Yhteisötaiteen triennaali käynnistyy IHME-nykytaidefestivaalilla

Ensimmäistä kertaa järjestettävä yhteisötaiteen triennaali VASTAAN+OTTO käynnistyy perjantaina 1. huhtikuuta 2016 Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä osana IHME-nykytaidefestivaalin ohjelmaa. Triennaalin lähtölaukaus kokoaa yhteisötaiteen tekijät, tuottajat sekä rahoittajat keskustelemaan kentän ajankohtaisista kysymyksistä ja toimintatavoista.

Länsirannikon kaupunkeihin kevätkesällä levittäytyvä yhteisötaiteen triennaali avaa laajan näkymän taiteeseen, jonka lähtökohtina ovat ihmisten väliset kohtaamiset, vuorovaikutus ja yhteistyö. Tapahtumia järjestetään 1.4.–5.6.2016, ja yleisö voi muun muassa opetella kyläilykulttuurin aakkoset, etsiä gaykätköjä, kantaa vastaanoton sanomaa t-paidassa tai pistellä kapinallisia kirjontapistoja. Tapahtumien lisäksi triennaaliohjelmisto pitää sisällään työpajoja, teosesittelyjä ja keskustelutilaisuuksia.

Yhteisötaiteen triennaalin VASTAAN+OTTO 2016 järjestävät Koneen Säätiön ylläpitämä taiteilija- ja tutkijaresidenssi Saaren kartano ja Taiteen edistämiskeskus yhteistyössä yhteisötaiteen kentällä toimivien taiteilijoiden ja organisaatioiden kanssa. ”VASTAAN+OTTO on tekijöidensä mukaan tilanne, jota ei voi harjoitella etukäteen – hyökkäys poteroitumista vastaan”, kuvailee tapahtumaa koordinoiva yhteisötaiteen läänintaiteilija Suvi Solkio.

Triennaalin tekijäjoukkoon lukeutuvat muun muassa visuaalisen teatterin duo Livsmedlet, Porin lastenkulttuurikeskus, kuvataiteilijat Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger, koreografi-tanssija Sari Palmgren ja Utopia-työryhmä sekä naiskuvanveistäjien kollektiivi Piirakkakerho. Taiteilijoiden yhteistyötahoja ovat muun muassa Satakunnan syöpäyhdistys ry, Turun seudun sateenkaariväki sekä turvapaikanhakijat Vaasassa.

Taike-päivässä keskustellaan yhteisötaiteen yhteistyöstä

IHME-nykytaidefestivaalin Vanhalla Ylioppilastalolla 1.–3.4.2016 järjestettävän tapahtuman, IHME-päivät, avaa Yhteisötaiteen Taike-päivä. Festivaalin, triennaalin ja Taiteen edistämiskeskuksen yhdessä tuottamassa tilaisuudessa pohditaan kentältä nousevia kysymyksiä: Mihin yhteisötaide sijoittuu nykytaiteen kartalla? Mikä motivoi monialaiseen yhteistyöhön? Millaisia ajatuksia yhteisötaide herättää rahoittajatahoissa?

Kokemuksiaan jakavat muun muassa taiteilijaduo Tärähtäneet Ämmät, Arkipelag Workshop ry ja taiteilijavierasohjelma RaumArs sekä rahoittajatahojen edustajat Taiteen edistämiskeskuksesta, Svenska Kulturfondetista, Koneen Säätiöstä ja Suomen kulttuurirahastosta. Tilaisuus on tarkoitettu yhteisötaiteen kentällä toimiville taiteilijoille ja tuottajille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Lisätiedot:

Yhteisötaiteen läänintaiteilija Suvi Solkio, Taiteen edistämiskeskus, mailto:suvi.solkio@minedu.fi, 0295 330 902
Toiminnanjohtaja Paula Toppila, IHME-nykytaidefestivaali, paula.toppila@ihmefestival.fi, 045 1240096
VASTAAN+OTTO: www.vastaanplusotto.fi
IHME: www.ihmefestival.fi