Kotimainen elokuva sai puoli miljoonaa euroa laatutukea

Ohjaaja-käsikirjoittaja Esa Illin elokuva Toiset tytöt käsittelee toimikunnan mielestä intiimisti ja uskottavasti aikuisuuden kynnyksellä rimpuilevien tyttöjen kasvukipuja.

Valtion audiovisuaalinen taidetoimikunta myönsi laatutukea 25 elokuvalle yhteensä 498 000 euroa. Pitkistä näytelmäelokuvista suurimman 50 000 euron tuen sai Klaus Härön Miekkailija. 40 000 euron tuen saivat Jörn Donnerin Armi Elää! ja Esa Illin Toiset tytöt. Laatutuen saajat julkistettiin perjantaina 11. maaliskuuta Tampereen elokuvajuhlien yhteydessä.

Hakemuksia tuli 71 ja hakemusten määrä nousi noin 35 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Laatutukea myönnetään taiteellisesti korkeatasoisen ja laadukkaan elokuvan tai muun kuvaohjelman tuottajalle uuden tuotannon kehittämiseksi. Tukea haettiin vuonna 2015 julkisesti ensiesitetyn elokuvan tai ohjelman perusteella. Elokuvan laatutuki on tarkoitettu ensisijaisesti uuden tuotannon kehittämiseen. Osa hakijoista ei tältä osin täyttänyt hakukriteerejä ja muutama korkeatasoinen tuotanto jouduttiin jättämään tuen ulkopuolelle.

Kotimaisen elokuvan vahva kausi näyttää jatkuvan. Suomalaisen elokuvan katsojaosuus elokuvateattereissa on Euroopan huippua, ja katsotuimpien elokuvien joukossa on useita kotimaisia elokuvia. Tarjonta on suhteellisen monipuolista, joukosta löytyy komedian lisäksi niin historiallista epookkia, suuren yleisön toimintaelokuvaa kuin haastavaa taide-elokuvaa. Tarjontaa on myös lapsille: lastenelokuvien ensi-iltoja oli kolme.

Kuitenkin kokonaisuutena taso oli ehkä edellisvuosia heikompi, toimikunta jäi kaipaamaan Making Movies – Nordberg & Ahon  tuottaman Miekkailijan kaltaisia yksittäisiä helmiä ja taiteellisesti onnistuneita kunnianhimoisia kokeiluja esim. Oy Bufo Ab:n Armi elää -elokuvan tapaan. Elokuvataiteen monipuolistamiseksi ja laadun kohottamiseksi niille olisi jatkuva tilaus.

Pitkistä dokumenteista suurimman 40 000 euron tuen saivat Ville Suhosen ohjaama ja Illumen tuottama Ompelijatar sekä Guerilla Filmsin tuottama Iiris Härmän ohjaus Hyvästi Afrikka. Suomalainen dokumenttielokuvatarjonta oli viime vuonna jälleen laadukasta ja monipuolista. Ansiokkaita dokumentteja tehdään paitsi tämän hetken Suomesta ja maamme historiasta, myös maamme rajojen ulkopuolella. Dokumenttien kautta nostetaan esiin tärkeitä yhteiskunnallisia asioita mutta myös pieniä yksilötarinoita. Tukea hakeneiden dokumenttien vahvuutena on oikealle elokuvalle olennainen piirre - elokuvat vetoavat järjen ohella myös rehellisesti ja positiivisesti tunteisiin.

Lyhytelokuvan tarjonta on edelleen suhteellisen niukkaa, vaikka osaamista ja näkemystä selvästi on. Toimikunta nosti kärkeen hieman pidemmistä fiktioista Jussi Hiltusen ohjaaman ja Silva Mysteriumin Perinnön ja Markus Lehmusruusun ja MJÖLK Movies Oy:n Miss Zahran. Lyhyesti ja oivaltavasti kiteyttämisen taidetta parhaimmillaan edustivat Iddo Soskolnen ja Janne Reinikaisen ohjaama ja Oy Bufo Ab:n tuottama Tuolla puolen sekä Miia Tervon ja MJÖLK Movies Oy:n Pieniä kömpelöitä hellyydenosoituksia. Animaatioelokuvia valmistui viime vuonna erittäin vähän. Toimikunta myönsi tukea Metsä-Marja Aittokosken ohjaamalle ja Sun In Eye Productions -osuuskunnan pienille lapsille suunnatulle animaatiosarjalle Pikkuli.

