Arkkitehtuurin teemavuosi Kaakkois-Suomessa - katsele ja koe rakennettua ympäristöä uusin silmin!

Arkkitehtuurin teemavuonna katsotaan ympäristöä ja arkkitehtuuria muutoksen silmin sekä toimitaan yhteisöllisesti arkkitehtuurikasvatuksen ja rakennusperinnön tekemiseksi näkyvämmäksi. Teemavuonna mm. kävellään arkkitehtuurisesti, palkitaan hyvää tekemistä, katsellaan ympäristöä vanhojen valokuvien kautta ja tehdään tarinoita mm. Liiton lenkistä. Hyvä ympäristö tekee meille hyvää!

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta on julistanut vuoden 2012 arkkitehtuurin teemavuodeksi. Taidetoimikunnan tavoitteena on tukipolitiikallaan nostaa vuosittain yksi taiteenala paremmin valokeilaan. Arkkitehtuurivuoden nimittäjänä on muutos. Elinympäristössämme tapahtuva muutos on usein hidasta ja tapahtuu vähitellen, lähes huomaamatta. Joskus rakennetun ympäristön muutos on nopeaa ja se aiheuttaa voimakkaitakin tunteita ja mielipiteitä. 

Vuoden aikana nostetaan esiin Kaakkois-Suomen arkkitehtuuria sekä lisätään tietoisuutta rakennustaiteesta toteuttamalla erilaisille kohdeyleisöille suunnattuja tapahtumia. Yleisölle tarjotaan mahdollisuus kokea ja nähdä arkkitehtuuria toisella tavalla. Teemavuosi toteutetaan laajan yhteistyöverkoston avulla. Päävastuu vuoden toteutuksessa on taidetoimikunnan tuottaja-läänintaiteilija Patrik Ikäläisellä.

Teemavuoden keskeisiä tapahtumia:

Kaupunkinäkymien valokuvanäyttely

Vanhat kaupunkinäkymät esittäytyvät yleisölle kesän aikana esillä olevien valokuvasuurennosten myötä. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Kaakkois-Suomen arkkitehtiyhdistyksen, Kaakko-SAFAn, sekä alueen museoiden ja rakennusperinnön asiantuntijoiden kanssa. Haminassa, Imatralla, Kotkassa, Kouvolassa ja Lappeenrannassa nähdään kussakin kaupungissa viidestä kymmeneen valokuvasuurennosta. Näyttelyn kuvat sijoitetaan kaupunkitilaan siten, että katsoja voi tarkastella valokuvan esittämää vanhaa katunäkymää ja ympäröivää nykyistä näkymää samalla kertaa.

Opastetut arkkitehtuurikierrokset

Arkkitehtuuriin on mahdollista tutustua myös osallistumalla opastetulle kierrokselle. Asiantuntevan oppaan johdolla kierretään kävely- tai pyöräilyreitti sekä nähdään ja kuullaan mielenkiintoista tietoa rakennustaiteesta.

Imatra, pyöräilykierros:  3.5. kello 12.50 kokoontuminen Imatrankoskelle Koskipuistoon. Kierroksen järjestää Imatran kaupungin museot ja oppaina ovat Imatran taidemuseon johtaja Eero Laajo ja Imatran kaupunginmuseon ma. intendentti Kalle Pakarinen. Huom! Kierrokselle on ennakkoilmoittautuminen.

Hamina, kävelykierros:  16.6. kello 12.00, kokoontuminen RUK:n puistoon. Kierroksen järjestää Hamina-Seura ja kierroksen oppaana on tutkija Ilkka Kaskinen.

Kotka, kävelykierros:  17.6. kello 14.00, kokoontumispaikka K-Market Hyvätuulen edessä. Kierroksen järjestää Kymenlaakson museo ja oppaana on rakennustutkija Timo Lievonen.

Kouvola, kävelykierros 7.7. Kellonaika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Kuusankoski, päivämäärä ja kokoontumispaikka ilmoitetaan myöhemmin.

Lappeenranta:  Lauritsalan kaupunginosan rakennusperinnön esittely. Vastuutaho Etelä-Karjalan museo ja oppaana on Miikka Kurri.

Alvar Aallon jäljillä Kymenlaaksossa

Bussikierros Kotkan Sunilassa ja Inkeroisissa Alvar Aallon arkkitehtuurikohteissa. Toteutetaan Euroopan rakennusperintöpäivien yhteydessä 7.-9.9., yhteistyössä Kymenlaakson kulttuurin juhlavuoden tapahtumien kanssa.   http://kulttuurivuosi.kymenlaakso.fi   

Rakennus- ja ympäristötaiteen palkinto

Kaakkois-Suomen rakennus- ja ympäristötaiteen palkinto on Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan jakama julkinen tunnustus, jonka se jakaa yhteistyössä Kaakkois-Suomen arkkitehdit SAFAn kanssa. Palkinto myönnetään jostain konkreettisesta ja merkittävästä aikaansaannoksesta Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueella rakennus- ja ympäristötaiteen alalla. Palkittava saavutus voi olla onnistuneen rakennuksen, rakennuskokonaisuuden tai ympäristötaideteoksen aikaansaaminen. Palkinnon perusteena voi olla myös merkittävä peruskorjaus- tai rakennussuojelukohde, tutkimus, kirja, näyttely, teos tai muu vastaava alaa edistävä aikaansaannos.

Arkkitehtuuriaiheinen lautapeli

Lastenkulttuurin Taikalamppu-verkoston kanssa toteutetaan yhteistyössä lautapeli, jossa voi seikkailla kaakkoissuomalaisen rakennustaiteen pyörteissä.

Tarinoiden ja vanhojen valokuvien työpaja

Kotkassa, Muistojen Talolla, järjestetään 13.3. alkaen muistelutyöpaja, joka kokoontuu kaksi kertaa kuukaudessa rakentamaan tarinoita muistojen ja valokuvien pohjalta. Työpajaan kutsutaan kaikenikäisiä henkilöitä mukaan jakamaan tarinoitaan. Tarinat kiinnittyvät ns. Liiton lenkkiin. Liiton lenkki oli Kotkassa sijaitseva kortteli, joka toimi nuorten kohtaamispaikkana. Kortteli muodostuu nykyistä liikekeskus Pasaatia ympäröivistä kaduista.

Työpajat kokoontuvat keväällä kaksi kertaa kuukaudessa, maalis-toukokuun ajan. Syyskuussa ryhmä kokoaa valokuvista ja tarinoista materiaalin, jonka pohjalta avautuu lokakuussa näyttely Muistojen Talolla.

 

Lisätietoja teemavuodesta antavat Patrik Ikäläinen (p. 044 355 4217, patrik.ikalainen@minedu.fi)  ja Petri Pietiläinen (p. 0400 750 742, petri.pietilainen@minedu.fi)