Mysteeriavain-kirjoittajille Harry Potter on ylivoimaisesti suosituin unohtumaton sankari!

Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipisteen järjestämä Mysteeriavain-kirjoituskilpailu on ratkennut. Kirjoituskilpailu järjestettiin 7–15-vuotiaille varsinaissuomalaisille lapsille ja nuorille Kirjan vuoden 2015 kunniaksi. ”Onnea löytyy synkimmistäkin asioista, jos vain muistaa sytyttää valon.”

Kilpailussa etsittiin unohtumatonta kirjan sankaria. Tekstin muoto saattoi olla esim. tarina, kirje, sarjakuva, ajatelma, räppi, minidekkari, päiväkirjan lehti, essee tai kirja-arvostelu. Kisaan tuli parisataa tasokasta kirjoitusta. Yksi sankari nousi lasten ja nuorten kirjoituksissa ylitse muiden: Harry Potter! Myös monet kotimaiset teokset pärjäsivät unohtumattomien sankareiden kisassa hyvin. 

Mysteeriavainten voittajat

 • 1.-2.- luokkalaisten sarjan voittaja on toisluokkalainen Elias Kylä-Heiko Untamalan koulusta Laitilasta. Hän lähetti kisaan postikorttitervehdyksen StarWarsien Jedeille.
 • 3.-4.-luokkalaisten sarjan voittaja on neljäsluokkalainen Mimosa Klotz Uudenkaupungin yhtenäiskoulusta. Hänen kirjoituksessaan on toiminut inspiraation lähteenä Jaana Lehtiön ja Helena Miettisen Taika Valo ja Pelukylän pokaali –lastenkirja.
 • 5.-6.-luokkalaisten sarjan voittaja on kuudesluokkalainen Tuuli Syvänen Hanhijoen koulusta Paimiosta. Hän kirjoittaa lukuhaluttomasta tytöstä, joka voittaa vastahakoisuutensa ja löytää kirjoista aivan uuden maailman.
 • Yläasteen sarjan voittaa kahdeksasluokkalainen Sofia Henriksson  Piispanlähteen koulusta Kaarinasta. Hän kertoo kirjoituksessaan Salla Simukan Lumikki-trilogian Lumikki Anderssonista.  Hän tiivistää yli 500-sivuisen kirjasarjan päähenkilön: ”Vahva, itsenäinen, neuvokas, synkkä, melankolinen, kaunis, samaistuttava, auttavainen, empaattinen ja upein kirjan päähenkilö, jonka olen tavannut. ”

Korkeatasoisessa yläkoulusarjassa jaettiin myös kolme muuta palkintoa. Niiden saajat ovat:

 • Kahdeksasluokkalainen Auri Leino, Piispanlähteen koulu, Kaarina. Auri toteaa Harry Potter –sarjasta: ”Yksikään toinen tarina ei ole saanut minua nauramaan ja itkemään yhtä paljon. Tylypahkalla tulee aina olemaan erityinen paikka sydämessäni.” Hän kirjoittaa myös: ”Harry Potter muutti minut. – Opin rakastamaan itseäni ja muita. Opin valtavasti typeriä sanoja, kuten huispaus ja surkki. Opin, että onnea löytyy synkimmistäkin asioista, jos vain muistaa sytyttää valon. Opin, että ystävyys ja rakkaus voivat päihittää kaikenlaisen pahan. Opin, että joidenkin asioiden takia kannattaa kuolla, mutta minkään asian takia ei kannata tappaa.”
 • Kahdeksasluokkalainen Uvanna Hautala, Turun Steiner-koulu. Uvanna kirjoittaa Harry Pottereista: ”Tyttö laittoi vihon sivuun ja luki ihanan, mahtavan ja upean, kutkuttavan jännittävän, aavistuksen tummasävyisen ja lukemisen janoa tyydyttävän kirjansa riemulla, ja miltei keskeytyksittä loppuun nauttien siitä, että hänellä oli lukemisen taito, ja rakastaen jokaista sanaa.”
 • Seitsemäsluokkalainen Noore Serlippens Kiiruun koulusta Somerolta. Nooren tarinassa on tyttö, joka uppoutuu Veronica Rothin Outolinnun ja Ric Riordanin Salamavarkaan maailmoihin.

Lisäksi kilpailussa jaettiin kunniamainintoja:

 • Kolmasluokkalainen Elias Huolman Hirvikosken yhtenäiskoulusta Loimaalta. Elias on tehnyt omia Jukka-sarjakuvia.
 • Neljäsluokkalainen Elsa Kulta Tarvasjoen koulusta Liedosta. Elsa kirjoittaa Reeta Aarnion fantasiaromaanien innostamana kauhukäytävästä ja salaisesta huvimajasta.
 • Neljäsluokkalaiset Ella Rautio, Liina Metsämäki ja Nelly Ojala sekä kolmasluokkalaiset Sohvi Saviniemi ja Lumia Nevanpää Littoisten koulusta Liedosta. He kirjoittavat Candylandista, Heinähatusta ja Vilttitossusta, Hercule Poirotista ja Narniasta.
 • Kuudesluokkalainen Aliisa Kulta Tarvasjoen koulusta Liedosta. Aliisa kirjoittaa Hazel Grace Lancasterista, jonka elämään voi syventyä John Greenin kirjassa Tähtiin kirjoitettu virhe.

Palkintona jaettiin Mysteeriavaimet sarjojen voittajille sekä lisäksi lukuisia kirjapalkintoja. Lisäksi Littoisten koulu, jonka oppilaille jaettiin useita kunniamainintoja, saa yllätyspalkinnoksi kirjailijavierailun koko koululle.

Lisätietoja:

Tittamari Marttinen
lastenkulttuurin läänintaiteilija
tittamari.marttinen@minedu.fi
p. 0295 330 903