Laatutuesta päättää elokuvataiteen jaoston esityksestä valtion audiovisuaalinen taidetoimikunta, joka on yksi Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelimistä. Se päättää myös elokuvataiteen taiteilija-apurahoista sekä muista alan taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Hanna Susitaival, p. 0295 330 910, hanna.susitaival@minedu.fi

Laatutuen saajat

Making Movies – Nordberg & Aho Oy, 50 000 e, Miekkailija
Koskettava elokuva, jossa yksilön valinnat ja kohtalo kytketään historialliseen yhteyteensä. Henkilöt ovat tarkasti ja psykologisesti uskottavasti hahmotettuja, samoin elokuvan ulkoinen epookki on vakuuttavasti rakennettu. Klaus Härö osoittaa kykynsä näyttelijöiden ja lasten taitavana ohjaajana, myös elokuvallisten keinojen käyttö kaikilla osa-alueilla on poikkeuksellisen hienoa. Kansainvälistä tasoa oleva elokuva, joka on monet palkintonsa ja ehdokkuutensa ansainnut.

Oy Bufo Ab, 40 000 euroa, Armi elää!
Jörn Donnerin ohjaama fiktiivinen elokuva Armi elää! käsittelee Marimekon perustajan Armi Ratian elämää. Elokuvaan uutta ulottuvuutta ja raikasta näkemystä tuo se, että tarina kerrotaan teatteriseurueen kautta. Armia näyttelevä Minna Haapkylä on roolissaan loistava uskaltaen näyttää valtavan tunneskaalan.

Fisher King Production, 40 000 e, Toiset tytöt
Ohjaaja-käsikirjoittaja Esa Illin elokuva käsittelee intiimisti ja uskottavasti aikuisuuden kynnyksellä rimpuilevien tyttöjen kasvukipuja. Nuorisokuvaus ei vähättele henkilöitään eikä näiden sisäistä kokemusta. Käsikirjoituksen pohjana ovat oikeiden nuorten naisten kuvaamat videopäiväkirjat, ja ehkä juuri tämän takia fiktion hahmoista löytyy paljon samaistumispintaa.

Guerilla Films Oy, 40 000 e, Hyvästi Afrikka
Iiris Härmän ystävyys- ja solidaarisuuskertomus riipaisee syvältä, mutta antaa toivoa. Päähenkilöiden lämpimän arkinen ystävyys sekä ystävysten intohimo taistella naisten aseman parantamiseksi Ugandassa on järisyttävää seurattavaa.

Illume Oy, 40 000 e, Ompelijatar
Hallittu Ville Suhosen ohjaama dokumenttielokuva, jossa kerrotaan, miten historiallisten tapahtumien rattaat murskaavat armottomasti ne, jotka eivät mukaudu ajan vaatimuksiin. Ompelijatar on kuvaus yhden ihmisen kohtalosta, mutta samalla suomalaisen historiankirjoituksen sokeita pisteistä.

MJÖLK Movies Oy, 30 000 e, Häiriötekijä
Aleksi Salmenperän ohjaaman, Q-teatterin näytelmään perustuvan Häiriötekijän ensemble on tavattoman taitava. Hieman epätasaisista episodeista rakentuvan elokuvan näyttelijät kannattelevat pikimustaa komediaa. Huikeimmillaan elokuva sekä naurattaa vapauttavasti että aiheuttaa myötähäpeää, kun tavallisilta tuntuvat tilanteet vinksahtavat aivan övereiksi.

Subzero Film Entertainment Oy, 30 000 e, Big Game
Jalmari Helander on yksi omaperäisimmistä suomalaisista nykyohjaajista. Helanderin ja tuottaja Petri Jokirannan toinen elokuva, Big Game, on persoonallinen seikkailuelokuva, joka flirttailee tyylikkäästi seikkailuelokuvan perinteen kanssa. Helander-Jokiranta-yhteistyö on löytänyt oman ekologisen lokeronsa kansainvälisen elokuvakulttuurin ekosysteemissä.

