisia ratkaisuja taiteen ja tieteen keinoin ekologisiin kysymyksiin ja globaaleihin muutoksiin. Hanketta toteuttaa yhteistyössä 8 residenssikeskusta eri puolelta Eurooppaa kutsuen 20 eurooppalaista nykytaiteilijaa mukaan. Taiteilijat kiertävät residenssikeskusten välillä syventyen eri käytäntöihin, näkökulmiin ja yhteiskunnallisiin olosuhteisiin eri puolella Eurooppaa.

*Mustarinda-seura ry:n tarkoituksena on edistää kestäviä arvoja ja elämäntapaa, ekologista ja kulttuurista monimuotoisuutta sekä eri taiteen- ja tieteenlajien, erityisesti nykytaiteen asemaa. Yhdistyksen toiminnan ytimessä ovat riippumaton ja kriittinen taide, tutkimus ja koulutus. Toiminta keskittyy Paljakan luonnonpuiston laidalla Kainuussa sijaitsevaan Mustarinda-taloon.

 

Lisätietoja

Antti Rundelin
Läänintaiteilija/ visuaalisen taiteen manageri
Taiteen edistämiskeskus
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipiste
antti.rundelin@minedu.fi
puh. 02 95330 866