Avoin teoshaku: Suomi – sosiaalisten suhteiden kehitysmaa

Vuonna 2015 YK sopi uudesta Agenda 2030 -ohjelmastaan, jonka tarkoituksena on edistää kestävää kehitystä globaalina kokonaisuutena huomioimalla talous, ympäristö, ihmiset ja kulttuuri ja näin poistaa köyhyys ja luoda yhdenvertaisia yhteiskuntia. Ensimmäistä kertaa nämä tavoitteet ovat universaaleja ja koskevat kaikkia maita ja kansoja. Tavoitteena on yhteiskunta, jossa ketään ei jätetä ulkopuolelle.

Suomessa tarvitaan kipeästi sosiaalisten taitojen vahvistamista ja laajempaa kulttuuristen kontekstien ja historioiden ymmärrystä. Voisi jopa sanoa, että Suomi on sosiaalisten suhteiden kehitysmaa. Taiteella on voima tuoda ihmisiä yhteen ja muodostaa ympärilleen hetkellisiä yhteisöjä. Baltic Circle kutsuu taiteilijat tutkimaan taiteen mahdollisuuksia sosiaalisena ilmiönä, tilana ja tapahtumana tämän päivän Suomessa.

Millaista eri kulttuurien sosiaalista tietotaitoa suomalainen yhteiskunta tarvitsee? Voiko taide avartaa käsityksiä toisistamme ja maailmasta? Millaisia kytköksiä ja kumppanuuksia taide voi luoda ihmisten välille?

Etsimme 1-3 esityksellistä projektia, joiden materiaalina on ihmisten välinen kohtaaminen/kohtaamattomuus tai sosiaaliset suhteet. Ehdotukset voivat olla uusia teoksia tai adaptaatioita jo tehdyistä teoksista, jotka esitetään julkisessa tilassa (sisä- tai ulkotilat, mediatila) tai paikkasidonnaisissa tiloissa. Teoksia voi tarjota kuka tahansa Suomessa asuva taiteilija. Erityisesti toivomme ehdotuksia taiteilijoilta eri kulttuuritaustoista. Teokset esitetään Helsingissä Baltic Circle -festivaalin aikana 15.-19.11.2016.


Tarjoamme seuraavia resursseja:

  • taiteilijapalkkiot (ensisijaisesti Koneen Säätiön työskentelyapurahoina; työryhmän koko voi olla 1–4 henkilöä)
  • materiaalikulut
  • mahdolliset matkakustannukset Helsinkiin
  • tekninen toteutus festivaalilla
  • tuotannollinen apu
  • Lopullinen budjetti ja tuotantorakenne neuvotellaan projektikohtaisesti.


Lähetä ehdotuksesi 3.4.2016 mennessä sähköpostitse: info(at)balticcircle.fi
Liitä mukaan kustannusarvio ja ansioluettelo sekä linkki sähköiseen portfolioon tai aikaisempiin töihin. Ehdotus voi olla myös idea-aihio, jota jatkokehitetään prosessin aikana. Toivomme ehdotukset englanniksi, mutta niitä voi lähettää myös suomeksi.

Osa hakijoista haastatellaan henkilökohtaisesti ennen valintoja. Valinnat tehdään 1.5.2016 mennessä. Kuratointiryhmään kuuluvat Anna Jussilainen (Taiteen edistämiskeskus), Willem Wilhemus (freelance-taiteilija/kuraattori) sekä Satu Herrala ja Hanna Nyman (Baltic Circle -festivaali).

Projekti toteutetaan yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa ja sitä tukevat Koneen Säätiö ja Euroopan Unionin Luova Eurooppa -ohjelma.

Lisätiedot: Toiminnanjohtaja Hanna Nyman, hanna(at)balticcircle.fi / 040 7616834.

Baltic Circle on vuodesta 2000 järjestetty kansainvälinen teatterifestivaali. Sen toiminnan ytimessä on kysymys siitä, mitä teatteri on ja mitä se voisi olla. Festivaalin pääjärjestäjä on Q-teatteri ry.
www.balticcircle.fi