Zodiak Finland Oy, 24 000 euroa, Onnelin ja Annelin talvi
Onnelin ja Annelin talvi on tervetullut jatko-osa aiemmalle Onneli ja Anneli -elokuvalle. Elokuvan tyttöinä nähdään samat suloiset näyttelijät Aava Merikanto ja Lilja Lehto, joiden näytteleminen Saara Cantellin ohjauksessa on varsin luontevaa. Hienostuneesti elokuvassa tulee esille niin lasten kuin aikuistenkin tärkeä sanoma; kaikkia ja kaikkea on kohdeltava tasapuolisesti.

Pohjola-filmi Oy, 22 000 e, Ollaan vapaita
Elämänvalintojensa taitekohdassa olevista kolmikymppisistä kertova Ollaan vapaita on kotimaisen elokuvan kentässä harvinainen musikaali, jossa vakavat teemat ja kepeä käsittely lyövät kättä. Nuoren polven ohjaaja Oskari Sipola ja käsikirjoittaja Tua Harno ansaitsevat kehut rohkeasta genrevalinnasta ja tähän päivään istuvasta laveasta perhekäsityksestä.

Vertigo Production Oy, 22 000 e, Henkesi edestä
Petri Kotwican ohjaama ja yhdessä Johanna Hartikaisen kanssa käsikirjoittama Henkesi edestä on intensiivinen emotionaalinen draama, jonka näyttelijätyö on erittäin korkeatasoista.

Art Film Production AFP Oy, 20 000 e, Valkoinen raivo
Arto Halosen ohjaama dokumenttielokuva perustuu Suomen Kuvalehdessä julkaistuun artikkeliin ”Laurista”, joka kiusataan koulussa valkoiseen raivoon asti, minkä seurauksena hän alkaa suunnitella massamurhaa. Kunnianhimoisesti tehty elokuva kuvaa ansiokkaasti, miten väkivalta voi luoda väkivaltaa.

Avanton Productions Oy, 20 000 e, Matka minuksi
Mina Laamon puhutteleva dokumentti Matka minuksi on saanut ideansa nettiblogeista. Nykytyttöjen ulkonäköpaineisiin pureutuva elokuva kasvaa muutaman yksilötarinan kautta yleispäteväksi kuvaukseksi nuoriin kohdistuvista kompleksisista odotuksista. Intiimi mutta kohteitaan ehdottomasti kunnioittava dokumentti välttää viisaasti sosiaalipornoon sortumisen.

Höyry Films Oy, 20 000 e, Hymyjen maa
Hymyjen maa on surullinen tarina siitä, miten alkoholi voi viedä miehen pohjalle. Heikki Häkkisen ohjaama Hymyjen maa on myös hieno elokuva ystävyydestä ja hyvistä teoista. Elokuva, jota kuvatessa väkisinkin nousee mieleen määre: rehellinen

Oktober Oy, 20 000 e, Äidin toive
Eri puolilla maailmaa kuvattu tunteikas ja runollinen Äidin toive on ohjaaja-tuottaja Joonas Berghällin monivuotinen työ. Komeasti kuvattu elokuva kertoo äitien toiveista, huolista ja kokemuksista erilaisissa elämäntilanteissa ja kulttuureissa - myös ulkoavaruudessa.

Mouka Filmi Oy, 10 000 e, Yläkerran Tuula
Henriikka Hemmin ohjaama Yläkerran Tuula on hieno ja pysäyttävä kuvaus alkoholismista ja läheisriippuvuudesta. Rohkean päähenkilönsä ja taitavan elokuvakerronnan ansiosta katsoja pääsee seuraamaan poikkeuksellisen läheisesti yhtä yhteiskuntamme kipeimmistä ongelmista. Aiheen ankaruudesta huolimatta elokuvan yleissävy on lämmin ja syvästi humaani.

MJÖLK Movies Oy, 10 000 e, Miss Zahra
Miss Zahra on tehokkaasti puolen tunnin kestonsa käyttävä Markus Lehmusruusun ohjaama elokuva; elokuva, jonka kautta näytetään oivaltaen että globaali maailma on läsnä myös Pohjois-Karjalan metsämaisemissa. Kaikin puolin ammattitaitoa osoittava novellielokuva.

Silva Mysterium Oy, 10 000 e, Perintö
Jussi Hiltusen Perintö on ehyt ja intensiivinen kertomus veljessuhteista. Taitavasti kerrottu elokuva pitää katsojan otteessaan ja onnistuu yllättämään lopussa. Näyttelijätyö on kauttaaltaan erinomaista.

