Kainuulainen visuaalinen taide esillä Helsingissä

Leo Karsikas: Sukkulakivi.

Kainuulaiset taiteilijat Tuija Heikura, Irja Juntunen, Leo Karsikas, Riikka Keränen ja Urho Kähkönen on valittu Galleria Kajasteessa pidettävään Ilo ja valo – suru ja pimeys -näyttelyyn Helsinkiin 9.-27.3.2016.

Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteen ja Galleria Kajasteen yhteistyönä tuotettu visuaalisen taiteen näyttely Ilo ja valo – suru ja pimeys avautuu maaliskuun 9. päivä. Näyttely on osa visuaalisen taiteen manageri/läänintaiteilija Antti Rundelinin Syrjästä esiin –hanketta, jonka tavoitteena on edistää Kainuun visuaalisen taiteen näkyvyyttä.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju sekä taidehistorioitsija ja Kansallisgallerian erikoissuunnittelija Juha Kotipelto. He kuvaavat näyttelyn kuratointiprosessia ja teosvalintoja seuraavalla tavalla:

”Kainuun kieroksemme edetessä kävi näyt­te­lyn teema yhä selvemmäksi: ilo ja valo, suru ja pi­meys. Tunne, että juuri tästä teemasta me haluamme koota näyttelyn, oli niin voi­ma­kas, et­tä tai­teilijoiden valinta oli helppoa. Elähdyttävää väri-ilon riemua, tummaa kaamoksen haikeutta. Mieleenpainuvia kontrasteja valosta varjoon. Tämän näyttelyn tarina rakentuu näistä, vä­lil­lä hyvinkin yksityisistä, intiimeistä aineksista."

"Näyttelyn teokset kertovat väreillään ja muotokielellään näyttelyn tari­naa, ilon kepey­ttä ja surumielistä kauneutta. Auringon kullassa hehkuvat öljymaalaukset, pronssi­set veikeät pienois­veis­tok­set, melkeinpä aineettoman keveät paperiteokset, ne kaikki kylpevät ilon valossa. Yksinäinen keinu, hiljaiset mustat kivet, surumieliset kauniit, sulkeutuneet, voi­mak­kain vä­häisin värein maalatut ihmishahmot, nämä kuiskivat ikään kuin hiljaista kai­puuta, toteutumatonta haavetta, surua.”

Lisätietoja

Antti Rundelin
Läänintaiteilija/ visuaalisen taiteen manageri
Taiteen edistämiskeskus
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipiste
antti.rundelin@minedu.fi
puh. 02 95330 866