Filmimaa Oy, 8 000 euroa, Kihniö
Lämminhenkisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunteen pystyy aistimaan katsoessaan Kihniö-lähtöisen ohjaajan Saija Mäki-Nevalan dokumenttia. Elokuvassa seurataan usean eri ammattikunnan ja kuntalaisen arkea pienessä 2 000 asukkaan kunnassa tuoden esille suoraan sekä pienen kunnan varjopuolet että kotiseuturakkauden.

Obscure Entertainment Oy, 8000 e, Daddy Loves You
Nyrkkeilijä Jussi Koivulasta kertova dokumenttielokuva on intensiivinen ja vahva urheilijan muotokuva. Päähenkilön rankat lapsuuden kokemukset lomittuvat oivaltavasti nykyhetken kamppailuun. Ninni Rokosan ohjaama elokuva on kaikilla osa-alueillaan hallittu, niin kuvailmaisultaan, äänimaailmaltaan kuin leikkaukseltaankin ja osoittaa tekijöidensä lahjakkuutta. Elokuva onnistuu myös välttämään nyrkkeilyelokuvien pahimmat kliseet.

Oy Bufo Ab, 8000 e, Tuolla puolen
Hyvään käsikirjoitukseen perustuva oivallisesti toteutettu Iddo Soskolnen ja Janne Reinikaisen ohjaama lyhytelokuva, joka pystyy sekä yllättämään katsojan että pitämään hänet pihdeissään. Tarina kerrotaan hyvän lyhytelokuvan tapaan tiiviisti, taloudellisesti ja elokuvallisesti. Päähenkilö kantaa roolinsa hienosti. Ja kun vielä toimivan huumorin takana on ajatuksia herättävä filosofinen sisältö, on elokuva poikkeuksellisen hieno lyhytelokuva.

MJÖLK Movies Oy, 7000 e, Pieniä kömpelöitä hellyydenosoituksia
Isän ja varhaisteini-ikäisen tyttären kömpelö suhde on saatu valkokankaalle hauskasti ja lämpimästi samalla kertaa. Tämä Miia Tervon elokuva kuuluu eri tahojen tukemaan elokuvasarjaan ”hetki hauskaa”, mutta pienet kömpelöt hellyydenosoitukset jää mieleen pidemmäksikin hetkeksi.

Napafilms Oy, 5000 e, Karsinasta kauppaan
Marika Väisäsen ohjaama interaktiivinen dokumentti kiinnittyy ajankohtaisiin keskusteluihin lihantuotannon eettisyydestä. Kaunistelematon mutta samalla myös kauhistelematon dokumentti tarjoaa kanaloista ja karsinoista katsojalle eri näkökulmia ja kuluttajalle luomuisempia vaihtoehtoja ostopäätöksiin.

Of Course My Films Oy, 5000 e, Levyt ja valokuvat
Levyt ja valokuvat on koskettava pieni suuri elokuva sukupolvelta toiselle siirtyvästä perinnöstä, perhesalaisuuksista ja taiteen –  tällä kertaa valokuvaamisen – mahdollisuudesta avata ymmärrystä maailmasta. Pia Andellin ohjaus on visuaalisesti ehyt elokuva, jossa myös näyttelijätyö on hallittua.

Sun In Eye Productions osk.  5 000 e, Pikkuli
Metsämarja Aittokosken käsikirjoittama ja ohjaama Pikkuli on ihastuttava 26-osainen animaatiosarja pienestä linnunpoikasesta. Sarjassa seurataan Pikkulin elämää metsässä useiden eläinystäviensä kanssa. Usein eteen tulee haasteellisia asioita, kuten kateutta, riitelyä tai anteeksi pyytämistä ja – antamista. Näistä Pikkuli selviää parhaiten ystäviensä ja perheensä avulla. Musiikki on ilahduttavasti suuressa roolissa eikä dialogia tarvita.

Visiokolmio Oy, 4000 e, Wreck
Oivaltava pieni elokuva Euroopan niin sanotusta pakolaiskriisistä. Tässä Jan Ijäksen elokuvassa ”Linnoitus Eurooppa” on uhattuna kun sen eteläreunan kauniille hiekkarannoille pyrkivät vielä etelämpää tulevat ihmiset. Ratkaisuja Wreck ei tarjoa, mutta sitäkin enemmän ajateltavaa.